Anodontia vera, Hipodontia, Oligodontia - absenta dintilor

Actualizat: 22 Noiembrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Anodontia este o boala genetica ce se caracterizeaza prin absenta tuturor dintilor. In forma pura si fara anomalii asociate, boala este foarte rar intalnita. Mai frecvent apar hipodontie si oligodontie.

Hipodontia este o boala de natura genetica ce implica absenta unui numar variat de dinti (intre 1 si 6).

Oligodontia are si ea transmitere genetica, insa presupune absenta a peste 6 dinti.

Toate aceste boli pot afecta dantura provizorie sau pe cea permanenta, insa sunt diagnosticate dupa aparitia danturii permanente.

Aceste fenomene sunt asociate de cele mai multe ori cu displazii ectodermice, in special anodontia, care nu apare izolata decat foarte rar. Displaziile ectodermale sunt descrise ca boli genetice (ereditare) in care exista anomalii in minim 2 structuri ectodermale, cum ar fi dintii, unghiile, glandele sudoripare, degetele sau formatiunile craniului facial.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Tratament

Tratament

Tratamentul pacientilor cu anodontie este reprezentat de protezarea stomatologica permanenta. In cazurile complexe trebuie tratate si complicatiile, dar si restul malformatiilor. Pacientii au o predispozitie foarte periculoasa spre dezvoltarea infectiilor pulmonare si tegumentare.


Citeste si despre:

Boli rare Sindromul Rapp-Hodgkin (displazia ectodermala anhidrotica) 5 lucruri pe care nu le stiati despre dintii dumneavoastra! Sindromul Ellis-van Creveld (displazia condroectodermala sau displazia mezoectodermala) Cele mai des intalnite probleme orale la copii Boala Canavan Diabetul zaharat, boala cu incidenta intr-o continua crestere Probleme de circulatie vara? Iata cum elimini senzatia de „picioare grele“! Servicii medicale de calitate in sistem privat, cu acoperire nationala Anomaliile genetice - sindromul Pfeiffer Tulburarile neuro-psihiatrice in boala Wilson Diagnosticul genetic preimplantare (PGD) – Fertilizarea in vitro Boala Dupuytren Hemofilia (boala Christmas) Genetica Tipuri de teste genetice