Aparitia polipilor endometriali – Implicatii clinice si tratamente inovatoare

Actualizat: 12 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Prezenta unui polip endometrial (o crestere in exces a endometrului) este una dintre cele mai frecvente cauze ale sangerarii uterine anormale. La femeile cu polipi endometriali apar adesea sangerari intre menstruatii, sangerari neobisnuit de abundente in timpul menstruatiei. Sangerari anormale pot fi si acelea dupa actul sexual, sau dupa menopauza.

Infertilitatea poate fi de asemenea un simptom clar. Imposibilitatea unei femei de a ramane gravida poate fi cauzata de prezenta polipilor endometriali. Acestia pot fi asimptomatici, sau pot provoca uneori dureri surde in abdomen si in spate, care se aseamana cu crampele menstruale.

Polipii endometriali pot fi diagnosticati la femei, la toate varstele si au un impact asupra fertilitatii. Incidenta lor maxima este intre varsta de 40-49 de ani, arata un studiu din 2023. Aparitia lor a fost asociata cu:

• hiperplazia endometriala monoclonala;
• supraexpresia aromatazei endometriale;
• diferite mutatii genice.

Majoritatea polipilor endometriali sunt benigni, deci se pot trata. In general, tratamentul pentru polipi depinde de simptomele produse de ei si de riscul individual de cancer uterin. Tratamentul poate include medicamente care mentin echilibrul hormonal, sau poate presupune indepartarea polipilor.

Modificarile maligne ale acestor leziuni sunt putin frecvente la femei si asociate cu un tip de cancer, numit carcinom seros. Asta se intampla mai ales la polipii endometriali simptomatici, mai mari. Totusi, expertii spun ca transformarea maligna poate sa apara in 0-13% din cazuri, ea fiind legata de inaintarea in varsta si menopauza. Frecventa polipilor endometriali maligni a crescut la femeile cu varsta peste 65 de ani.


Polipul endometrial poate fi depistat prin histeroscopie, la o clinica de specialitate; mai multe aspecte despre tratamentul si impactul lui asupra fertilitatii poti afla pe Embryos.ro.

Femeile care observa ca au sangerari vaginale anormale o perioada de cateva luni, ar trebui sa faca o evaluare medicala la o clinica de fertilitate si embriologie. Uneori sunt suficiente doar examinari cu ultrasunete, insa exista si cazuri in care este necesara o biopsie endometriala si un examen histologic pentru a descoperi un carcinom endometrial, ce are componente de carcinom seros, in asociere cu fragmente de polip endometrial.

In majoritatea cazurilor insa, polipul endometrial este diagnosticat prin histeroscopie sau prin ecografie transvaginala. Histeroscopia este o metoda buna si pentru extragerea polipului endometrial. Chiuretajul uterin poate ajuta la extragerea unui polip, insa in anumite situatii, el poate fi urmat de aparitia de sinechii uterine in timpul vindecarii cavitatii uterine.

Un lucru important de stiut este acela ca polipii endometriali, indeosebi cei simptomatici, dezvoltati in perioada de postmenopauza si care au dimensiuni mai mari, pot prezenta modificari maligne.

Exista anumiti factori care pot creste riscul de a avea polipi. De exemplu, varsta sau modificarile nivelului de estrogen ce are loc inainte si in timpul menopauzei. Unele femei ar putea fi expuse unui risc mai mare de a dezvolta polipi uterini, din cauza obezitatii (apare un nivel crescut de extrogeni sub tesutul subcutanat), a tensiunii arteriale crescute, a medicamentului pentru cancer de san numit tamoxifen. Alte cauze sunt sindromul Lynch si tratamentele de substitutie hormonala cu doze prea mari si aplicate prea mult timp.

Tamoxifenul este un agent antiestrogen nesteroidian, utilizat in tratamentul cancerului de san, cancerului mamar metastatic (ce are celule canceroase care trec din san spre alte parti ale corpului), in reducerea incidentei cancerului de san la femeile cu risc ridicat. Femeile care iau acest medicament ar trebui sa fie informate despre anumite riscuri, precum: proliferarea endometriala, cancerul endometrial, hiperplazia endometriala, sarcoamele uterine.

La 36% din cazuri (femei care fac un tratament cu tamoxifen) poate aparea riscul de a dezvolta polipi uterini. Cele mai multe studii arata ca femeile aflate in postmenopauza care iau tamoxifen au un risc crescut de cancer uterin. Despre femeile cu cancer de san, care iau acest medicament, s-a spus ca au beneficii mari oferite de aceasta terapie. Aplicarea ei timp de 10 ani poate reduce riscul de recidiva si de mortalitate a cancerului de san.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Fibromul uterin, una dintre cele mai intalnite afectiuni Adenomioza uterina Pierderea unei sarcini si moartea neonatala Sangerarea dupa actul sexual Diagnosticul radio-imagistic in infertilitatea feminina Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Durerea cronica pelvina la femei Cauze anatomice de infertilitate - Uter Hemoragia uterina disfunctionala Sindromul Lynch Polipii intestinali