Studiu: Diabetul de tip 2, efect devastator asupra creierului

Actualizat: 06 Mai 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Diabetul zaharat de tip 2 ar putea duce la dementa si boli neurologice grave, cercetatorii americani descoperind ca pacientii diagnosticati cu aceasta boala cronica prezinta un risc crescut de atrofiere a creierului.

Cercetatorii americani de la Departamentul de Radiologie al Scolii de Medicina Perleman, din cadrul Universitatii Pennsylvania, au descoperit, in urma unui experiment ca pacientii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2 risca sa isi piarda materia cerebrala, centrul unde sunt situati neuronii.

Savantii au folosit imagistica prin rezonanta magnetica pentru a detecta care sunt consecintele pe care diabetul de tip 2 le are asupra creierului. Acestia au aplicat testul la 624 persoane, cu varsta medie de 62 de ani, diagnosticate cu diabet de aproximativ 10 ani.

Se stia deja ca diabetul afecteaza creierul si ca pacientii cu aceasta boala cronica prezinta un risc crescut de a suferi de atac vascular cerebral. Specialistii au descoperit insa un nou efect devastator al diabetului asupra creierului scaderea volumului materiei cenusii, care reprezinta primul pas catre inceperea procesului neurodegenerativ sau a atrofierii a creierului, ceea ce conduce la aparitia dementei si a altor afectiuni neurologice.


Citeste si despre:

Diabet zaharat de tip 2 recent diagnosticat Esti predispus la diabet de tip 2? Alimentatia sanatoasa pentru bolnavii de diabet tip 2 Tratamentul si ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 Diferentele dintre diabetul de tip 1 si diabetul de tip 2 Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (DZ tip 2) Protectia cardiovasculara a pacientului cu diabet zaharat de tip 2 Medicii urologi actualizeaza modul in care trateaza Infectia urinara – Iata ce trebuie sa stii Top 5 greseli frecvente in alegerea sabotilor medicali si halatelor medicale – si cum le poti evita Regim alimentar pentru diabetul de tip 2 Complicatiile asociate diabetului zaharat de tip 2 Controlul glucozei din sange in diabetul zaharat de tip 2 Viata persoanelor cu diabet zaharat de tip I Diabetul zaharat tip 2 (non-insulino-dependent) Legatura dintre boala Alzheimer si diabet zaharat Alimente bogate in fibre pentru diabetul de tip 2