Fluxul de sange continuu si fara obstacole prin vasele sanguine este esential pentru viata, insa uneori pot aparea cheaguri de sange care sa blocheze mersul normal al acestui mecanism.
Problemele de coagulare a sangelui si cheagurile
Atunci cand ne taiem, sangele incepe un proces normal de formare a unui cheag pentru a opri sangerarea ranii. Coagularea este primul pas al acestui proces, prin care sangele se transforma din forma lichida intr-un gel.
Un dezechilibru in sistemul de coagulare poate avea ca rezultat sangerarea excesiva (hemoragie) sau formarea de cheaguri de sange „patologice” (tromboza).
Un cheag de sange poate aparea in interiorul venelor sau arterelor. Cheagurile de sange care se formeaza in vene pot provoca tromboza venoasa profunda (TVP). Embolismul pulmonar (EP) este provocat de un cheag de sange format in arterele care aduc sangele la plamani. In afara de acestea, cheagurile de sange formate in arterele care aduc sangele la inima pot provoca un atac de cord, iar cheagurile formate in arterele care aduc sangele la creier pot provoca un accident vascular cerebral.
Problemele de coagulare a sangelui pot avea trei factori si pot duce la afectiuni precum tromboza sau tromboembolism venos. Acestia sunt: hipercoagulabilitatea (atunci cand sangele se coaguleaza mai usor), modificari ale fluxului normal de sange (ca atunci cand stam imobilizati mult timp, iar fluxul incetineste) sau disfunctia endoteliala (leziunea peretelui venos, cauzata de exemplu de diabet sau de o interventie chirurgicala).
Afectiunile tromboembolismului venos (TEV)
Tromboembolismul venos (TEV) reprezinta o problema de coagulare a sangelui. Acesta cuprinde doua tipuri specifice de afectiuni: tromboza venoasa profunda (TVP) si embolismul pulmonar (EP). Prima dintre ele se manifesta in zona picioarelor, iar a doua la plamani si este mai grava. Embolismul pulmonar este o complicatie a trombozei venoase profunde.
Diagnosticarea rapida si vizita la medic sunt foarte importante, deoarece aceste probleme pot fi adesea prevenite. Altfel, ele pot reprezenta cauze de deces. Un tratament corect si administrat la timp va poate salva viata.
Tromboza venoasa profunda (TVP)
TVP se refera la un cheag de sange care se formeaza intr-una din venele profunde de la nivelul partii inferioare a piciorului sau a pulpei, iar uneori la nivelul pelvisului. Rareori poate aparea in venele din zona mainilor.
Majoritatea cazurilor de TVP se formeaza la nivelul gambei (numita “TVP distala”) sau a genunchiului (“TVP proximala”) si se poate extinde la nivelul coapsei in aproximativ una din cinci situatii. TVP din zona genunchiului este mai grava, deoarece exista o probabilitate mai mare sa se deplaseze cheagul prin fluxul sanguin spre inima si plamani.
Practic, cheagul blocheaza circulatia sangelui prin venele profunde, ce au menirea de a transporta sangele din partea de jos a corpului inapoi la inima.
TVP poate bloca partial sau complet fluxul de sange si poate cauza numeroase simptome sau, dimpotriva, sa nu aiba niciun simptom.
Atunci cand se produce un blocaj, poate aparea durere, inflamatie sau senzatie de caldura in piciorul afectat.
In tarile dezvoltate, tromboza venoasa apare la aproximativ una din 1000 persoane pe an. TVP apare cel mai adesea la persoanele internate in spitale, dar si in timpul calatoriilor lungi (de peste 4h) cu avionul.
Simptome: cum stiu ca am TVP?
Adesea, cheagurile de sange sunt mici si nu provoaca niciun simptom, deoarece organismul este capabil sa le descompuna treptat, fara efecte pe termen lung.
Atunci cand cheagul este mai mare si fluxul de sange este blocat partial sau total in interiorul venei, urmatoarele simptome pot aparea:
• Edeme (umflarea unei portiuni de picior) – umflatura este usoara, dar e diferita, de exemplu, de cea care apare la numeroase persoane in timpul zborurilor lungi cu avionul. Apare de regula in zona gleznelor, iar daca se umfla intregul picior, este posibil ca TVP sa fie localizat la nivelul coapsei.
• Durere care se amplifica in pozitia in picioare sau in timpul mersului.
• Modificari de culoare la nivelul a piciorului: apar coloratii albastre sau rosii/purpurii sau depigmentarea pielii.
• Cresterea temperaturii in partea inferioara a piciorului.
Complicatiile TVP
Este posibil ca TVP sa nu cauzeze alte probleme, insa in unele cazuri, pot aparea complicatii.
• Cea mai frecventa complicatie, ce apare la circa 50% dintre pacientii cu TVP simptomatic este sindromul post-trombotic:
• Simptomele tipice includ durere cronica, edeme, o senzatie de greutate in membrele inferioare, modificari ale pigmentarii pielii in piciorul afectat si retentia de lichid
• Simptomele se agraveaza, de regula, in timpul activitatii, de exemplu in timpul mersului sau cand stati in picioare
• In formele severe (circa 15% dintre cazuri) apar ulceratii la nivelul piciorului
• Cheagurile de sange mai pot cauza o inflamatie numita tromboflebita - inflamatie a peretelui venos, ce apare in asociere cu alte boli atunci cand integritatea venei e afectata
• Embolismul pulmonar (EP) – este o complicatie grava a TVP care poate pune viata in pericol si apare atunci cand un cheag de sange se desprinde (sau embolizeaza) si migreaza prin fluxul sanguin, cauzand blocarea vaselor de sange (arterelor pulmonare) din plamani. Spre deosebire de TVP, care apare pe venele profunde, EP apare pe artere.
• Simptome: daca se intampla acest lucru, persoana afectata poate prezenta dificultati de respiratie, dureri toracice, sau tuse cu sange.
Pentru mai multe informatii despre aceste tipuri de afectiuni, accesati www.despretromboza.ro. Platforma reuneste raspunsuri la toate intrebarile care nelinistesc pacientii care sufera de tromboza si bolile asociate acesteia si este o sursa de informare sigura si completa pentru acestia.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.