Cum reactionam daca avem simptome de aritmie si suntem departe de ingrijiri medicale?

Actualizat: 26 Noiembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Sfaturi pentru o reactie imediata in momentele in care sunteti departe de un cabinet medical si nu aveti medicamentele necesare pentru a readuce ritmul cardiac la normal

Palpitatii, senzatie de slabiciune, scurtarea brusca a respiratiei si transpiratie crescuta? Daca va simtiti brusc coplesiti de aceste simptome, este foarte probabil sa aveti o aritmie. Cel mai bun mod de a face fata unei astfel de situatii este, desigur, sa contactati imediat un specialist. Daca ati fost deja diagnosticat cu aceasta afectiune, ar trebui sa luati imediat medicamentele prescrise. Din pacate, nu avem intotdeauna acces usor la echipe medicale si medicamente. Chiar daca va aflati intr-o astfel de situatie, nu trebuie sa va panicati, deoarece exista mai multe modalitati usoare de a va calma temporar bataile inimii, pana cand veti putea obtine ajutor adecvat. inainte de a afla care sunt acestea, sa aruncam o privire mai atenta asupra a ce este de fapt o aritmie si care sunt cele mai frecvente simptome asociate cu aceasta afectiune.

Ce este o aritmie?

Mai simplu spus, o aritmie este o tulburare a ritmului cardiac sau batai neregulate ale inimii. Cu alte cuvinte, inima dumneavoastra poate sa bata prea repede, prea incet, prea devreme sau incorect. Este important de stiut ca nu orice aritmie este un motiv de panica. Aritmiile cardiace pot aparea si la persoanele sanatoase ca urmare a oboselii severe, racelii, consumului crescut de alcool si multe altele. Cu toate acestea, nu trebuie sa subestimam atacurile de aritmie, deoarece acestea pot indica probleme grave precum infarctul miocardic, tulburari ale sistemului nervos autonom si altele.

Bradicardie si tahicardie

Bradicardia si tahicardia sunt cativa dintre cei mai des intalniti termeni asociati cu aritmia, asa ca haideti sa ne familiarizam cu semnificatia lor. Frecventa cardiaca normala este de 60 pana la 100 de batai pe minut. Bradicardia este o afectiune in care ritmul cardiac scade sub 60. Vorbim despre tahicardie atunci cand acestea se ridica la valori peste 90-100 pe minut. Trebuie remarcat faptul ca tahicardia poate fi adesea complet asimptomatica, crescand semnificativ riscul de atac de cord si moarte subita. De aceea, preventia este de mare importanta, mai ales pentru persoanele predispuse la acest tip de tulburari de ritm cardiac. Conditiile asociate cu un risc crescut de tahicardie includ boli de inima precum ateroscleroza coronariana, infarctul miocardic, miocardita, insuficienta cardiaca, hipertensiunea arteriala, anomalii cardiace congenitale, tulburari electrolitice, cresterea functiei tiroidiene, varsta peste 60 de ani, utilizarea anumitor medicamente si abuzul de cafea sau alcool.

Care sunt cele mai frecvente simptome ale aritmiei?

Dupa cum am mentionat deja, aritmiile trec uneori neobservate, cel mai adesea la persoanele cu bradicardie. Cu toate acestea, ritmul cardiac lent poate fi insotit de oboseala, ameteli si chiar pierderea cunostintei. Pe de alta parte, cei afectati de tahicardie prezinta adesea palpitatii, slabiciune, oboseala usoara si dificultati de respiratie. in unele cazuri, pot aparea pierderea cunostintei si situatii care pun viata in pericol. Prin urmare, va recomandam sa solicitati imediat asistenta medicala, la prima aparitie a simptomelor.

Cum sa ne ajutam singuri?

Daca prezentati semne de indispozitie care corespund celor descrise mai sus, va sfatuim sa contactati imediat un medic sau un specialist in domeniul sanatatii. Daca ati avut deja o aritmie si aveti la dispozitie medicamente pe baza de reteta, ar trebui sa le luati imediat. In cazul in care nu aveti acces imediat la ingrijiri medicale sau la medicamente, puteti incerca sa va calmati temporar ritmul cardiac pe cont propriu. Metodele pe care le recomandam mai jos sunt deosebit de eficiente pentru stres si oboseala, dar ar putea ajuta si in alte cazuri.

Incercati sa va controlati respiratia

Aceasta tehnica este folosita pentru tahicardie. Respirati adanc si incercati sa va tineti respiratia timp de 5-10 secunde. Expiratia trebuie facuta incet si treptat, prin buzele stranse. Repetati de mai multe ori, de la inceput.

Majoritatea tensiometrelor precum Sendo Advance 3 cu tehnologia HIRA detecteaza cu precizie ritmul cardiac anormal. Una dintre tehnicile de calmare a aritmiei, atunci cand nu avem la indemana tensiometrul, recomanda numararea ritmului cardiac cu voce tare. O astfel de procedura are un efect calmant puternic si este adesea suficienta pentru a normaliza ritmul cardiac, cel putin temporar. Tehnica se realizeaza dupa cum urmeaza: asezati-va intr-o pozitie confortabila si puneti degetele mainii drepte pe incheietura mainii stangi. inchideti ochii si numarati bataile inimii cu voce tare timp de 3-5 minute. Nu va concentrati atat de mult pe acuratetea numararii, ci mai degraba amintiti-va ca scopul este de a readuce ritmul cardiac la intervalul dorit.

Strangeti usor globii oculari

Aceasta metoda este recomandata atunci cand cauzele aritmiei sunt inradacinate in nivelurile de stres si oboseala. Puteti efectua tehnica intr-o pozitie dreapta, asezata sau culcata. Pentru a face acest lucru, apasati usor globii oculari cu degetele aratator si mijlociu ale ambelor maini. Repetati de cate ori este necesar.

Utilizati auto-sugestia

Cel mai bine este sa efectuati aceasta tehnica simpla asezati sau intinsi. Pentru a face acest lucru, puneti mana dreapta pe inima si incepeti o „conversatie” linistitoare cu aceasta. Vizualizati imagini si folositi cuvinte care va aduc un sentiment de calm, confort si bucurie. Ideea este sa va indreptati gandurile catre ceva pozitiv, care va va ajuta sa va relaxati si sa va calmati pulsul. Procedura dureaza de obicei 5-10 minute pentru a obtine rezultatele dorite.

Masati zona sinocarotidiana cu degetul mare

Pentru cei care nu sunt familiarizati, zona sinocarotidiana este direct legata de controlul tensiunii arteriale si al ritmului cardiac. Este situata in zona gatului, sub maxilarul inferior. Se recomanda ca masajul sa fie efectuat pe o perioada de 3-5 minute. Pentru a face acest lucru, apasati usor cu degetul mare pe zona corespunzatoare de pe ambele parti ale gatului.

Indiferent daca aritmia este o parte permanenta a vietii dvs. sau daca o experimentati pentru prima data, simptomele pot fi foarte deranjante. Tehnicile descrise mai sus pot ajuta la ameliorarea temporara a afectiunii, dar cu siguranta nu ar trebui folosite ca inlocuitor pentru ingrijirea medicala adecvata si medicamentele potrivite.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Cum procedezi daca omiti o zi din tratamentul anticonceptional? Cum se manifesta poliomielita si cat de grave sunt complicatiile? Care sunt simptomele gripei la copii si cum le putem trata? Sase simptome medicale serioase Cum te afecteaza alergiile alimentare Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Cum sa tinem sub control transpiratia Fimoza: cauze, simptome, tratament Cum previi candidoza: 10 sfaturi de care sa tii cont Tulburari de ritm cardiac - aritmii cardiace Fibrilatia atriala - aritmie cardiaca