Sindromul de intestin hiperpermeabil, o afectiune a omului modern. Ce solutii recomanda specialistii?

Actualizat: 04 Mai 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Leaky Gut sau sindromul de intestin hiperpermeabil este o afectiune cu care se confrunta tot mai multe persoane, iar majoritatea dintre acestea nici nu stiu de prezenta ei, cum apare, ce simptome genereaza si ce se poate face pentru vindecare. Studiile demonstreaza ca Leaky Gut este implicat in aparitia multor probleme de sanatate, printre care si alergiile de sezon.


Ce inseamna Leaky Gut?

Leaky Gut este o problema digestiva caracterizata de capacitatea bacteriilor si toxinelor de a trece de bariera peretelui intestinal. In cazul unei persoane sanatoase, mucoasa intestinala are rolul unei site care filtreaza substantele daunatoare de cele benefice, aceasta sita lasand sa treaca in organism doar substantele benefice.

Atunci cand vorbim despre sindromul intestinului hiperpermeabil, sita respectiva nu mai functioneaza normal, favorizand trecerea in organism (si automat in fluxul sanguin) a proteinelor, bacteriilor, particulelor nedigerate si a toxinelor.

Sindromul de intestin hiperpermeabil, o afectiune a omului modern

Principalele cauze ale sindromului de intestin permeabil se regasesc in stilul de viata nesanatos si poluarea mediului in care traim si sunt strans legate de afectarea florei intestinale.

„De ce a devenit o epidemie sindromul intestinului hiperpermeabil? O cauza principala este alimentatia procesata si fast-food-ul, care sunt nu numai lipsite de nutrienti, dar contin si foarte multe substante toxice. Toxicitatea mediului si, in special, toxicitatea cu metale grele si petrochimicale afecteaza in mod direct functiile digestive. Stresul poate contribui la sindromul intestinului permeabil, cum o pot face si glutenul, alergiile, consumul de medicamente, in special antiinflamatoarele, antiacidele si antibioticele“, arata Raluca Schachter, nutritionist si coach in Metabolic Typing®, in unul dintre materialele video dedicate pacientilor.


Legatura dintre alergiile de sezon si sindromul Leaky Gut

Rolul sindromului Leaky Gut a fost intens studiat pentru implicatiile sale in aparitia alergiilor de sezon, una dintre principalele probleme cu care se confrunta multe persoane odata cu venirea primaverii. Pe langa alergii, Leaky Gut este implicat si in aparitia sindromului de oboseala cronica si unele boli autoimune.

Explicatia? Intestinul subtire, pe langa toate celelalte roluri importante pe care le are (efectuarea digestiei, secretia de mucus si bicarbonat, maruntirea alimentelor, secretia de hormoni, absorbtia de nutrienti, protectia imunitara), detine si rolul de a bloca intrarea virusurilor si bacteriilor in circuitul sanguin general, functionand ca o bariera prin mucoasa intestinala. Cand aceasta mucoasa este afectata si devine hiperpermeabila, determina o serie de reactii la nivelul intregului organism, fiind astfel un mediu propice pentru aparitia alergiilor si a altor afectiuni.

Cum se manifesta sindromul Leaky Gut?

Acest fenomen duce la o multitudine de simptome negative: confuzie, iritabilitate, inabilitatea de concentrare, anxietate, depresie, malabsorbtie, eczeme, sinuzite, dureri articulare, boli autoimune, obezitate, balonare, diaree, probleme digestive, oboseala, migrene”, spune Raluca Schachter, nutritionist si coach in Metabolic Typing®.

Pasii necesari pentru vindecarea intestinului hiperpermeabil

Adoptarea unei alimentatii sanatoase
Nutritionistul Raluca Schachter precizeaza ca „o alimentatie sanatoasa si un stil de viata sanatos ar trebui sa continue pe toata durata vietii, pentru a evita acumularile toxice si inflamatia din organism, cat si un sistem digestiv disfunctional. De asemenea, sunt recomandate alimentele cu rol de vindecare si protectie a sistemului digestiv, cum sunt muraturile in saramura fermentate in mediu anaerob, supa concentrata de oase si untul crud de la vaci (daca nu exista reactivitati la lactate) sau ghee”.

Evitarea alimentelor alergenice, a toxinelor, antibioticelor, antiinflamatoarelor, antiacidelor
In perioada vindecarii intestinale, sunt necesare o serie de actiuni specifice, cum ar fi: evitarea alimentelor alergenice, a toxinelor din alimentele procesate si din mediu, a antibioticelor, antiinflamatoarelor sintetice, antiacidelor, eliminarea patogenilor intestinali.

Sustinerea procesului de vindecare a intestinului subtire prin suplimente dedicate

Nu in ultimul rand, al treilea pas este reinocularea cu bacterii benefice (probiotice), restabilirea unui nivel normal de acid gastric in stomac, restabilirea functiei vezicii biliare si a ficatului, restabilirea nivelului de enzime si vindecarea peretilor intestinali cu nutrienti specifici. Un supliment natural inovator pe piata din Romania, care a fost special creat pentru vindecarea sindromului de intestin hiperpermeabil, este Leaky Gut Help de la Zenyth, supliment la care am vazut rezultate si pe care il recomand cu caldura”, arata nutr. Raluca Schachter.

Suplimentul Leaky Gut Help de la Zenyth, recomandat pentru refacerea mucoasei intestinale si reducerea inflamatiei

Leaky Gut Help este un supliment alimentar cu o formula complexa pentru mentinerea sanatatii si functionalitatii tractului gastro-intestinal, recomandarea principala fiind sindromul de intestin hiperpermeabil.

Produsul este o formula unica pe piata romaneasca, pe baza de glutamina, glucozamina, lemn dulce, gel de aloe vera liofilizat, ulm rosu, MSM, nalba si hesperidina. Leaky Gut Help contribuie la refacerea mucoasei gastrointestinale (accelerarea repararii mucoasei intestinale, scaderea hiperpermeabilitatii intestinale, reducerea inflamatiei, calmarea iritatiei), la normalizarea tranzitului intestinal si la diminuarea durerii si a balonarii.

Din formula se remarca extractul deglicirinizat de lemn dulce, care ajuta la mentinerea sanatatii gastrointestinale, la mentinerea confortului sistemului digestiv, la mentinerea functiei normale a membranei mucoaselor stomacului si intestinului subtire, dar si radacina de nalba, care are activitate antibacteriana.

Cum se administreaza produsul Leaky Gut de la Zenyth?

Produsul se prezinta sub forma de pulbere si este usor de administrat. Amestecam o jumatate de lingurita de pudra cu 100-150 ml apa, ceai, suc natural sau iaurt. Gustul este usor dulceag, datorita extractului deglicirinizat de lemn dulce.

Cat dureaza vindecarea sindromului de intestin hiperpermeabil?

Procesul de vindecare este diferit de la o persoana la alta, acesta poate dura de la 2-3 luni pana la 2 ani. Este nevoie de rabdare si consecventa", arata nutr. Raluca Schachter.

Produsul Leaky Gut Help s-a bucurat de succes inca de la inceput, primind numeroase recenzii pozitive din partea medicilor specialisti care l-au recomandat pacientilor:

Multe persoane cu probleme tiroidiene au manifestat post-Covid dezechilibre la nivel digestiv. Au raspuns dupa ce am integrat dieta fara histamina sau direct low fodmap. Si ca feedback, produsul Leaky Gut Help a fost un tort delicios pentru ei“ (C., nutritionist)

Raspuns excelent in infectie urinara recidivanta, asociat cu schimbare de dieta, vitamina D...“ (E., medic ginecolog)

Mai multe despre produsul Leaky Gut Help, despre ingredientele pe care le contine si beneficiile fiecaruia puteti afla de pe site-ul www.zenyth.ro. Suplimentul poate fi achizitionat din farmacii si magazine naturiste, dar poate fi si comandat direct la domiciliu de pe site-ul https://zenyth.ro/shop.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Inelul vaginal – o optiune moderna in contraceptia hormonala 8 secrete uimitoare despre zahar 4 obiceiuri bune, 4 rele pentru sanatatea dumneavoastra Cefaleea la varstnici Imunizarea organismului in sezonul rece Cum va afecteaza zaharul sanatatea picioarelor Spirulina, o comoara pentru sanatate! Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Sforaitul, mai mult decat o problema sociala Sfatul medicului - 5 ponturi sanatoase pentru corp, minte si inima Cum influenteaza dieta sanatatea dentara? Localizarea durerilor de cap, simptom al unor boli ascunse Sindromul de ochi uscat Reguli de urmat dupa implantul de stent
Cere sfatul medicului ×