Una dintre cele mai avansate si sigure metode de investigare si diagnostic pentru ateroscleroza, boala care poate provoca infarct miocardic, prin ingustarea vaselor de sange care alimenteaza inima, este coronarografia. Aceasta procedura minim invaziva permite vizualizare in timp real a arterelor coronare, arterele care alimenteaza cu sange tesutul cardiac.
Procedura se realizeaza intr-un laborator de angiografie, cu ajutorul razelor X si a unei substante de contrast. Ea permite depistarea ingustarilor de la nivelul vaselor de sange si se poate continua cu procedura de tratament, numita angioplastie coronariana.
Cine are nevoie de aceasta procedura?
Indicatia de coronarografie este data de un medic cardiolog, dupa un consult amanuntit care poate cuprinde mai multe teste non invazive: EKG, ecografie cardiaca, test de efort sau CT cardiac. Coronarografia poate sa fie efectuata si in urgenta, atunci cand pacientul se prezinta la spital cu dureri in piept si cu simptome specifice infarctului miocardic acut.
Pacientii care au nevoie de efectuarea unei coronarografii sunt cei care sufera de angina pectorala, malformatii cardiace congenitale sau insuficienta cardiaca.
”Este recomandat ca in ziua procedurii pacientul sa nu consume alimente sau lichide si este necesara o evaluare de catre medic a unor parametri, spre exemplu tensiune arteriala, puls, functia rinichilor, hemoglobina. De asemenea, medicul trebuie sa cunoasca toata schema de tratament pe care o urmeaza pacientul si poate recomanda sistarea administrarii unor medicamente (anticoagulante, insulina, antidiabetice)” spune dr. Simona Cozma, medic specialist cardiolog la spitalul de cardiologie ARES Cardioteam Cluj-Napoca.
Pentru procedura de coronarografie, pacientul are nevoie, de obicei de o internare de 24 de ore. Investigatia are loc intr-un centru de cateterism cardiac, in sala de angiografie. Interventia se realizeaza sub anestezie locala. Pacientul este treaz si poate comunica pe toata durata procedurii cu medicul. Durata unei coronarografii este variabila in functie de severitatea cazului, insa, in general o procedura dureaza intre 30 si 60 de minute, cu tot cu partea de pregatire a pacientului.
Cum se face coronarografia?
Medicul cardiolog cu specializare in cardiologie interventionala face o punctie la nivelul unei artere (cel mai frecvent artera de la incheietura mainii sau artera femurala, din zona inghinala), pe unde introduce o teaca si prin aceasta un tub subtire, numit cateter. Acest cateter este avansat pana la nivelul inimii iar medicul injecteaza o substanta de contrast pe baza de iod care opacifiaza arterele si permite observarea circulatiei sangelui din arterele coronare. Medicul ii comunica pe loc pacientului rezultatul investigatiei si, in caz ca sunt observate stenoze arteriale, procedura poate continua cu dilatarea arterelor cu balon sau montarea unuia sau mai multor stenturi metalice. Acestea au rolul de a deschide vasul infundat pentru a permite sangelui sa circule.
”Dupa procedura de coronarografie, cel mai des, recuperarea este una usoara, pacientul se poate ridica din pat imediat daca punctia a fost efectuata la nivelul mainii sau bratului, iar la cei cu punctie in zona inghinala se recomanda odihna la pat minimum 4 ore. Pacientul trebuie sa bea multe lichide pentru a elimina substanta de contrast” explica dr. Simona Cozma.
Dupa interventie, pacientul ramane sub supraveghere medicala 24 de ore si este externat a doua zi. Medicul curant este cel care ii inidca momentul in care poate relua medicatia. in cazul unui rezultat favorabil al coronarografiei (nu am fost puse in evidenta stenoze semnificative pe arterele coronare), pacientul nu are nevoie de un regim de viata special. Medicul cardiolog ii va recomanda un tratament adecvat simptomelor si conditiei sale.
Procedura de coronarografie se poate face in centrele ARES din tara, in Bucuresti, Cluj, Pitesti, Constanta si Tulcea. Misiunea ARES in Romania este sa asigure accesul unui numar cat mai mare de pacienti la tratamente inovatoare care pastreaza integritatea corporala. De-a lungul celor peste 9 ani de activitate, la ARES au avut loc 14 premiere nationale si internationale.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.