Realitatea despre proteinele din soia si afectiunile cardiovasculare

Publicat: 21 Iunie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Expertii sunt de accord ca proteinele din soia scad colesterolul plasmatic

In 2006 American Heart Association (AHA) a recunoscut faptul ca proteinele din soia scad nivelul colesterolului sanguin mai mult decat dieta saraca in grasimi si colesterol. De asemenea Food and Drug Administration (FDA) a declarat ca proteinele din soia pot sa scada nivelul colesterolului plasmatic cu 3 pana la 8 procente.

Expertii sunt de acord ca soia are si alte efecte pozitive asupra aparatului cardiovascular

American Heart Association (AHA) a declarat ca alimentele cu soia sunt benefice pentru aparatul cardiovascular datorita continutului crescut de grasimi polinesaturate, fibre, vitamine, minerale si continutului scazut de grasimi saturate, facandu-le astfel alimente ideale comparativ cu alte alimente „sanatoase” care au concentratii crescute in grasimi saturate si colesterol. De asemenea produsele din soia par sa scada trigliceridele si sa creasca HDL-colesterolul (colesterolul „bun”).

In prezent opt guverne recunosc beneficiile produselor din soia asupra aparatului cardiovascular

Autoritatile din intreaga lume (USA, Coreea, Japonia, Brazilia, Filipine, Indonezia, Malaezia si Marea Britanie) sustin idea consumului produselor din soia pentru scaderea colesterolului sanguin.

Proteinele din soia sunt un produs alimentar, nu un medicament

Alimentele care contin soia au proprietatea de a scadea atat LDL-colesterolul (colesterolul „rau”) cat si trigliceridele, insa nu in aceiasi masura ca si medicamentele hipocolesterolemiante. Chiar daca scaderea colesterolului plasmatic este destul de mica in urma consumului de produse din soia, aceste produse au un potential foarte mare de a influenta starea de sanatate a populatiei. In pofida faptului ca exista critici care sustin ideea ca o reducere de 3-8% a nivelului colesterolului plasmatic este „nesemnificativa clinic”, preventia afectiunilor cardiovasculare se bazeaza pe aceste mici schimbari ale stilului de viata. Atat medicamentele cat si produsele din soia nu sunt panacee universale pentru o inima sanatoasa.

Citeste si despre:

Alergia la soia Totul despre soia si beneficiile sale asupra sanatatii Adevarul despre soia Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara Beneficii oferite de consumul de soia Hummus din pastai de soia verde Intoleranta la proteinele laptelui de vaca Dupa operatiile cardiace sau episoadele post-acute, incepe adevarata lupta: Recuperare cardiovasculara completa la spitalul de recuperare din orasul medical Colagenul in curele de slabire: cum sustine pielea si articulatiile in timpul pierderii in greutate Indicatiile aspirinei in afectiunile cardiovasculare Laptele de soia Laptele din soia So Good Essential: un produs ideal pentru post si pentru vegetarieni Bolile cardiovasculare si canicula Alergia la proteinele din ou Greutatea mica la nastere: factor de risc pentru afectiunile cardiovasculare Influenta bolii parodontale in afectiunile cardiovasculare