Zaharul, mai periculos decat sarea pentru inima

Actualizat: 17 Septembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Zaharul si sarea au fost intotdeauna in vizorul specialistilor ca factori de risc principali pentru bolile cardiovasculare. Un studiu recent derulat de cercetatori americani din New York si Kansas a demonstrat ca zaharul se dovedeste mai periculos decat sarea in cresterea riscului de boli de inima.

Pana de curand, se credea ca, dintre sare si zahar, sodiul este principalul factor de risc pentru hipertensiune. Consumul de peste o lingurita de sare pe zi a fost asociat cu o crestere de 25% a riscului de atac vascular cerebral.

In lumina noilor descoperiri din studiul publicat recent in American Journal of Cardiology, se pare ca zaharul este un aliment mai periculos decat sarea in ceea ce priveste cresterea tensiunii arteriale si declansarea bolilor cardiace.

Potrivit savantilor, consumul excesiv de zahar afecteaza hipotalamasul si determina cresterea productiei de insulina in organism, care a fost asociata cu cresterea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale, considerati factori de risc pentru declansarea bolilor de inima.

In noul context stiintific, medicii sustin ca efectele nocive ale zaharului au fost puternic subestimate de-a lungul timpului si ca, pentru prevenirea efectelor dezastruoase ale acestuia asupra inimii, ar trebui redus considerabil in alimentatia zilnica.


Citeste si despre:

Ce trebuie sa stiti despre bolile de inima, sodiu si zahar Tulburari de ritm cardiac - aritmii cardiace Bolile de inima: simptome specifice Investigatii si analize pentru bolile de inima 6 semnale de alarma surprinzatoare pentru bolile de inima Cum afecteaza astmul inima Cat de periculos este zaharul pentru organism? Top 5 greseli frecvente in alegerea sabotilor medicali si halatelor medicale – si cum le poti evita Endocrinologie si hipotiroidism: care policlinica din Suceava este alegerea de top pentru tratament? Cum te protejezi vara, daca suferi de boli de inima 9 reguli pentru o inima sanatoasa Transplantul de inima – beneficii si atentionare 6 motive care fac inima sa-ti sara din piept 17 obiceiuri foarte nocive pentru inima Exista vreo legatura intre masa musculara si riscul de boli cardiovasculare Liposuctia, o metoda mai usoara de prevenire a bolilor de inima