Conform unui studiu realizat de Danone 70% dintre femei au constipatie

Publicat: 14 Decembrie 2006
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate


"Tranzitul intestinal incetinit (constipatia) daca este netratat poate duce la afectiuni grave, chiar si la cancer colorectal, care reprezinta azi 12-14% din totalul cancerelor", a declarat Prof. Dr. Radu Voiosu, vicepresedintele Societatii Romane de Gastroenterologie, cu prilejul mesei rotunde avand tema "Probioticele si Sanatatea".
In urma unui studiu realizat de firma Danone, 70% dintre femeile adulte sufera de constipatie, fapt care situeaza Romania pe unul din primele locuri in Europa, in ceea ce priveste incidenta tranzitului intestinal lent.In Bulgaria, populatia consuma 15 kg de iaurt pe cap de locuitor anual, fiind prezent in 58 % din cazuri tulburarile de tranzit intestinal incetinit.
In Romania se consuma numai 5 kg de iaurt pe an/locuitor, la acest consum adaugandu-se stresul foarte mare, sedentarismul.
Flora intestinala normala contine intre 1010-1012 bacterii pe mililitru. Tranzitul intestinal lent poate duce la dezvoltarea unor bacterii care pot sa dauneze, iar daca sunt intr-o cantitate foarte mare, trec in sange determinand infectii.
Flora intestinala se constituie la nastere, existand diferente de flora la copiii care se nasc pe cale naturala, fata de cei care se nasc prin operatie cezariana, a subliniat profesorul Voiosu, accentuand asupra faptului ca este de preferat nasterea naturala.
Jumatate din femeile care sufera de constipatie in perioada sarcinii, prezinta constipatie si dupa nastere."Cercetarile in domeniul probioticelor se afla la inceput, numarul mare de studii care abordeaza rolul lor in tratamentul mai multor afectiuni este explicat prin interesul tot mai mare al publicului larg fata de beneficiile pe care le aduce o alimentatie sanatoasa pe baza de produse probiotice. Rezultatele obtinute pana in prezent ne permit sa speram ca, in viitorul apropiat, prin adoptarea unui stil de viata si alimentatie corespunzator, vom putea combate eficient si cat mai natural o gama larga de boli – boli intestinale inflamatorii, reumatism, alergii. In acest sens, este foarte importanta educatia responsabila si eficienta a populatiei", a declarat profesorul Voiosu.
Probioticele sunt bacterii care au un rol important in sanatate, ele fiind alese din flora normala a persoanelor sanatoase si fiind capabile sa supravietuieasca in mediu acid, cum este de exemplu Bifidus Essensis.
Bifidobacteriile scurteaza in mod semnificativ durata tarnzitului intestinal. Aceasta scadere a timpului de tranzit este cu atat mai evidenta, cu cat tranzitul este mai lent, a explicat profesorul Voiosu.
Efectul se instaleaza relativ repede si se mentine cateva zile dupa intreruperea aportului de aliment probiotic."Accelerarea proceselor vietii moderne, confortul sporit acasa si la serviciu, accesibilitatea alimentelor concentrate si foarte gustoase, stresul, deseori compensat cu un premiu alimentar extrem de consistent, au condus la modificari importante ale modelului alimentar traditional, atat ca structura cat si ca ritm. De aici sunt generate o serie de afectari ale sanatatii, ca obezitatea, tulburarile digestive si de tranzit intestinal, afectiunile legate de metabolismul colesterolului, cu tendinta de extindere asupra varstelor tinere si chiar a copiilor. Pentru a restabili echilibru si a mentine bacteriile daunatoare sub control, este important sa consumam zilnic iaurt probiotic”, a declarat profesor Dr. Nicolae Hancu, presedintele Federatiei Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.


Citeste si despre:

Dr. Aurelian Justin, medic primar urolog: “50%-60% dintre femei sufera cel putin o data in viata o infectie urinara” Bolile determinate de mediu Mesele servite la ore tarzii favorizeaza cresterea in greutate? Insomnia poate indica probleme de anxietate Ingrijirea pielii la barbati Ti-e pofta de... cartofi prajiti? Te facem noi sa-ti treaca De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Cafeaua previne depresia Sedentarismul - efecte asupra sanatatii Invatarea de lucruri noi ajuta la mentinerea sanatatii creierului la varste inaintate Relatia intre alimentatie si cancer Mamoplastia de reductie Sexul dureros dupa nastere