Beneficiile botoxului in Sindromul Raynaud

Actualizat: 09 Decembrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Celor mai multi dintre oameni nu le place frigul, dar pentru cei care sufera de boala Raynaud (tulburare caracterizata prin faptul ca vasele subtiri de sange de la nivelul extremitatilor sunt hipersensibile la schimbarile de temperatura), iarna poate fi un anotimp dificil. La nivel mondial zeci de milioane de oameni sunt afectati de aceasta conditie.

Boala Raynaud este o afectiune caracterizata prin paloarea, cianoza si amorteala anumitor parti ale corpului, cum ar fi degetele, varful nasului si al urechilor, ca raspuns la temperaturi scazute sau stres. In cazul bolii Raynaud are loc vasoconstrictia arterelor care alimenteaza pielea cu sange, circulatia sangelui fiind limitata in zonele afectate.

Alte manifestari ale bolii sunt slabiciune si diminuarea fortei musculare, scaderea capacitatii motorii si durere. Femeile sunt mai predispuse la aparitia acestei conditii. Afectiunea este intalnita in mod frecvent la persoanele care locuiesc in zone cu clima mai rece.

Tratamentul bolii Raynaud depinde de severitatea acesteia si de prezenta altor conditii medicale. Pentru majoritatea oamenilor, afectiunea este mai degraba una inconfortabila decat un handicap.

Botoxul are si alte utilizari decat cele legate de estetica

Majoritatea persoanelor cunosc faptul ca botoxul poate netezi ridurile, dar aceasta substanta este la fel de eficienta si pentru atenuarea unora dintre simptomele unor conditii medicale.

Pacientii care sufera de hiperhidroza se bucura de beneficiile toxinei extrasa din clostridium botulinium care blocheaza nervii si controleaza anumiti muschi si glande.

Botoxul si boala Raynaud

Aceasta toxina este din ce in ce mai des folosita pentru a reduce manifestarile dureroase ale sindromului Raynaud. Specialistii afirma ca procedura este inca experimentala si nu se poate confirma ca este un remediu extrem de eficient, insa primele rezultate au fost destul de promitatoare.

Printre multiplele utilizari medicale ale botoxului se numara spasmele musculare si tratarea unora dintre bolile neurologice. In cazul bolii Raynaud botoxul va fi injectat in jurul vaselor de sange de la baza degetului. Procedura poate fi destul de dureroasa.

In cadrul a mai multor studii bolnavii au raportat ca simptomele au fost ameliorate si au persistat luni dupa o singura injectie. In urma altor cercetari s-au analizat efectele la pacientii cu durere cronica si ulceratii. La majoritatea subiectilor durerea a fost remediata, iar la altii a disparut complet, chiar si o perioada mai lunga de timp.

Cine poate beneficia de efectele curative ale botoxului?

Multe dintre persoanele care sufera de boala Raynaud nu au o forma grava a conditiei si pot fi tratate cu remedii conventionale cum ar fi utilizarea vasodilatatoarelor sau renuntarea la fumat. Totusi bolnavii care nu pot urma tratament cu vasodilatatoare standard sau administrate pe cale intravenoasa pot alege tratamentul cu botox pentru ameliorarea bolii.


Citeste si despre:

Tot ce trebuie sa stiti despre botox Boala Raynaud si fenomenul Raynaud Fenomenul Raynaud Boala vasculara periferica Lupusul eritematos sistemic - boala autoimuna Ce nu stiai despre acupunctura: cum tratezi o boala cu un varf de ac Artrita reumatoida Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Ranile cronice Ciroza biliara primara (idiopatica) Sclerodermia Fibromialgia Boli de piele autoimune Dermatomiozita, o afectiune autoimuna Sclerodermia, afectiunea ce modifica aspectul pielii Impactul fibromialgiei asupra vietii