Stiai ca imunitatea organismului depinde in mare masura de sanatatea florei intestinale?

Actualizat: 25 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este flora intestinala sic are este rolul sau?


Daca rolul florei intestinale in procesul de digestie este bine stiut, despre importanta acesteia in intarirea sistemului imunitar s-a vorbit mai putin, desi acesta depinde in proportie de peste 70% de activitatea tractului digestiv.

Mai exact, bacteriile bune care populeaza flora intestinala contribuie in mod esential la sanatatea sistemului imunitar al organismului, formand un scut de protectie impotriva diferitelor afectiuni ce pot aparea din cauza imunitatii scazute.

Ce sunt bacteriile lactice?

Dupa nastere, tubul digestiv al bebelusului incepe sa fie populat cu bacterii bune (bacterii lactice), care se dezvolta si se inmultesc pe parcursul primilor ani de viata.

Bacteriile lactice sunt considerate foarte importante pentru sanatatea copilului si, ulterior, a adultului, avand numeroase efecte benefice la nivelul tubului digestive, si anume:

- regleaza motilitatea intestinala si favorizeaza un tranzit digestiv normal;

- sustin dezvoltarea optima a sistemului imunitar;

- refac bariera intestinala de aparare a organismului in cazul dezechilibrului aparut dupa administrarea de antibiotice si ca urmare a actiunii patogenilor care provoaca diaree;

- mentin integritatea mucoasei intestinale si impiedica absorbtia toxinelor implicate in declansarea alergiilor si a dermatitei atopice.

Atunci cand flora intestinala este dezechilibrata, apar numeroase consecinte negative.

Nu se deregleaza doar tranzitul intestinal, ci scade si imunitatea organismului, crescand astfel riscul de a contracta virusuri si bacterii si de a dezvolta diverse alergii.

Printre factorii care perturba flora intestinala se numara diferite afectiuni digestive, antibioticele sau stresul.

De exemplu, dupa un tratament de o saptamana cu antibiotice, flora intestinala are nevoie de sase luni pentru a-si reveni.

Asigura-i florei tale intestinale bacteriile bune de care are nevoie

Cu siguranta ai auzit de probiotice, nu-i asa? Mai ales atunci cand ai urmat un tratament cu antibiotice, medicul ti-a recomandat sa iei si probiotice pentru protejarea florei intestinale.

PRObioticele sunt bacteriile bune, Bifidobacterii sau Lactobacilli, care trebuie sa populeze intr-un numar cat mai mare intestinul gros pentru a asigura un echilibru intre flora intestinala sanatoasa si eventualii patogeni.

Insa, bacteriile bune au nevoie de nutrienti pentru a se dezvolta, a se inmulti si a actiona asupra starii tale de sanatate.

1 Miliard de PRObiotice + FOS fac mai mult decat 5 miliarde de PRObiotice

Pentru ca flora ta intestinala sa isi recapete echilibrul, nu este suficient sa ii oferi doar o cantitate mare de PRObiotice.

Daca PRObioticele nu vor gasi la nivelul tractului digestiv conditii prielnice, adica substratul hranitor care sa le asigure inmultirea eficienta, vor muri. Insa combinatia sinergica dintre PRObiotice si FOS (Fructooligozaharide = PREbiotic) face ca 1 miliard de tulpini benefice sa se transforme in 10 miliarde, doar pentru ca acestea primesc nutrientii specifici de care au nevoie.

Iar ”hrana” preferata a probioticelor, conform studiilor, o reprezinta fructoologozaharidele (FOS), care sunt ”mancate” de 4 ori mai repede decat orice alt PREbiotic (ex: inulina), prin urmare si colonizarea florei tele intestinale se va realiza de 4 ori mai repede.

Asocierea dintre PRObiotice si PREbiotice poarta numele de SINBIOTIC.

Bonflor, aport de bacterii lactice benefice florei intestinale sanatoase

Bonflor este o gama de SINBIOTICE fabricate in Romania de catre Fiterman Pharma in conditii strict controlate si reglementate de: TUV Austria (2012), GMP, TUV Austria (2015) – stampile.

Gama Bonflor include trei produse, fiecare dezvoltat special, pe categorii de varsta, pentru a sustine sanatatea florei intestinale.

Bonflor Imuno picaturi este un supliment alimentar pe baza de bacterii lactice (Bifidobacterium animalis lactis) si vitamina D3, care poate fi administrat inca din prima zi de viata a nou-nascutilor.

Are actiune complexa de sustinere a functiei imunitare si a bunei functionari a sistemului digestiv.

Bifidobacterium animalis lactis este una dintre tulpinile de probiotice cel mai intens studiate si sigure, care a fost identificata si izolata din tubul digestiv al sugarilor alaptati la san.

Bonflor Imuno picaturi asigura o colonizare eficienta a intestinului la copiii:

- nascuti prematur, cu greutate mica la nastere deoarece la acesti copii bariera de aparare intestinala

- nu este suficient dezvoltata, acestia fiind mai sensibili in cazul contactarii unor bacterii rele (patogene) care afecteaza sanatatea;

- nascuti prin cezariana, la care nu are loc contactul bebelusului cu bacteriile lactice benefice din vaginul mamei. La acestia este necesar un aport suplimentar de Bifidobacterium animalis lactis, cefavorizeaza dezvoltarea unei flore intestinale sanatoase;

- alimentati cu formule de lapte praf sau celor carora li s-a intrerupt alaptarea la san si li s-a diversificat alimentatia;

- care urmeaza un tratament cu antibiotice.

Vitamina D3 este indispensabila in cresterea si dezvoltarea bebelusului. Esentiala in primii ani ai copilariei, fiind implicata in formarea si consolidarea oaselor si a dintilor (prin favorizarea absorbtiei intestinale a calciului si fosforului) si mentinerea normala a functionalitatii celulei osoase.

De asemenea, este si unul dintre elementele-cheie in dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor.

Bonflor plicuri este un supliment alimentar cu actiune de echilibrare a florei intestinale ce are la baza un complex format din probiotice (bacterii lactice benefice), prebiotice si vitamina C, fiind recomandat copiilor incepand cu varsta de 1 an.

Complexul probiotic din Bonflor plicuri este reprezentat de 3 dintre cele mai studiate tulpini probiotice din lume, Bifidobacterium animalis lactis, Bifidobacterium longum si Lactobacillus rhamnosus, izolate chiar de la nivelul tractului digestiv.

Aceste tulpini au fost selectate datorita capacitatii crescute de a adera la mucoasa intestinala si de a secreta substante benefice organismului uman.

Complexul prebiotic din compozitia Bonflor plicuri, reprezentat de fructooligozaharide, este substratul hranitor al bacteriilor lactice.

Cantitatea optima de fructooligozaharide din Bonflor plicuri furnizeaza nutrientii specifici dezvoltarii Bifidobacterium animalis lactis, Bifidobacterium longum si Lactobacillus rhamnosus. Astfel, colonizarea si reechilibrarea florei intestinale se vor realiza intr-o perioada mai scurta de timp.

Vitamina C este o vitamina esentiala in dezvoltarea si buna functionare a sistemului imunitar al copiilor, fiind implicata, de asemenea, si in cresterea rezistentei organismului la infectii si buna functionare a pielii.

Bonflor capsule este un supliment alimentar cu actiune de echilibrare a florei intestinale ce are la baza un complex format din probiotice (bacterii lactice benefice) si prebiotice, fiind recomandat atat copiilor, cat si adultilor.

Complexul probiotic din Bonflor capsule este reprezentat de doua dintre cele mai studiate tulpini probiotice din lume, Bifidobacterium longum si Lactobacillus rhamnosus, izolate chiar de la nivelul tractului digestiv.

Aceste tulpini au fost selectate datorita capacitatii crescute de a adera la mucoasa intestinala si de a secreta substante benefice organismului uman.

Complexul prebiotic din compozitia Bonflor capsule, reprezentat de fructooligozaharide, este substratul hranitor al bacteriilor lactice.

Cantitatea optima de fructooligozaharide din Bonflor capsule furnizeaza nutrientii specifici dezvoltarii Bifidobacterium longum si Lactobacillus rhamnosus. Astfel, colonizarea si reechilibrarea florei intestinale se vor realiza intr-o perioada mai scurta de timp.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Efectele sexului asupra organismului 10 secrete care va ajuta sa nu va imbolnaviti Recuperarea dupa o interventie chirurgicala 7 obiceiuri nepotrivite care duc la aparitia gastritei si a ulcerului Dieta cu calorii negative Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat Energizantele si efectele lor asupra organismului Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa Cauzele dezechilibrului florei intestinale Sindromul de fermentatie intestinala. Sau atunci cand intestinul produce propria bere Boala inflamatorie intestinala – ce reprezinta, cum se manifesta si cum se poate trata?