Preventie pentru infarctul miocardic acut. In luna august, la ARES pacientii beneficiaza gratuit de diagnosticul minim invaziv al arterelor inimii, in baza biletului de trimitere

Actualizat: 28 Iulie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

August este luna diagnosticului arterelor inimii la ARES, in centrul din Spitalul Monza. Pacientii care se prezinta cu bilet de trimitere de la medicul de familie catre cardiologie si au indicatie de coronarografie stabilita de medicul cardiolog, vor beneficia de procedura gratuit, in limita fondurilor disponibile.

Pentru informatii si programari, pacientii pot completa formularul de contact de pe website-ul ARES sau pot apela numarul de call-center 0319300.

Angiografia coronariana sau coronarografia este procedura prin care este verificata starea arterelor coronare, vasele de sange care alimenteaza inima cu oxigen si substante nutritive. Pe peretii acestor artere se pot depune in timp produsi sangvini, calciu si colesterol, care ingusteaza diametrul vasului de sange si ingreuneaza circulatia spre inima. in cazuri severe, cand diametrul vasului este ingustat cu peste 80-90% apare riscul de infarct miocardic acut. Acesta se manifesta atunci cand o portiune din muschiul inimii inceteaza sa mai fie alimentata cu sange oxigenat. Infarctul apare fie atunci cand un vas de sange este stenozat (ingustat), fie cand un tromb (un cheag de sange) se pune in miscare si obstrueaza total artera.

Cine are indicatie pentru coronarografie?

Coronarografia se face la indicatia medicului cardiolog, dupa o evaluare cardiologica completa. Este recomandata, in general, la pacientii cu risc de infarct miocardic acut sau la cei cu angina pectorala. in general, simptomele pe care le resimt pacientii care au nevoie de o coronarografie sunt durerea toracica, stari de lesin sau pierderi ale cunostintei, in special la pacientii cu hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie sau diabet zaharat.

”Coronarografia este o procedura prin care, sub control radiologic, se vad arterele si se constata daca exista zone de ingustare, stenoze, unde sunt localizate acestea si cat sunt de severe. Procedura consta in ”inteparea” unei artere, la nivelul antebratului – artera radiala - sau inghinal – artera femurala. Prin aceasta incizie de 2 milimetri se introduc niste catetere care sunt inaintate pana la nivelul arterelor pe care vrem sa le vizualizam. Prin intermediul acestor catetere pot fi introduse si materialele necesare tratarii stenozelor cum sunt stenturile sau balonasele. Acest tip de tratament se numeste angioplastie coronariana” explica dr. Iulian Calin, medic primar cardiolog la ARES.

Procedurile gratuite se fac numai in baza recomandarii medicului cardiolog si cu bilet de trimitere de la medicul de familie, in limita fondurilor disponibile.

ARES este unul dintre principalii furnizori de servicii medicale din Romania, oferind solutii terapeutice inovatoare de cardiologie si radiologie interventionala in Bucuresti, Cluj-Napoca, Pitesti, Constanta si Tulcea. Misiunea ARES in Romania este sa asigure accesul unui numar cat mai mare de pacienti la tratamente inovatoare care pastreaza integritatea corporala, cu accent pe cardiologie. in spiritul acestei misiuni, de-a lungul celor peste 10 ani de activitate, la ARES au avut loc 15 premiere nationale si internationale. Din 2019, ARES este detinut de fondul american de investitii Highlander Partners.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor Rinita alergica si dependenta de spray-ul nazal Modificarea contractului cadru 2008-2009 Programul national de diabet zaharat Dr. Eugen CANE, medic primar obstetrica-ginecologie, ne vorbeste despre cancerul de col uterin si rezultatele PAP Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Selectia si pregatirea prin rezidentiat cu timp partial in specialitatea medicina de familie Cand si cui ii este indicata coronarografia? Testul de stres la efort Cardiomiopatia restrictiva Cardiomiopatia dilatativa