La ce femei sunt cel mai des diagnosticati polipii endometriali?

Actualizat: 12 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un polip endometrial este o crestere de obicei necanceroasa, benigna, pe peretele interior al uterului, care apare adesea la femeile care trec prin perioada de perimenopauza. Polipul este o patologie frecventa si poate produce sangerari anormale chiar si in perioada de premenopauza.

In majoritatea cazurilor, polipii nu provoaca niciun simptom si par a fi inofensivi. Unii, de dimensiuni mici, de cativa milimetri, dispar de la sine, dupa menstruatie. Cu toate acestea, uneori polipii se pot transforma in formatiuni canceroase. De aceea, medicii trag un semnal de alarma si spun ca examinarile preventive, de specialitate, sunt foarte importante.

Frecventa polipilor: Care femei au un risc mai mare de polipi endometriali?

Frecventa polipilor creste odata cu inaintarea in varsta. Polipii apar din diferite motive, nu se cunoaste cu exactitate cauza lor principala. Cert este ca au fost descoperiti polipi endometriali la circa 10-24% dintre femeile care au facut o biopsie de endometru.

Polipii sunt o patologie destul de frecventa, dar pot fi indepartati prin histeroscopie.

Unele paciente au un risc crescut de a dezvolta polipi uterini

Femeile aflate in perioada menopauzei pot suferi de polipi endometriali si sunt in cea mai mare parte asimptomatici. Un studiu realizat de cercetatori sugereaza faptul ca in aproximativ o treime din cazuri exista o asociere cu sangerari anormale. Aceste simptome apar mai ales dupa instalarea menopauzei, insa factorii de risc de cancer de endometru nu au fost asociati in acelasi mod precum riscul de aparitie al polipilor endometriali la pacientele care utilizeaza tamoxifen.

Prevalenta polipilor endometriali este de 2-36 % la pacientele in postmenopauza, care fac un tratament cu tamoxifen. Utilizarea acestui medicament la femeile aflate in perioada de postmenopauza este un factor de risc in dezvoltarea polipilor mai mari de 2. Transformarea in polipi maligni poate sa apara in special la femeile care ca tratament tamoxifen, decat la femeile care nu fac un astfel de tratament.

Obezitatea este un alt factor de risc al dezvoltarii polipilor. La femeile care au un grad de obezitate, apare si un nivel mai crescut de estrogeni, iar fluctuatiile excesive de hormoni pot cauza ingrosarea endometrului, pot duce la pierderea unui exces de tesut prin menstruatie si formarea polipilor endometriali.

In perioada de menopauza, pacientele care fac un tratament de substitutie hormonala, mai ales daca iau doze mari pe perioade lungi de timp, au acest risc de a dezvolta polipi endometriali.

Pacientele cu o tulburare genetica mostenita, cum este sindromul Lynch sau sindromul Cowden, au o predispozitie mai mare de a dezvolta polipi endometriali. Aceste doua patologii clinice sunt asociate cu o incidenta mai mare de tumori colonice, tumori extracolonice, ce includ si endometrul. Un studiu de pe NCBI arata cum sindroamele ereditare se manifesta ca un carcinom endometrial.

Diagnosticul precis al polipilor este stabilit prin biopsie ghidata de histeroscopie, iar cel mai eficient tratament in ziua de azi, este rezectia histeroscopica. Polipii pot recidiva dupa tratament, mai ales cei multipli. Polipectomia este recomandata la femeile cu astfel de probleme, dupa menopauza. Despre ea se spune ca are mai putin succes la femeile simptomatice in perioada reproductiva si ca imbunatateste ratele de fertilitate la femeile infertile.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Care sunt cele mai contagioase boli si cum te poti feri de ele? Cele mai des intalnite boli cu transmitere sexuala Cum pot fi prevenite cele mai des intalnite infectii Care sunt cele mai frecvente temeri ale mamelor cu privire la sarcina? Ne imbolnavesc sucurile de fructe? Afla care sunt cele mai sanatoase variante Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm Cele mai des intalnite probleme orale la copii Care sunt cele mai bune surse de antioxidanti? Indulcitorii naturali - care sunt cele mai bune optiuni? Care sunt cele mai bune alimente pentru sanatatea inimii? Indepartarea polipilor cervicali