S-a constatat ca o expunere de lunga durata la un aer atmosferic poluat cu particule (e vorba de particule rezultate in urma arderilor incomplete a uleiurilor de origine animala), creste riscul aparitiei trombozei venoase profunde (TVP), in special la venele membrelor inferioare. Tromboza venoasa profunda, reprezinta formarea unui cheag de sange (numit si tromb) in venele profunde ale membrelor inferioare, pelvisului sau membrele superioare. Una din complicatiile frecvente ale TVP este trombembolismul pulmonar, care poate duce la exitus.
Au fost analizate 870 de cazuri de TVP, inregistrate intre 1995 si 2005 in regiunea Lombardia, Italia. A fost analizat si un lot martor de 1210 persoane, care nu sufereau de TVP. S-a cercetat daca cu cel putin un an inainte de examinarea medicala si de diagnosticul de TVP, pacientii a fost expusi la particule atmosferice poluante.
S-au folosit datele inregistrate la statiile de monitorizare a calitatii aerului atmosferic, din orasele unde locuiau persoanele diagnosticate cu TVP si cei din lotul martor. Au fost folosite valorile atmosferice ale particulelor cu diametru sub 10 micrometri (PM10).
Au fost obtinute urmatoarele rezultate:
- persoanele diagnosticate cu TVP, au suferit expuneri la cantitati mai mari de particule PM10, decat cele din lotul martor;
- la fiecare crestere a nivelului particulelor PM10, cu 10 migrograme pe metru cub de aer atmosferic, riscul de a face TVP creste peste 70 de procente; (este vorba de valori inregistrate cu un an inainte de diagnosticul de TVP);
Concluzia a fost ca, expunerile de lunga durata la particule atmosferice poluante, determina alterarea functiei factorilor de coagulare a plasmei (scaderea timpului de protrombina) si cresc riscul de tromboza venoasa profunda.