La persoanele sanatoase, inima bate, in mod normal regulat. Ritmul normal al inimii, numit ritm sinusal este generat de o structura, care se afla in partea superioara a inimii, in atriul drept – nodul sinoatrial.
Aritmiile cardiace sunt dereglari ale ritmului sinusal, provocate de impulguri alectrice anormale, generate in alte teritorii decat nodul sinoatrial.
”Inima bate regulat si practic nu simtim ritmul cardiac. Poate doar atunci cand ai emotii sau cand faci un efort fizic mare, simti ca inima bate repede, sa-ti sara din piept. Acest lucru se intampla in contextul unei tahicardii sinusale. Aritmiile, sunt asa cum le spune si numele, tulburari de ritm. Deci tot ce nu este ritm regulat este o aritmie. Aritmiile sunt de multe feluri dar le putem clasifica usor in tulburari de ritm cu frecventa inalta, cu frecventa mare, zise tahiaritmii, si tulburari de ritm cu frecventa joasa, zise bradiaritmii” explica dr. Horia Rosianu, medic primar cardiolog cu competenta in aritmologie, la spitalul de cardiologie ARES Cardioteam din Cluj-Napoca.
Un alt mod de clasificare a aritmiilor lor este in functie de zona unde sunt generate. Astfel, ele pot fi generate atrial si se numesc tulburari de ritm atriale. in aceasta categorie intra flutterul atrial sau fibrilatie atriala, de exemplu.
Alte tipuri de aritmii sunt tulburarile de ritm jonctionale, care au originea in structura dintre atrii si ventricule. Iar ultima categorie este reprezentata de tulburarile de ritm ventriculare, care sunt generate in ventricul si care sunt net mai severe si amenintatoare de viata. Acest tip de aritmii pot duce la moarte subita cardiaca aritmica.
”De cele mai multe ori, tulburarile de ritm ventriculare au un substrat, adica apar in contextul unei boli anterioare, cel mai frecvent in urma unui infarct miocardic, fiind generate de impulsuri electrice care se invart in jurul unor cicatrice de infarct miocardic. Vorbim de un infarct miocardic vechi, aceste tulburari de ritm fiind de fapt o complicatie la distanta a infarctului miocardic” arata dr. Rosianu.
Medicul atrage atentia ca tulburarile de ritm ventriculare sunt cele mai periculoase aritmii.
”Tulburarile de ritm generate la nivel ventricular sunt mai putine ca numar insa net mai severe. Ele sunt cele care pot duce la oprirea cardiaca, la moarte subita cardiaca aritmica. intre acestea, cele mai frecvente sunt tahicardiile ventriculare. Acestea sunt de mai multe feluri, dar in esenta, produc acelasi lucru: un ritm rapid, de regula un ritm regulat, cu frecventa mare. in functie si de substratul pe care apar, pot duce la sincopa, pot duce la moarte subita cardiaca sau pot ele insele vira, se pot transforma in fibrilatie ventriculara care este o tulburare de ritm ventriculara de maxima severitate, care in cateva minute duce la moarte, in lipsa unui soc electric extern” explica medicul aritmolog.
In astfel de situatii, singura sansa a pacientului este sosirea unei unitati coronariene mobile foarte repede, pentru administrarea unui soc electric pentru a-i restabili ritmul cardiac. O alta varianta este montarea unui dispozitiv de tip defibrilator cardiac, care ii poate salva viata.
”Acesti pacienti au indicatia implantarii unor dispozitive foarte performante, niste dispozitive electronice care se cheama defibrilatoare implantabile. Practic acel aparat supravegheaza in permanenta ritmul cardiac si in situatia in care constata ca inima a luat-o razna, ca a aparut o tahicardie severa, livreaza un soc electric si in cateva secunde, tulburarea de ritm este oprita. Omul nici nu apuca sa-si dea seama ca trece de pe lumea aceasta pe lumea cealalta. Nu apuca sa ameteasca, nu apuca sa cada si ritmul este restaurat prin socul electric pe care il da defibrilatorul. Deci defibrilatoarele sunt aparate salvatoare de viata in acest context” arata dr. Horia Rosianu.
Defibrilatoarele cardiace pot fi implantate de catre medicii cardiologi interventionisti cu specializare in aritmologie, la ARES, in Bucuresti, Cluj-Napoca, Pitesti sau Constanta.
Misiunea ARES in Romania este sa asigure accesul unui numar cat mai mare de pacienti la tratamente inovatoare care pastreaza integritatea corporala. De-a lungul celor peste 9 ani de activitate, la ARES au avut loc 14 premiere medicale nationale si internationale.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.