Campania Educationala SOS Cardio propune evaluarea factorilor de risc cardiovascular

Actualizat: 31 Mai 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Fa Testul Cartonaselor de risc cardiovascular apoi intreaba-ti medicul!

Printr-un test simplu pe site-ul soscardio.ro, oricine isi poate evalua riscul de a se imbolnavi de boala cardiovasculara in urmatorii ani

Fundatia Romana a Inimii lanseaza astazi Campania de educatie a populatiei pentru preventia bolilor cardiovasculare in Romania, SOS CARDIO – Atentie, risc cardiovascular!

Romania ocupa un nedorit loc fruntas in topul deceselor din cauze cardivasculare din lume. Exista studii care arata ca doi din trei romani mor prin boli cardiovasculare, ca unul din trei romani sufera de hipertensiune arteriala, iar accidentul vascular cerebral reprezinta o afectiune frecventa. “A controla riscul cardiovascular inseamna sa poti prelungi speranta de viata cu cel putin zece ani”, declara Prof. Dr. Dan Gaita, presedintele Fundatiei Romane a Inimii, initiatoare a campaniei SOS Cardio – Atentie, risc cardiovascular!

Campania isi propune sa constientizeze populatia despre factorii de risc cardiovascular si acumularea lor. Cei mai multi dintre noi avem, in acelasi timp, mai multi factori de risc (fumam, suntem sedentari, ducem o viata stresanta, avem in familie un istoric cardiovascular, avem valori crescute ale tensiunii arteriale sau ale colesterolului etc). Acesti factori de risc, luati impreuna, definesc riscul nostru cardiovascular global.

Cu alte cuvinte, cu cat adunam mai multi factori de risc cardiovascular, riscul cardiovascular global este mai mare. Acesta se calculeaza prin multiplicarea riscurilor aduse de fiecare factor de risc si nu este simpla suma a acestora. De aceea, evaluarea periodica a riscului cardiovascular global este importanta pentru sanatatea cardiovasculara. Ceea ce trebuie sa mai stim este ca barbatii sunt mai predispusi la boli cardiovasculare dupa varsta de 45 de ani, iar femeile dupa instalarea menopauzei, adica in jurul varstei de 55 de ani.

“Romania ocupa unul dintre ultimele locuri in Europa in ceea ce priveste speranta de viata, romanii traind cu zece ani mai putin decat cetatenii altor tari din cauza bolilor cardiovasculare”, a subliniat presedintele Societatii Romane de Cardiologie, Dr. Dan Deleanu. “Suntem constienti de responsabilitatea pe care o avem si avem convingerea ca putem schimba in bine societatea in care traim”, declara Dr. Raed Arafat, Subsecretar de Stat in Ministerul Sanatatii, institutie care sustine campania.

Bolile cardiovasculare reprezinta, in prezent, principala cauza de mortalitate la nivel mondial. Romania ocupa locul 3 in lume, 62% din totalul deceselor fiind din cauza bolilor cardiovasculare. “Exista o nevoie acuta de informare. Oamenii trebuie sa inteleaga ca exista factori de risc cardiovascular. De unii dintre acestia sunt constienti, dar ii ignora, iar despre altii nici macar nu au aflat. Vizita la medic nu trebuie sa aibe loc numai in cazuri de urgenta, ci si pentru preventie”, explica Prof. Dr. Dan Gaita. "Aplicarea masurilor de preventie ar avea cel mai mare impact in scaderea mortalitatii cardiovasculare, cu costuri foarte scazute pentru societate. Preventia cardiovasculara trebuie facuta la toate varstele. Avem mare nevoie de sprijinul mass-media", a declarat Prof. Dr. Dragos Vinereanu, Presedintele Comisiei de Cardiologie a Ministerului Sanatatii, si Secretar al Fundatiei Romane a Inimii.

De ce un Test al Cartonaselor?
Campania isi doreste sa informeze populatia asupra factorilor de risc, insemnatatea lor si pasii de urmat. “Ne-am gandit cum am putea atrage atentia populatiei si ne-a venit ideea sa propunem un instrument pentru evaluarea riscului cardiovascular. Un instrument simplu si usor de inteles si folosit. Medicii au intrumentele lor speciale, dar pana la medic fiecare cetatean ar trebui sa isi poata evalua singur riscul. Asa am ajuns la Testul Cartonaselor de Risc. Au fost create zece cartonase, fiecare dintre ele reprezentand un factor de risc. Prin recunoasterea lor si cumulului mai multora, putem avea o idee despre riscul cardiovascular global”, declara Prof. Dr. Dan Gaita. Testul Cartonaselor te ajuta sa afli mai multe despre factorii tai de risc si despre riscul tau de a dezvolta o boala cardiovasculara.

Testul Cartonaselor este usor de facut pe site-ul www.soscardio.ro sau sunand la linia telefonica gratuita, 0-800-070-777, unde un cadru medical ofera informatii despre factorii de risc si il ajuta pe cel care suna sa isi faca Testul Cartonaselor.

Medicii de familie primesc Campania ca pe un sprijin real. Preventia inseamna informare, interventie si evaluare periodica a eficientei. Dr. Rodica Tanasescu, Presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti, declara: “Bolile cardiovasculare raman o mare povara pentru noi, pentru familiile noastre, pentru bolnavii nostri. Sanatatea este un dar divin pe care noi toti, medici, pacienti, decidenti, societate trebuie sa il ocrotim la un cu totul alt standard decat pana acum.

Preventia nu este o vorba goala si, daca dorim sa pastram calitatea vietii si bucuria vietii, chiar trebuie sa facem preventie si sa evitam riscurile care duc la boala. Iata ca acum, impreuna, medicii de familie si pacientii lor pornesc un nou atac impotriva factorilor de risc, impotriva bolilor cardiovasculare, impotriva invaliditatilor si pierderilor de vieti cauzate de aceste boli. Cu mijloace simple, sub aparenta jocului, prin intermediul "Testului Cartonaselor", vom incerca sa ne responsabilizam pacientii asupra stilului lor de viata, vom incerca sa micsoram riscurile. Pana la urma, medici si pacienti deopotriva, suntem responsabili pentru sanatatea de maine. Numai impreuna putem deveni puternici!

“Educatia este piatra de temelie pentru o decizie informata, pentru o viata sanatoasa. Sustinem aceasta campanie pentru ca suntem constienti de rolul nostru in fata pacientilor. Mesajul meu este: evalueaza-ti riscul cardiovascular si du-te la medicul in care ai incredere!”, declara Radu Rasinar, directorul general AstraZeneca Romania, compania farmaceutica ce sustine aceasta campanie.


Citeste si despre:

Teste genetice pentru depistarea factorilor de risc ce contribuie la aparitia cancerului de san Factori de risc pentru cancerul de colon Pubertatea precoce, un factor de risc ascuns al cancerului mamar si ovarian Obezitatea, factor de risc in aparitia cancerului Migrena (tipuri, stadii, cauze, factori de risc, simptome, diagnostic, tratament) Astmul in cazul sugarilor si copiilor mici: simptome, factori de risc si optiuni de tratament Trombembolismul pulmonar - factori de risc, diagnostic, tratament Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Trombembolismul pulmonar - factori de risc si masuri de prevenire Managementul factorilor de risc specifici persoanelor predispuse la suicid Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice Hepatita virala C (etiologie, simptome, factori de risc, mod de transmitere si algoritm de tratament) Cancerul la stomac - factori de risc, simptome si investigatii Factorii de risc si semnele precoce ale dementei Sarcina - Luna a II-a