5 simptome banale care pot ascunde afectiuni ginecologice grave

Actualizat: 02 Iunie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Orice femeie duce o viata foarte ocupata si agitata, de la locuri de munca solicitante, pana la grija fata de copii, familie sau parinti. Asa ca atunci cand corpul le da semne de boala, tind sa le ignore.

Dar pentru o multime de femei aceasta asteptare poate sa insemne pierderea de timp pretios si riscul ca starea de sanatate sa se inrautateasca. Iata simptomele care trebuie sa te trimita de urgenta la medic.

1. Sangerari intre menstruatii

Exista mai multe motive pentru aparitia petelor de sange intre menstruatii. Poate fi vorba despre un efect al anticonceptionalelor (daca esti la inceputul perioadei de administrare), cat si de fluctuatiile hormonale si perimenopauza (perioada in care se face trecerea de la perioada fertila la menopauza).

De cele mai multe ori cauza aparitiei sangerarilor intre menstruatii nu este una grava, insa exista situatii cand poate sa indice prezenta unei boli cu transmitere sexuala (BTS), o infectie sau chiar cancer de col uterin. Daca ai sangerari atunci cand nu esti la menstruatie, se recomanda un examen ginecologic.

2. Balonarea

Un simptom care poate indica prezenta cancerului ovarian pe care multe femei il ignora este balonarea. Multe pun pe seama alimentatiei aparitia senzatiei de stomac prea plin si nu se gandesc ca ar putea indica o problema de sanatate grava.

De aceea, daca te confrunti frecvent cu balonare, care mai poate fi insotita de mictiuni frecvente si de durere in timpul actului sexual este cazul sa mergi la un consult la medicul de familie sau la ginecolog.

3. Durerea in timpul actului sexual

Unele femei ar putea crede ca este normal ca in timpul actului sexual sa apara dureri, de aceea nu nu isi fac probleme daca au acest simptom. Daca se intampla sa ai frecvent astfel de manifestari, este indicat sa mergi la ginecolog.

Durerile in timpul actului sexual pot fi cauzate de lipsa de lubrifiere pana la cancer ovarian. Raza de actiune este larga in ceea ce priveste potentialele cauze, de aceea, daca ai dureri cronice in timpul actului sexual, nu mai sta pe ganduri si mergi la medic.

4. Menstruatii dureroase

Menstruatiile dureroase este un simptom pe care majoritatea femeilor il ignora. Este adevarat ca ciclul menstrual este de obicei insotit de crampe si disconfort, dar, pentru unele femei, aceste zile pot deveni greu de suportat, din cauza durerilor mari.

In unele cazuri, aceasta durere extrema este modul organismului de a-ti transmite ca este ceva in neregula. Printre cauzele perioadelor dureroase pot fi fibromul uterin, endometrioza sau boala inflamatorie pelvina.

5. Menstruatii neregulate

Cu totii ne cunoastem organismul si stim foarte bine cum functioneaza, lucru valabil si in ceea ce priveste ciclul menstrual. In momentul in care apare o schimbare, iar aceasta persista, de la o menstra la alta, atunci trebuie ca orice femeie sa isi puna un semn de intrebare.

Schimbarile pot include o crestere a debitului, intarzieri mai mari de 35 de zile sau menstre care vin la un interval mai mic de 21 de zile. Exista numeroase motive care nu iti pun viata in pericol, ce pot duce la astfel de schimbari, de la menopauza, pana la stres, unele medicamente sau o sarcina.

Insa poate fi vorba si despre prezenta unui chist ovarian, fibrom uterin, o forma de cancer genital sau endometrioza.


Citeste si despre:

7 intrebari pe care trebuie sa le adresati medicului ginecolog Ce trebuie sa stii despre cel mai complex control ginecologic Ce afectiuni amelioreaza apele termale Probleme ginecologice care ar trebui sa te trimita urgent la medic Dr. Chadi Muheidli: „Femeile nu trebuie sa astepte sa apara simptome ca sa ajunga la medicul ginecolog” Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm Psoriazis, lupus eritematos, lichen plan, pitiriazis rozat - afectiuni cu leziuni papuloscuamoase si papule nonconfluente Laparoscopia in diagnosticul afectiunilor uterului, trompelor si ovarelor 6 afectiuni care pot fi complicatii ale psoriazisului Informatii utile despre sex pe care nu le aflati de la medicul ginecolog Sangerarile dupa menopauza si afectiunile pe care le ascund