OMS: Gripa sezoniera poate provoca peste 500.000 de cazuri mortale in lume, anual

Actualizat: 22 Octombrie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Bucuresti – 22 octombrie 2009 –
Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia asupra riscurilor gripei sezoniere care ameninta intreaga lume si implicit Romania. Se estimeaza ca, anual, cazurile mortale provocate de gripa sezoniera ar putea atinge numarul de 500.000, la nivel mondial. In acest context, Sanofi Pasteur, divizia de vaccinuri a Grupului sanofi-aventis (EURONEXT: SAN si NYSE: SNY), isi reconfirma angajamentul de a proteja populatia prin lansarea campaniei de vaccinare si informare a publicului larg asupra riscurilor gripei sezoniere si prin punerea pe piata a vaccinului Vaxigrip.


"Desi interesul public si mediatic din ultimele luni s-a concentrat in mod special asupra gripei A(H1N1), nu trebuie sa pierdem din vedere pericolul gripei sezoniere. In anumite cazuri, gripa sezoniera poate deveni foarte severa din cauza multiplicarii excesive a virusului in organism sau a unei suprainfectii cu bacterii precum Streptococcus pneumoniae, Stephylococcus aureus sau Haemophilus infuenzae. Cel mai frecvent, acestea determina infectii pulmonare severe (pneumonii), care pot fi fatale", avertizeaza Dr. Ion Viorel Alexandrescu, Directorul Centrului National pentru Gripa al Organizatiei Mondiale a Sanatatii si specialist in cadrul Institutului "Ion Cantacuzino".


"Dincolo de preocuparea la nivel individual si familial in ceea ce priveste gripa specifica sezonului rece, trebuie sa avem in vedere impactul posibil asupra comunitatilor si companiilor, care poate ajunge pana la afectarea unor fluxuri comerciale, influentand direct rezultatele prognozate ale companiilor sau derularea normala a serviciilor de utilitate publica", completeaza Dan Nitu, Business Manager Sanofi Pasteur, divizia de vaccinuri a Grupului sanofi-aventis in Romania.

"Multi romani se gandesc ca nu este necesar sa dea bani pe vaccin, deoarece este posibil sa nu se imbolnaveasca. Ceea ce nu realizam este insa ca, pe langa faptul ca incidenta infectiilor respiratorii este foarte mare, tratamentul de dupa contactarea gripei este de 3 pana la 5 ori mai scump decat o posibila investitie in preventia bolii", subliniaza Dan Nitu.

"Toata lumea este expusa la riscuri, dar cel mai mare risc il prezinta cei care traiesc, invata sau lucreaza in spatii aglomerate precum scoli, spitale, institutii publice si care folosesc des mijloacele de transport in comun", concluzioneaza Dr. Ion Viorel Alexandrescu.

Sanofi Pasteur atrage atentia asupra importantei protejarii impotriva pericolelor generate de gripa sezoniera si pune la dispozitie vaccinul Vaxigrip, liderul detasat al pietei. In 2008, Sanofi Pasteur a vandut in Romania 1,2 milioane de doze de Vaxigrip, cu o cota de piata de 58% (conform Cegedim). Vaxigrip este disponibil in toate farmaciile din Romania, dar si in centrele medicale.

"In Romania, Sanofi Pasteur a realizat anul trecut vanzari de 10 milioane de euro, inregistrand o cota de piata de 37%", a declarat Wladimir Prihnenko - Senior Director Central Europe Sanofi Pasteur. "Grupul sanofi-aventis este foarte preocupat de prevenirea maladiilor si facilitarea accesului la imunizare. Zilnic investim peste 1 milion de euro pentru cercetare si dezvoltare. In prezent, vanzarile Sanofi Pasteur reprezinta circa 10% din business-ul Grupului sanofi-aventis, insa avem in vedere cresterea ponderii in urmatorii trei ani".

Sanofi Pasteur, liderul mondial in domeniul vaccinurilor, ocupa si prima pozitie in productia de vaccinuri gripale, asigurand peste 40% din productia mondiala. Anul trecut, Sanofi Pasteur a furnizat, la nivel mondial, peste 170 de milioane de doze de vaccin gripal sezonier.




Despre Vaxigrip

Vaxigrip confera beneficii clare atat pentru populatiile cu risc, precum: copiii, varstnicii, pacientii astmatici, diabeticii, persoanele cu bronho-pneumopatie obstructiva cronica sau boli vasculare, cat si pentru adultii sanatosi. Vaxigrip reduce cu 84,8% simptomele asemanatoare gripei la copii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani, cu 67% mortalitatea de orice cauza la varstnici si are o eficacitate de 89% in preventia transmiterii gripei la adultii sanatosi. Vaxigrip este recomandat de OMS, fiind un vaccin tolerat si sigur, usor de utilizat si fara conservanti.

Producerea vaccinului gripal de catre Sanofi Pasteur
Sanofi Pasteur opereaza facilitati de productie a vaccinului gripal in Swiftwater, Pennsylvania, Statele Unite, si Val de Reuil, Franta. Toate facilitatile de productie a vaccinului gripal detinute de Sanofi Pasteur au fost proiectate si construite astfel incat sa se poata face trecerea de la productia de vaccin gripal sezonier la productia de vaccin gripal pandemic.

La Swiftwater, Sanofi Pasteur are doua facilitati autorizate de productie a vaccinului gripal. Pe 6 mai 2009, FDA a acordat licenta pentru noua unitate de productie a vaccinului gripal a Sanofi Pasteur din Swiftwater. La capacitate maxima, noua unitate de productie poate realiza aproximativ 100 de milioane de doze de vaccin gripal sezonier pe an. O facilitate de productie deja existenta din Swiftwater poate produce 50 de milioane de doze pe an, iar in prezent fabrica vaccinul pentru sezonul 2009/2010. In total, compania va avea o capacitate echivalenta cu aproximativ 150 de milioane de doze de vaccin gripal trivalent pe an in Statele Unite, unde ambele fabrici functioneaza la capacitate maxima. Ambele fabrici din Swiftwater pot produce vaccinul A(H1N1).

La Val De Reuil, Sanofi Pasteur produce in prezent vaccinul gripal sezonier trivalent pentru sezonul 2009/2010, cu o capacitate de 120 de milioane de doze anual. Unitatea de productie a Sanofi Pasteur din Val De Reuil poate, de asemenea, sa produca noul vaccin gripal A(H1N1).

Sanofi Pasteur produce aproximativ 40% din vaccinurile gripale distribuite la nivel mondial, iar in SUA a produs peste 45% din vaccinurile gripale pentru sezonul de gripa 2008/2009. Compania a dezvoltat de asemenea primul si singurul vaccin impotriva gripei aviare autorizat in SUA pentru a fi administrat la om. Mai multe informatii despre eforturile de pregatire ale Sanofi Pasteur in caz de pandemie sunt disponibile la adresa www.pandemic.influenza.com

Despre sanofi-aventis
Sanofi-aventis, companie farmaceutica de varf la nivel mondial, descopera, dezvolta si ofera solutii terapeutice pentru imbunatatirea vietii tuturor oamenilor. Sanofi-aventis este listata la bursa din Paris (EURONEXT PARIS: SAN) si New York (NYSE: SNY)

Despre Sanofi Pasteur
Sanofi Pasteur, divizia de vaccinuri a Grupului sanofi-aventis, a furnizat peste 1,6 miliarde de doze de vaccin in 2008, facand astfel posibila imunizarea a peste 500 de milioane de oameni din intreaga lume. Lider mondial in industria vaccinurilor, Sanofi Pasteur ofera gama cea mai larga de vaccinuri, asigurand protectie impotriva a 20 de boli infectioase. Misiunea companiei, aceea de a crea vaccinuri care protejeaza viata, dateaza de peste un secol. Sanofi Pasteur este cea mai mare companie dedicata total producerii de vaccinuri. In fiecare zi, compania investeste mai bine de 1 milion de euro in cercetare si dezvoltare. Pentru mai multe informatii, va rugam vizitati: www.sanofipasteur.ro sau www.sanofipasteur.com.

Persoane de contact:

Camelia Nitu – Communication Director sanofi-aventis
0723.353.520
[email protected]

Irina Patru – Account Manager
Free Communication
0752.111.725
[email protected]


Citeste si despre:

Atentie cat timp petreceti la soare. Acesta poate provoca boli grave 8 boli pe care le poate provoca lipsa activitatii sexuale Pericolul ascuns al bolii ce poate provoca moarte subita Privitul indelung la televizor poate provoca boli neurologice? Sanatatea femeii - vulnerabilitati Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Dr. Chadi Muheidli, medic primar obstetrica-ginecologie: Cum tratam endometrioza? Mit sau adevar: Lucruri si alimente care pot provoca cancer! Moduri de preventie a transmiterii gripei sezoniere Gripa - cum separam mitul de adevar 7 boli surprinzatoare care pot fi provocate de sex