Zaharul si sarea au fost intotdeauna in vizorul specialistilor ca factori de risc principali pentru bolile cardiovasculare. Un studiu recent derulat de cercetatori americani din New York si Kansas a demonstrat ca zaharul se dovedeste mai periculos decat sarea in cresterea riscului de boli de inima.
Pana de curand, se credea ca, dintre sare si zahar, sodiul este principalul factor de risc pentru hipertensiune. Consumul de peste o lingurita de sare pe zi a fost asociat cu o crestere de 25% a riscului de atac vascular cerebral.
In lumina noilor descoperiri din studiul publicat recent in American Journal of Cardiology, se pare ca zaharul este un aliment mai periculos decat sarea in ceea ce priveste cresterea tensiunii arteriale si declansarea bolilor cardiace.
Potrivit savantilor, consumul excesiv de zahar afecteaza hipotalamasul si determina cresterea productiei de insulina in organism, care a fost asociata cu cresterea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale, considerati factori de risc pentru declansarea bolilor de inima.
In noul context stiintific, medicii sustin ca efectele nocive ale zaharului au fost puternic subestimate de-a lungul timpului si ca, pentru prevenirea efectelor dezastruoase ale acestuia asupra inimii, ar trebui redus considerabil in alimentatia zilnica.