Anticoagulantele orale nu sunt indicate in boala aterosclerotica ocluziva periferica

Publicat: 03 Octombrie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

anticoagulante,aterosclerotica,ocluziva,perifericaIn ciuda lipsei unor dovezi concludente privind beneficiul administrarii de anticoagulante orale in boala aterosclerotica ocluziva periferica (BAOP), medicatia respectiva continua sa fie frecvent prescrisa. Un studiu recent (WAVE), a inclus un lot de 2161 de persoane cu BAOP care a fost impartit la intamplare in doua grupuri, unul care sa primeasca tratament combinat antiagregant plus anticoagulant oral (valoarea INR fiind mentinuta intre 2 si 3) iar celalalt grup a primit tratament antiagregant plachetar simplu. Pacientii au fost urmariti timp de 35 de luni.

Obiectivele primare ale studiului au fost: 1 – infarct miocardic, accident vascular cerebral, deces cardiovascular si 2 – infarct miocardic, accident vascular cerebral, ischemie periferica severa, deces cardiovascular.
Nu s-au inregistrat diferente semnificative statistic intre cele doua loturi privind nici unul dintre obiectivele principale urmarite. Cu toate acestea, incidenta hemoragiilor cu potential letal a fost de 3,41 ori mai mare in cazul tratamentului combinat fata de monoterapia antiagreganta.

In concluzie, tratamentul anticoagulant oral in asociere cu terapia antiagreganta plachetara este contraindicata in BPAO.


Citeste si despre:

Fibrilatia atriala - tratamentul anticoagulant oral Cand sunt indicate spalaturile auriculare? Arteriopatia periferica cronica a membrelor inferioare (APC) – o boala aterosclerotica Cand sunt indicate grefele osoase? Fibrele sunt utile in tratamentul afectiunilor intestinale Boli determinate de cariile netratate la timp Probleme ale cavitatii bucale De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Terapia cu agenti chelatori Polineuropatia senzitiv - motorie Consumul de nuci inlatura depresia Ingrijirea pacientului cu Alzheimer Dieta de 4 zile Dieta sugar busters: informatii utile Cum sa va luati corect tensiunea