Bronsita, tusea suparatoare

Actualizat: 13 Iunie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Alexe Raluca-Maria
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Generalitati


Bronsita inseamna inflamatia cailor aeriene care transporta aerul la plamani, denumite si bronhii terminale.

Din cauza inflamatiei, volumul bronhiilor se mareste, iar organismul secreta un exces de mucus pentru a proteja plamanii si pentru a captura eventuale particule straine care au patruns aici.

Inflamatia bronhiilor si surplusul de sputa (mucus) favorizeaza aparitia tusei si, implicit, respiratia devine dificila.

Care sunt cauzele bronsitei

Bronsita este de doua tipuri: acuta si cronica. Forma acuta este cauzata in majoritatea cazurilor de virusuri si, in aproximativ 10% dintre situatii, de bacterii. Bronsita acuta insoteste de obicei o raceala si apare la cateva zile de la actiunea in organism a virusurilor coronavirus, adenovirus, rhinovirus sau sinicital, care provoaca raceala.

Tusea caracteristica bronsitei, in cazul celei acute, dureaza intre doua si trei saptamani. Insa intr-unul din cinci cazuri poate persista timp de aproximativ o luna.

Bronsita cronica este o afectiune cu manifestare de durata, ale carei simptome revin frecvent. Daca tusea productiva nu inceteaza decat in trei luni si reapare de la an la an, timp de cel putin doi ani, atunci este vorba despre o forma cronica.

Principala cauza a acesteia este fumatul sau expunerea la fumul de tigara, caz in care nu este contagioasa si are o simptomatologie mai slaba decat bronsita acuta. Bronsita cronica este legata si de alte afectiuni, cum sunt astmul, in special la copii si la adolescenti.

De asemenea, slabirea organismului si sensibilitatea dobandita din cauza bronsitei acute favorizeaza reaparitia problemelor si instalarea bronsitei cronice.

Tusea nu este singurul simptom

Desi atunci cand se vorbeste despre bronsita cel mai des este mentionata tusea, aceasta nu este singura manifestare a acestei afectiuni. Atat bronsita acuta, cat si cea cronica sunt insotite de alte manifestari neplacute, resimtite in special la nivel toracic.

Bronsita provoaca o durere surda in piept si senzatia de lipsa de aer, de respiratie greoaie, iar expectoratia pe o perioada mai indelungata contribuie la amplificarea acestor simptome. De asemenea, respiratia este insotita de un sunet ascutit, ca un suier.

Oboseala, precum si febra moderata, de pana la 38 de grade Celsius, sunt alte semne ca problema cu care o persoana se confrunta este bronsita.

Daca starea febrila depaseste insa aceasta temperatura, poate fi vorba despre o infectie mai puternica, respectiv pneumonie si este cazul sa se actioneze rapid impotriva sa.

Solutii pentru ameliorarea bronsitei

Pentru a reduce la minim simptomele suparatoare ale bronsitei sunt recomandate cateva modificari. Renuntarea la fumat, atunci cand este cazul, este una dintre principalele metode de a ajuta organismul sa isi revina mai usor.

De asemenea, folosirea unui umidificator care sa regleze umiditatea din incapere ajuta la evitarea uscarii tractului respirator.

Praful si poluarea sunt alti doi factori care favorizeaza bronsita si care trebuie evitati pe cat posibil. Forta naturala de refacere a organismului poate fi sustinuta si prin suplimente alimentare naturale cu actiune eficienta impotriva bronsitei, precum si printr-o hidratare adecvata a orgaismului. Astfel, secretiile bronsice vor deveni mai fluide si vor fi mai usor de eliminat prin tuse, iat tractul respirator se va reface mai rapid si mai eficient. 

!Atentie: tusea nu trebuie oprita intotdeauna, deoarece in multe cazuri reprezinta o metoda prin care organismul se apara de factori agresivi (noxe, microbi etc). Daca ea persista, insa, mai multe zile , daca se agraveaza sau este insotita de alte simptome (durere toracica, senzatie de lipsa de aer, oboseala, febra foarte mare, stare generala alterata, confuzie, cianoza-coloratie inchisa a tegumentelor, cu tenta albastruie), atunci este necesar un consult medical de urgenta!


Citeste si despre:

Bronsita nu trebuie trecuta cu vederea Bronsita - simptome in caz de raceala la plamani Bronsita sau pneumonie? Cum sa deosebesti aceste doua afectiuni Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia) Complicatiile racelii Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Protejeaza-ti copilul de poluare 8 moduri de a pastra curat aerul din locuinta Hemoptizia (expectoratia cu sange) 7 simptome ale bolilor pulmonare De ce nu reusiti sa scapati de tuse