Venele varicoase sunt venele umflate si adesea dilatate din zona picioarelor, care pot deveni vizibile. Prevenirea varicelor poate incepe prin intelegerea rolului venelor.
Venele sunt vase care transporta sangele de la toate celulele corpului la inima. Intrucat arterele au rolul de a transpora oxigen si nutrienti la celule pentru a le hrani, venele sunt cele care transporta dioxidul de carbon si alte produse reziduale de la celule pttnru a le impiedica sa fie incarcate de substante inutilizabile.
In mod evident, starea de sanatate a unei persoane este mult mai buna atunci cand sangele circula normal si uniform prin vasele de sange. Sangele este pompat prin artere si capliare prin forta rezultata in urma fiecarei contractii a inimii. Dar aceasta forta se diminueaza considerabil in momentul in care sangele ajunge in vene, intrucat arterele si capilarele sunt pozitionate mai aproape de inima decat venele.
Organismul uman a fost conceput pentru a facilita fluxul constant de sange prin vene in urmatoarele moduri:
- toate venele contin valve care se deschid intr-o singura directie si care nu permit sangelui sa se scurga spre inima, indiferent de tipul de forta care actioneaza asupra lor (interna sau externa).
- cea mai mare parte a venelor sunt localizate in muschi. Ca urmare a activitatilor zilnice, fiecare contractie a muschilor exercita o anumita presiune asupra venelor care ajuta la stimularea circulatiei fluxului de sange spre inima.
- multe dintre vene se afla in vecinatatea arterelor. Fiecare contractie a inimii produce un puseu de forta prin artere si determina pulsatia arterelor peretilor musculari. Pentru ca venele sa poata rezista presiunii ridicate, trebuie sa fie puternice si elastice.
Venele varicoase se formeaza atunci cand sangele nu curge constant prin vene. Cand debitul nu este constant, pot stagna in vene cantitati importante de sange, fapt ce determina largirea venelor.
Hemoroizii sunt vene varicoase care apar in jurul sfincterului anal. Daca o persoana dezvolta vene varicoase sunt sanse ridicate ca acestea sa apara la nivelul extremitatilor inferioare.
Netratate, venele varicoase pot deveni dureroase mai ales in timpul mersului sau atunci cand o persoana sta in picioare. Varicele pot determina o senzatie de mancarime iar daca scarpinarea acestora nu se face in mod controlat (cum este cea din timpul somnului) se pot forma ulceratii.
Desi incidenta acetora nu este foarte mare, venele varicoase pot fi un loc in care se pot forma cheaguri de sange care se pot rupe si pot ajunge la plamani cauzand probleme respiratorii acute si tulburari cardiovasculare.
1. Cel mai important lucru este sa se mentina sanatatea sistemului cardiovascular prin exercitii fizice regulate si o dieta adecvata. Cand inima este puternica si vasele de sange sunt curate si flexibile, fluxul sanguin din vene va fi puternic si suficient.
2. Sanatatea ficatului. O parte semnificativa a fluxului de sange venos strabate ficatul inainte de a ajunge din nou la inima. Daca ficatul este suprasolicitat in mod constant va incepe sa se degenereze, incepand cu o stare de inflamatie cronica, apoi devine gras si in cele din urma va fi inconjurat de tesut gros, fibros, nefunctional (ciroza). Fiecare dintre aceste etape ale degenerarii pot provoca acumularea de sange in venele membrelor inferioare, intrucat sangele nu mai poate calatori intr-un mod eficient prin ficat.
Cele mai importante masuri care pot fi luate pentru protejarea ficatului de degenerare constau in evitarea consumului de alcool, acetaminofen si de medicatia eliberata pe baza de prescriptie medicala (toate acestea afecteaza in mod direct celulele ficatului).
3. Ingrijirea plamanilor. Tot sangele care recircula la inima din sistemul venos, este trimis apoi la plamani unde se va adauga oxigen proaspat care urmeaza sa fie transportat la celule. Daca o persoana va dezvolta boli pulmonare, fluxul de sange dintre inima si plamani, poate fi tensionat si in cele din urma poate avea loc un blocaj care va provoca acumularea de sange in vene.
Protejarea sanatatii plamanilor implica reducerea la minim a expunerii la toate tipurile de praf si tutun. Nici o persoana nu trebuie sa ignore importanta respiratiei aerului curat.
4. Asigurarea unui aport de alimente bogate in vitamina C si flavonoide. Vitamina C si flavonoidele sunt esentiale pentru construirea si protejarea vaselor mari de sange care pot duce la formarea venelor varicoase. Inclusiv stresul si problemele determinate de acesta pot duce la formarea de vene varicoase. Acerola este o sursa excelenta de vitamina C. Ciocolata neprelucrata este una din cele mai bune surse de flavonoide.
- Se vor ridica picioarele mai sus de nivelul inimii ori de cate ori este posibil.
- Se vor face exercitii fizice: mersul pe jos, ciclismul, inotul sunt sporturi recomandate pentru reducerea presiunii de la nivelul venelor.
- Se vor misca frecvent picioarele. Flexarea periodica a gleznelor va duce la pomparea sangelui la nivelul membrelor inferioare (simularea mersului pe jos). In timpul sedintelor prelungite sau cand o persoana sta timp indelungat in picioare, trebuie sa-si flexeze gleznele de 10 ori si sa repete aceasta miscare la fiecare 10 minute.
- Purtarea ciorapilor medicinali cu rol de compresie - Acestia ofera contra-presiune externa gradata, in scopul stimularii circulatiei sangelui prin vene spre inima. Acestia reduc inclusiv riscul formarii cheagurilor de sange in venele profunde. Se va lua in considerare purtarea acestora in timpul calatoriilor lungi cu avionul sau masina.
- Mentinerea greutatii normale a corpului pentru a reduce excesul de presiune asupra picioarelor.
- Se va evita statul prelungit iar in picioare in timpul calatoriilor cu masina sau avionul se va evita mentinerea picioarelor in aceeasi pozitie.
- Se va evita caldura excesiva la nivelul picioarelor (mai ale baile lungi si fierbinti). Caldura determina cresterea distensiei venei si conduce la dilatarea venelor.
- In cazul in care are loc o ruptura venoase si este implicata sangerarea este recomandabil ca picioarele sa fie ridicate imediat si sa se compreseze zona. Se va contacta serviciul medical de urgenta.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.