Diagnosticare timpurie a bolii Alzheimer printr-un test de sange

Actualizat: 20 Martie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cercetatorii britanici au dezvoltat un test de sange pentru depistarea bolii Alzheimer din stadii incipiente.

Testul functionaza prin cercetarea unor combinatii de markeri in sange care sunt diferite la persoanele care sufera de Alzheimer, fata de persoanele sanatoase.

Cercetatorii de la Universitatea din Nottingham sunt pe cale sa dezvolte un test de sange rapid pentru depistarea bolii Alzheimer, test ce va putea fi folosit in clinci.

Acest lucru va inseamna diagnosticare timpurie si tratamente mai eficiente. Testul de sange utilizeaza niste proteine care au fost legate de boala Alzheimer, precum amiloid si APOE.

Prin analizarea atenta a sangelui colectat de la persoanele bolnave precum si de la cele cu probleme timpurii de memeorie, cercetatorii au depistat si alti markeri sugestivi pentru aceasta afectiune.

Cercetatorii au declarat ca inca mai trebuie facute cercetari pentru validarea testului, pana acesta va putea fi folosit pe pacienti, insa au subliniat ca acea combinatie de markeri pe care au descoperit-o ofera rezultate promitatoare.

Rezultatele obtinute de cercetatori demonstreaza ca este posibil din punct de vedere tehnic sa se faca diferenta intre persoanele sanatoase si cele bolnave de Alzheimer, printr-un test de sange.

Avand in vedere ca testele de sange reprezinta o modalitate rapida si usoara de diagnosticare, cercetatorii sunt incurajati de rezultatele obtinute si de potentialul pe care acestea le ofera pentru viitor.

Cercetatorii declara ca testul poate ajuta pacientii in mai multe moduri, inclusiv pentru ca le poate da un diagnostic final, ceea ce nu este intotdeauna posibil cu metodele actuale de diagnoticare.

In viitor, testul ar putea deveni o modalitatea ieftina si usoara de pre-detectare, ce ar putea ajuta la diagnosticarea bolii inainte ca simptomele sa se manifeste.

Astfel, cercetatorii declara ca in privinta folosirii testului, acestia spera ca va fi folosit la persoanele cu predispozitie pentru Alzheimer. Daca in urma testului, rezultatul indica un risc mediu, pacinetul poate fi monitorizat indeaproape, iar in cazul in care rezultatul indica un risc crescut, atunci pacientul poate fi indrumat catre un medic specialist pentru teste mai amanuntite.

Desi va mai dura ceva vreme pana testul va fi disponibil la scara larga, rezultatele sunt promitatoare. De asemenea, daca acest test de sange va fi folosit in paralel cu alte metode de diagnostic, poate fi de un real ajutor.


Citeste si despre:

Bolile cronice Delirium Ce declanseaza o criza de epilepsie? Boala Alzheimer - sfaturi pentru o viata normala Escara – o complicatie de temut la pacientii cu Alzheimer Boala Alzheimer: ingrijirea pacientului 7 mituri despre boala Alzheimer Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Ingrijirea pacientului cu Alzheimer Alzheimer De ce femeile au risc sporit de Alzheimer? 8 mituri si adevaruri despre prevenirea dementei si a sindromului Alzheimer Genele care predispun la boala Alzheimer - ce rol au in preventie si tratament Semnele timpurii ale bolii Alzheimer Lucruri pe care nu le stiai despre boala Alzheimer