Metaplazia intestinala - precursoarea cancerului gastric

Actualizat: 03 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Laura Popa
Consultant medical:

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Spitalul Universitar de Urgență Militar Central

Generalitati


Cancerul gastric se afla printre principalele cauze oncologice de mortalitate la nivel mondial prin prisma diagnosticului intarziat, in stadii in care tratamentele nu mai pot avea scop curativ.

De asemenea acesta reprezinta principalul cancer asociat unei infectii, anume infectia cu Helicobacter pylori, o bacterie care se cantoneaza la nivelul mucoasei gastrice si produce leziuni de cele mai multe ori asimptomatice.

Gastrita, cea mai comuna forma de agresiune produsa de Helicobacte pylori prezinta multiple stadii evolutive in cascada de leziuni, printre care gasim si metaplazia intesinala, o leziune precursoare neoplasmului gastric.

Metaplazia intestinala apare atunci cand celulele epiteliale normale din tractul digestiv superior sunt inlocuite de celule cu caracteristici ale mucoasei intestinale. Acest fenomen se poate produce nu doar la nivelul stomacului, ci si la pacientii cu boala de reflux gastro-esofagian cu evolutie indelungata, favorizand aparitia cancerului esofagian.

Prevalenta ei este variabila, fiind mai crescuta in zonele cu prevalenta ridicata a infectiei cu Helicobacter pylori, iar studiile arata ca barbatii, oamenii cu alimentatie nesanatoasa si fumatorii au un risc mai mare de dezvoltare a metaplaziei intestinale. 

Metaplazia debuteaza cel mai frecvent in portiunea distala a stomacului, numita antru, extinzandu-se pe masura ce inflamatia persista si determinand reducerea secretiei de acid clorhidric, favorizand malabsorbtia, indigestia si uneori suprapopularea bacteriana intestinala.

Semne si simptome

Tabloul clinic al metaplaziei intestinale gastrice nu este intotdeauna sugestiv, pacientii putand fi asimptomatici sau cu simptome nespecifice, precum disconfort in etajul superior abdominal, arsuri, balonare sau diaree.

Nu de foarte putine ori, metaplazia intestinala este descoperita incidental in timpul screeningului endoscopic pentru alte tulburari digestive sau la analiza biopsiilor prelevate in cadrul acestuia.

Diagnosticul metaplaziei intestinale

Diagnosticul este unul eminamente histopatologic, pornind de la suspiciunea endoscopica. Endoscopic, metaplazia se prezinta ca arii plate sau usor supradenivelate palide, gri-albicioase pe fondul unei mucoase cu aspect eritematos (inflamat).

Suplimentar, se utilizeaza rethnici de inalta rezolutie precum narrow-band imaging, blue light imaging si endoscopica cu mangificatie, care detecteaza zonele sub forma unor linii albastrui la suprafata epiteliului. Prelevarea de biopsii si analiza histopatologica permit diagnosticul de certitudine, prin punerea in evidenta a celulelor de tip intestinal. 

Suplimentar, la pacientii la care endoscopic se suspicioneaza metaplazie intesinala sau aceasta este confirmata histopatologic, este obligatorie testarea pentru infectia cu Helicobacter pylori, deoarece eradicarea cat mai rapida a acestuia joaca un rol esential in preventia evolutiei leziunilor. 

Complicatiile metaplaziei intestinale

Asa cum am mentionat anterior, metaplazia intestinala poseda un risc de transformare maligna, insa conform studiilor acesta nu pare fi semnificativ mai mare in zonele in care prevalenta cancerului gastric este oricum scazuta.

Secventa de dezvoltare a cancerului gastric de la metaplazie consta in aparitia leziunilor displazice (dezvoltarea anormala a celulelor) si ulterior a neoplaziei. 

Tratamentul metaplaziei intestinale

Cu exceptia rezectiei tesutului care contine metaplazie, in realitate nu exista un tratament specific metaplaziei intestinale, aceasta necesitand supraveghere endoscopica periodica.

Eradicarea infectiei cu Helicobacter pylori folosind o schema antibiotica indicata de medicul curant, renuntarea la fumat si la obiceiurile alimentare nesanatoase si screeningul adecvat la pacientii cu risc genetic de a dezvolta cancer gastric sunt principalele metode de preventie si stopare a progresiei leziunilor. In cazul bolii de reflux si a leziunilor de esofagita, precum si gastrita medicul curant poate asocia medicatie antisecretorie.

Concluzii

Metaplazia intestinala este o etapa in dezvoltarea cancerului gastric, insa aparitia acesteia nu trebuie sa creeze motive de ingrijorare exagerata.

Detectia precoce, modificarea stilului de viata si eradicarea infectiei cu Helicobacter pylori sunt metode simple de preventie si la indemana oricui. Insa pentru a le putea implementa, recomandam pacientilor sa se adreseze medicului gastroenterolog la aparitia simptomelor digestive mentionate anterior, deoarece pot indica o boala de reflux sau o gastrita aflate inca intr-un stadiu usor de manageriat, chiar inainte de aparitia metaplaziei. 

Bibliografie:

https://www.uptodate.com/contents/gastric-intestinal-metaplasia#H2409456


Citeste si despre:

Gastrita cronica Cancerul de stomac Patologia chirugicala a stomacului Metoda de investigare prin videocapsula endoscopica Cancerul cervical Enterolactis Duo: Partenerul Ideal pentru un tranzit Intestinal regulat 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora Monocite crescute Esofagul Barrett Infectia cu Helicobacter pylori Testul pentru Helicobacter pylori