Copiii cu deficienta in vitamina D sunt mai predispusi bolilor cardiace

Publicat: 11 Februarie 2015

Un studiu recent a descoperit ca deficientele in vitamina D la copii ii predispune riscului crescut de ateroscleroza subclinica mai tarziu in viata. Aceasta conditie medicala este asociata cu factori de risc importanti pentru bolile cardiovasculare.

Profesorii Universitatii Turku din Finlanda au analizat legatura dintre nivelul scazut de vitamina D si markerii care indica susceptibilitatea la ateroscleroza subclinica la varsta aduta. Studiul indelungat a fost efectuat pe un esantion de circa 2000 de participanti cu varste cuprinse intre 3 si 18 ani. Starea de sanatate a subiectilor a fost evaluata dupa 25 de ani de monitorizare.

Concluziile savantilor finlandezi arata ca deficienta vitaminei D in copilarie este un factor de risc important in imbolnavirea cardiaca la varsta adulta. Cercetatorii au izolat ceilalti factori asociati cu debutul bolilor cardiovasculare, precum activitatea fizica, obiceiurile alimentare nesanatoase, obezitatea sau fumatul.

Carenta in vitamina D ar putea a cauzeze ingrosarea arterelor, sustin specialistii, insa fenomenul urmeaza sa fie investigat cu atentie in studii viitoare.


Citeste si despre:

Poliartrita favorizeaza aparitia osteoporozei, sau…invers ? Postbioticele – O noua solutie pentru sanatatea intestinului Probleme cu acneea? Solutiile naturale sunt cele recomandate Tine colesterolul sub control! Schimbarile bruste de temperatura iti pot pune viata in pericol. Iata efectele lor!