Filtrele cu kiselgur permit aluminiului sa patrunda in bere, ceea ce ar putea provoca Alzheimer

Publicat: 15 Septembrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Sistemul traditional de filtrare a berii, cel cu kiselgur, permite aluminiului continut de acesta sa patrunda in lichid, proces ce poate afecta sanatatea consumatorului, a declarat, pentru NewsIn, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, Gheorghe Mencinicopschi.

"Pentru a clarifica ce efecte poate avea filtrarea berii cu ajutorul kiselgurilui asupra sanatatii m-am deplasat la Research Institute for Brewing and Malting Technology din Berlin (Institutul de Cercetari in Tehnologia Berii si Maltului), unul dintre cele mai prestigioase instututii de profil din lume. Astfel, rezultatele cercetarilor scot la iveala faptul ca silicatii de aluminiu din kiselgur sunt dizolvati de PH-ul berii, iar aluminiul dizolvat neputand fi stopat de filtru, poate ajunge in diverse cantitati in lichid. Mentionez ca in functie de cantitate, prenzenta aluminiului in corp poate provoca boala Alzheimer", a precizat cercetatorul.

De precizat ca 25 din cele 27 de fabrici de bere din Romania folosesc sisteme de filtrare cu kiselgur, roca sedimentara ce poate fi sfaramata usor in pulbere fina. Aceasta pulbere este foarte poroasa si este folosita de cele mai multe fabrici de bere din lume. Compozitia chimica tipica a kiselgurului este 86% siliciu, 5% sodiu, 3% magneziu si 2% fier.

In momentul de fata, in intrega lume, doar 15 producatori de bere au inlocuit sistemul de filtare cu kiselgur cu sisteme "kiselgur free", insa, in maxim cinci ani, sustine Andre Gtalid, managerul general pe Europa Centrala si de Est al Pall Corporation, companie multinationala specializata in filtre alimentare, "toate fabricile de bere vor renunta la filtrarea cu kiselgur".

Directorul Institutului de Cercetari Alimentare a tinut, de asemenea, sa sublinieze ca berea ambalata in doze de aluminiu poate contine o cantitate de aluminiu cu de doua ori mai mare fata de berea ambalata in sticla. "Berea poate extrage aluminiul din ambalaj, concentratia metalului putand ajunge sa fie dubla", a spus cercetatorul.

Potrivit acestuia, o cantitate de aluminiu de peste un microgram per kilogram/corp este daunatoare.


Citeste si despre:

Amigdalita foliculara Ce este si cum tratam scleroza multipla pediatrica Analiza urinei (analiza caracterelor fizice si chimice ale urinei, analiza calculilor urinari, analiza microscopica a urinei) Rinita alergica - simptome si metode de ameliorare 7 motive pentru care ne trezim obositi Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna Temerile, obstacole in intimitatea vietii de cuplu #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Greseli in periajul dentar Cum puteti avea un par superb cu ajutorul balsamului de par Fasceita necrozanta Teste alergologice Indicatiile levodopei in tratamentul bolii Parkinson Alimente care nu trebuie tinute in frigider Boala Alzheimer - sfaturi pentru o viata normala
Cere sfatul medicului ×