Cu toate ca oricine poate dezvolta o afectiune legata de tromboembolismul venos intr-un moment al vietii, exista un numar de factori cunoscuti care pot creste acest risc.
Unii factori sunt de tranzitie, asa cum sunt interventiile chirurgicale – chiar si la persoanele sanatoase, insa altii pot fi un dat al vietii, peste care nu putem trece, asa cum este varsta. inainte de toate, este important sa ne informam, pentru a putea identifica modalitatile prin care o putem controla, fie ca apare, fie ca nu.
Uneori, perioada de risc este scurta, alteori dureaza mai mult timp si informarea devine necesara. Totodata, cu cat numarul factorilor de risc prezenti este mai mare, cu atat creste si riscul de a dezvolta tromboza venoasa profunda (TVP).
Riscul de tromboembolism venos (TVP sau Embolism Pulmonar) este mai mare atunci cand ati trecut prin:
• Internare in spital sau imobilizare la pat o perioada indelungata
Acesta este cel mai frecvent factor de risc la afectiunile TEV. Indiferent de motivul spitalizarii, mobilitatea redusa un timp indelungat creste semnificativ probabilitatea de dezvoltare a cheagurilor de sange si a TEV. Discutati cu medicul dumneavoastra pentru a preveni sau a trata corect aceasta afectiune.
• Protezarea chirurgicala a soldului
Aceasta procedura presupune pierderea mobilitatii pentru o perioada de timp.
• Sarcina
Daca sunteti gravida, trebuie sa stiti ca in perioada sarcinii, chiar din primele luni, dar si imediat dupa nastere si in primele 6 saptamani ce urmeaza, exista un risc crescut de formare a cheagurilor de sange, ce pot duce la TEV sau, mai rar, dar mai grav, chiar la embolism pulmonar – ce poate avea consecinte mortale pentru mama. Informati-va cu privire la simptome si anuntati medicul daca observati ceva neobisnuit, pentru a va proteja sanatatea - sau chiar viata. O sursa de informare completa si sigura despre acest subiect este www.despretromboza.ro.
• Tratament importiva cancerului
TVP si EP sunt, din pacate, printre cele mai frecvente complicatii care pot aparea la pacientii cu cancer, iar netratate, aceste afectiuni pot duce la deces. Anumite forme de cancer produc modificari de coagulare a sangelui, ceea ce poate duce la formarea cheagurilor. De asemenea, riscul de TVP creste la anumite forme de tratament pentru cancer (interventii chirurgicale, chimioterapie, tratament cu hormoni si anticorpi etc).
• Interventii chirurgicale de orice fel
Discutati cu medicul din spital inainte de o operatie pentru a identifica impreuna solutiile de minimizare a riscului de aparitie a TEV, care poate fi prezent chiar si dupa interventie. De exemplu, operatiile ortopedice (la picior) activeaza sistemul de coagulare si astfel creste riscul TEV.
• Istoric medical de TEV
Din pacate, daca ati suferit de TEV, exista un risc ca aceasta afectiune sa reapara. Statistic, in general acest aspect intervine la circa 25% dintre fostii pacienti. Printre motive se numara si faptul ca in organismul pacientilor raman la nivelul venelor “resturi de trombus” (mici bucati de cheag) din episoadele anterioare, care se reactiveaza la un moment dat.
• Persoane care iau tratamente hormonale (de exemplu anticonceptionale sau terapie de substitutie hormonala in menopauza sau post-menopauza - HRT)
Tratamentele cu Estrogen sau HRT pot creste capacitatea de coagulare a sangelui, cauzand un dezechilibru la nivel sanguin. Astfel, intervine un risc crescut de TVP. Daca luati astfel de tratamente sau daca nu sunteti sigura cum va afecteaza tratamentul hormonal, consultati imediat medicul. Acesta va poate ajuta sa controlati riscul acestei afectiuni.
• Persoane care au vene varicoase sau varice
Venele varicoase sunt cele afectate la suprafata, responsabile de transportarea sangelui in tesut. Daca apare insuficienta venoasa cronica, fluxul de sange din picior este blocat, iar astfel se formeaza cheagul de sange, care afecteaza vena profunda (care transporta sangele la inima). Acest fenomen se numeste TEV si este o afectiune diferita, dar mai grava.
• Persoane care sufera de trombofilie sau au mosteniri genetice
Trombofilia este tendinta crescuta de a dezvolta cheaguri de sange (trombi), ca urmare a unei anomalii in sistemul de coagulare. Aceasta afectiune poate avea fond genetic, fiind considerate relativ frecventa
• Persoane care au suferit un accident vascular cerebral (AVC)
Riscul de a dezvolta TEV sau chiar embolism pulmonar este prezent timp de cel putin o luna dupa accidentul vascular. Este recomandata monitorizarea atenta si consult de specialitate, deoarece aceste afectiuni au risc de deces la pacientii cu AVC.
• Persoane care au alte afectiuni medicale ce necesita spitalizare
Riscul de TVP creste in cazul unor afectiuni asociate cu imobilizare la pat, cum ar fi: insuficienta cardiaca acuta, boli inflamatorii acute severe (de exemplu boala inflamatorie intestinala, infectii acute).
• Persoanele in varsta
Varsta inaintata este un factor de risc pentru dezvoltarea TEV, mai ales daca exista si alte afectiuni medicale sau tratamente favorizante. in special incepand cu varsta de 60 de ani apare un risc mai crescut.
Indiferent de categoria factorilor de risc, este recomandata in primul rand informarea cu privire la simptome si monitorizarea acestora, pentru a sti cand este cazul sa va adresati medicului pentru un tratament adecvat. Afectiuni precum TEV pot fi tinute sub control, cu atat mai mult cu cat interveniti la timp, impreuna cu medicul dumneavoastra. Pentru mai multe informatii, vizitati si www.despretromboza.ro
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.