S-a inventat stimulatorul cardiac fara baterii, care foloseste energia produsa de miscarea corpului

Actualizat: 03 Septembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Un grup de cercetatori elvetieni de la Universitatea din Berna a inventat un stimulator cardiac revolutionar, care se bazeaza pe mecanismul ceasurilor de mana cu intoarcere automata pentru a se incarca, excluzand astfel necesitatea bateriilor.

Stimulatoarele cardiace (pacemekarurile) reprezinta dispozitive indispensabile pentru reglarea ritmului cardiac la pacientii bolnavi de afectiuni ale inimii.

In prezent, pacemakerurile functioneaza pe baterii, care au o durata de viata intre 5 si 10 ani. Dupa aceasta perioada, este nevoie de inlocuirea lor prin interventie chirurgicala.

Cercetatorii elvetieni au inventat insa un stimulator cardiac inedit, care exclude necesitatea inlocuirii lui, intrucat nu functioneaza pe baterii.

Savantii au folosit mecanismul de intoarcere automata care se utilizeaza la ceasurile de mana in conceperea dispozitivului. Acest lucru inseamna ca stimulatorul se incarca cu energie produsa de miscarile muschiului inimii, de aceea, montarea lui se face direct pe cord.

Pacemakerul a fost deja testat pe animale, dar studiul este in faza incipienta si nu exista inca planuri pentru testarea lui pe pacienti umani. Ramane insa o alternativa ingenioasa la stimulatoarele clasice, care ar putea revolutiona medicina in viitor.


Citeste si despre:

Tulburari de ritm cardiac - aritmii cardiace Stimulatoarele cardiace si defibrilatoarele salveaza vieti in moduri diferite Ce sunt si cum se manifesta tulburarile de ritm cardiac la adulti versus copii Cand si de ce se utilizeaza un pacemaker? Reumatismul cardiac si Valvulopatiile Transplantul cardiac Recuperarea dupa o interventie chirurgicala Medicii urologi actualizeaza modul in care trateaza Infectia urinara – Iata ce trebuie sa stii Top 5 greseli frecvente in alegerea sabotilor medicali si halatelor medicale – si cum le poti evita Astmul cardiac: cauze, simptome, tratament 5 cauze frecvente ale palpitatiilor cardiace Pasi de urmat dupa o interventie chirurgicala Semne si simptome de infectie dupa o interventie chirurgicala Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala Afectiunile cardiace la copii Tipuri de ablatie cardiaca si tratamentul acestora