Premiera medicala la Constanta, unde medicii de la ARES, din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta ”Sfantul Apostol Andrei” au efectuat, pentru prima data in judet si in zona Dobrogei, o ablatie cu radiofrecventa, pentru tratamentul flutterului atrial. Interventia era pana acum disponibila numai in centre din Bucuresti sau alte orase mari din tara.
Flutterul atrial aste o aritmie frecvent intalnita care apare la nivelul atriului drept. Din acest motiv, flutterul atrial mai este cunoscut si ca tahicardie supraventriculara. Practic, in interiorul atriului drept, circuite electrice anormale determina o serie de batai foarte rapide. in general, in flutterul atrial, in atriul drept se produc intre 250-350 de batai pe minut, in conditiile in care pulsul normal este de 60-100 batai pe minut. Pacientii cu flutter resimt puls rapid, palpitatii, ameteala, dificultati de respiratie. Adesea, simptomele provoaca anxietate si o stare de panica pentru pacient.
Desi nu pune viata in pericol imediat, flutterul atrial trebuie tintut sub observatie si tratat, pentru ca in absenta tratamentului poate duce la un eveniment fatal, cum este atacul vascular cerebral.
La Constanta, pacientul de 59 de ani suferea de flutter atrial recidivant, in cidua tentativelor de tratament medicamentos si prin cardioversie electrica (aplicarea unor socuri electrice pentru restabilirea ritmului cardiac normal). in astfel de cazuri, se recomanda metoda de tratament minim invaziv, reprezentata de ablatia cu radiofrecventa.
Aceasta procedura de electrofiziologie se realizeaza in laboratorul de angiografie, sub control radiologic. Medicii introduc prin artera femurala a pacientului mai multe catetere care sunt ghidate pana la nivelul atriului drept. Se realizeaza apoi un studiu electrofiziologic, care mapeaza zona in care apar circuitele electrice anormale, responsabile de aparitia aritmiei.
Ulterior, cu ajutorul undelor de radiofrecventa orientate in zona dintre valva tricuspida si vena cava, circuitele anormale sunt cauterizate. Acest lucru duce la disparitia flutterului atrial in peste 90% din cazuri.
Procedura de ablatie a flutterului atrial dureaza in jur de 60-90 de minute si este foarte eficienta, mai ales in cazul flutterului atrial recidivant, care nu raspunde la tratamentul medicamentos sau electric. Pacientul se recupereaza usor, iar durata spitalizariii nu depaseste 24-48 de ore.
”Ne dorim sa aducem solutiile medicale inovatoare cat mai aproape de pacientii din toata tara, pentu ca acestia sa nu mai fie nevoiti sa se deplaseze pe distante mari pentru a avea acces la tratamente moderne. Aceasta prima interventie de electrofiziologie de la Constanta deschide drumul pentru astfel de proceduri de care pacientii constanteni sa poata beneficia cat mai aproape de casa” a declarat dr. Oren Iancovici, directorul medical si fondatorul ARES.
”Suntem preocupati constant sa dezvoltam atat reteaua de clinici si spitale ares din Romania dar si sa aducem noi terapii inovatoare in centrele noastre. Pacientii au nevoie de acces rapid la tratament. Centrul ARES din Constanta este singurul din Dobrogea care trateaza infarctul miocardic acut. Ne mandrim cu faptul ca anual reusim sa salvam vietile a cel putin 1000 de constanteni. Acum vom putea sa tratam si aritmiile cardiace. Prin aceasta investitie, ajutam pacientul sa aiba tratament inovator chiar la el in oras” a declarat Iulian Plescan, directorul de dezvoltare al Grupului ARES.
Misiunea ARES in Romania este sa asigure accesul unui numar cat mai mare de pacienti la tratamente inovatoare care pastreaza integritatea corporala. De-a lungul celor peste 9 ani de activitate, la ARES au avut loc 14 premiere medicale nationale si internationale.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.