Informatii vitale despre Fibrilatia Atriala si tratamentul adecvat

Actualizat: 28 Iunie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este fibrilatia atriala?

Fibrilatia atriala este o tulburare de ritm cardiac caracterizat de batai neregulate ale inimii. Acest ritm cardiac anormal perturba fluxul sangvin si poate duce la formarea de cheaguri. Daca aceste cheaguri se disloca si ajung in creier, pot provoca accidente vasculare cerebrale. Daca ajung in plamani, pot provoca ambolie pulmonara. Ambele situatii prezinta risc important de deces.

De ce apare fibrilatia atriala?

Exista multiple situatii care favorizeaza aparitia fibrilatiei atriale:
-cand pacientul are deja o afectiune cardiaca: hipertensiune arteriala, boli ale valvelor, insuficienta cardiaca;
-cand pacientul sufera de o boala pulmonara: bronsita, pneumonie;
-din cauza anumitor afectiuni ale glandei tiroide
-din cauza stresului, a obiceiurilor nesanatoase (exces de alcool si/sau fumat), sau pur si simplu din cauza varstei inaintate.

Totusi, exista situatii in care fibrilatia atriala apare fara o cauza specifica, mai ales la pacientii tineri!

Ce tratament exista pentru fibrilatia atriala?

Pacientii diagnosticati cu fibrilatie atriala permanenta pot primi doua tipuri de tratament: pentru controlul frecventei cardiace si pentru prevenirea accidentului vascular cerebral.

De cate tipuri sunt medicamentele cu rol anticoagulant?

Exista doua tipuri de medicamente prescrise pacientilor: medicamentele de generatie veche, cu care unii pacienti s-au obisnuit (acenocumarol, warfarina); in cazul lor, efectul trebuie urmarit regulat prin analiza care releva fluiditatea sangelui (INR).

Exista insa si medicamentele anticoagulante de generatie noua (dabigatran, rivaroxaban, apixaban, edoxaban) al caror efect este constant si nu necesita monitorizare.

Ce riscuri prezinta tratamentul anticoagulant?

Principala problema a tratamentului anticoagulant este riscul de sangerare, iar pentru a-l evita, trebuie acordata o atentie sporita in anumite situatii:
-La folosirea instrumentelor de taiat (foarfeca, cutit sau alte obiecte ascutite)
-La alegerea periutei de dinti (se recomanda periute cu par moale pentru a reduce riscul de sangerare la nivelul gingiilor)
-La activitati sportive (a se evita cazaturile, accidentarile de orice fel)
-La administrarea de substante anti-inflamatoare nesteroide, care subtiaza suplimentar sangele (aspirina, diclofenac, indometacin, ibuprofen etc)
-La alimentatie, evitand alimentele care pot influenta coagularea sangelui prin aport de vitamina K, sau prin proprietati anticoagulante naturale.
-La interventii invazive care implica sangerare, inclusiv cele dentare (anuntati medicul despre tratamentul anticoagulant pentru a lua masurile necesare pre-interventie).

Cum se obtine tratamentul anticoagulant adecvat care asigura reducerea riscului de AVC?

Tratamentul anticoagulant de generatia noua este compensat (dabigatran, rivaroxaban, apixaban, edoxaban). Pentru a beneficia de tratament compensat, trebuie urmati 3 pasi:

1.Programarea pacientului la un consult la medicul specialist cardiolog pentru evaluare. Acesta va efectua controlul de rutina si va prescrie medicamentul compensat in functie de categoria de pacient in care se incadreaza.

2.Pe baza retetei compensate de la medicul specialist, farmacistul va va oferi medicamentul cu pret redus.

3.Pentru reinnoirea lunara a retetei compensate, adresati-va medicului de familie, avand la dumneavoastra recomandarea pentru tratamentul anticoagulant prescrisa de medicul specialist.

Pentru a afla detalii importante despre fibrilatia atriala, tratamentul anticoagulant si reteta compensata, va invitam sa vizitati si site-ul www.reteta-palpitatii.ro

Aveti grija de inima dumneavoastra si a celor dragi in fiecare zi!

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Hipertensiunea arteriala si durerile de cap: exista vreo legatura? Monitorizarea Ambulatorie a Tensiunii Arteriale (MATA, ABPM, Holter TA) Anticoagulante in fibrilatia atriala. Cand este indicat sa le iei? Fibrilatia atriala - tratamentul anticoagulant oral Cloralhidrat Inceperea noului an scolar: 3 recomandari pentru gestionarea stresului copiilor Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice Simptomele leziunilor cerebrale Despre potasiu si sanatatea inimii Hemoptizia (expectoratia cu sange) Plagi prin muscatura, impuscare si tetanigene