Care sunt tipurile de ecografie cardiaca si cand este nevoie de fiecare?

Actualizat: 29 Aprilie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ecografia cardiaca este cea mai raspandita investigatie imagistica pentru diagnosticul afectiunilor de inima. Este o investigatie care se bazeaza pe folosirea ultrasunetelor, fiind nedureroasa, neiradianta si nu necesita o pregatire preliminara. De aceea, ecocardiografia este un instrument util in aprecierea severitatii si ghidarea tratamentului pentru majoritatea afectiunilor cardiovasculare. Este folosita atat in urgentele cardiovasculare, cat si in bolile cronice.

Dr. Raluca Naidin, medic primar cardiolog la ARES, cu competenta in ecografie cardiaca si ecografie Doppler explica ce diferente sunt intre principalele tipuri de ecografie pe care le poti face in cabinetul medicului cardiolog.

Indicatiile ecografiei cardiace

Potrivit medicului, o ecocardiografie poate fi efectuata la orice varsta, inclusiv in cazul copiilor si sugarilor, cand investigatia poate diagnostica o malformatie cardiaca congenitala. In cazul adultilor, ecografia este recomandata:

Ce diferente sunt intre tipurile de ecografie cardiaca?

Cea mai comuna ecografie cardiaca este ecografia transtoracica. Aceasta permite vizualizarea activitatii cardiace in timp real, in modul 2 D si reprezinta baza explorarii ecocardiografice. Potrivit dr. Naidin, in functie de patologia investigata, pot fi folosite si alte tipuri de ecografie transtoracica: Modul M (Motion) permite observarea mai fidela a structurilor aflate in miscare, pe cand modul 3D este foarte util mai ales in diagnosticarea malformatiilor cardiace congenitale. La un consult cardiologic de rutina, cel mai adesea, ecografia cardiaca este realizata in modul 2D.

Un alt tip de ecografie cardiaca este ecografia transesofagiana. Aceasta implica introducerea sondei prin esofagul pacientului, astfel ca este mai invaziva si se face de obicei cu sedare profunda.

Ecografia transesofagiana se foloseste pentru evaluarea mai precisa a unor structuri ce nu se pot vizualiza transtoracic (de exemplu, urechiusa stanga a inimii, inainte de procedurile electrofiziologice sau inainte de cardioversia electrica a fibrilatiei atriale), pentru evaluarea cu acuratete a unor valvulopatii sau a protezelor valvulare sau pentru vizualizarea mai buna a unor malformatii cardiace, si, inclusiv pentru masurarea unor parametri ce sunt necesari inainte de interventia percutana sau chirurgicala.

Ecocardiografia este utila in ghidarea interventiilor complexe de chirurgie cardiaca, cardiologie interventionala sau electrofiziologie. Uneori, se poate folosi si la pacientii cu fereastra ecografica transtoracica extrem de dificila – situatie care apare uneori la pacientii obezi, la cei cu patologii pulmonare sau cu deformari ale toracelui” explica dr. Raluca Naidin.

Un alt tip de ecografie este ecografia de stres. Aceasta se face atunci medicul vrea sa urmareasca performanta cardiaca a pacientului, cand inima este supusa stresului fizic (prin efort depus pe banda de alergare sau pe bicicleta medicinala) sau farmacologic (prin administrarea unor substante care cresc frecventa ritmului cardiac).

Un rol important in diagnosticul afectiunilor vasculare il detine ecografia Doppler, utilizata pentru obtinerea de informatii despre curgerea sangelui: viteza, directie si prezenta de turbulente.

Dr. Raluca Naidin efectueaza consultatii cardiologice, ecografii cardiace si ecografii Doppler in cadrul ambulatoriului de cardiologie ARES din Spitalul Monza.

ARES este unul dintre principalii furnizori de servicii medicale din Romania, oferind solutii terapeutice inovatoare de cardiologie si radiologie interventionala in spitale din Bucuresti, Cluj-Napoca, Pitesti, Constanta si Tulcea. Din 2011, inimile a peste 30.000 de romani au fost salvate cu ajutorul procedurilor minim invazive si a experientei echipei ARES care a realizat 15 premiere medicale nationale si internationale.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Metode contraceptive Revascularizarea membrului inferior 19 mai 2008 - Ziua Mondiala a Hepatitei EMC - medici de familie in Programul de diabet Fibrilatia atriala - aritmie cardiaca Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Catalogul national de programe de studii complementare Hipertensiunea pulmonara Insuficienta mitrala – regurgitare mitrala Ischemia arteriala periferica Anevrismul aortic (aorta anevrismala)