Curentul electric ar putea imbunatati memoria pacientilor cu tulburari cognitive

Actualizat: 02 Septembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Persoanele care sufera de tulburari cognitive, inclusiv de pierderea memoriei cauzata de sindromul Alzheimer, ar putea beneficia in curand de un tratament eficace in redobandirea randamentului functiilor cerebrale.

Este vorba despre o procedura non-invaziva numita Stimulare Transcraniana Magnetica, care foloseste impulsuri electrice pentru a stimula regiunea cerebrala responsabila cu formarea amintirilor (hipocampusul). Un curent electric slab este directionat prin scalp, pentru imbunatatirea comunicarii dintre celulele memoriei.

Cercetatorii cred ca aceasta tehnica ar putea ajuta si la dezvoltarea de noi tratamente pentru imbunatatirea functiilor cognitive afectate de traume, boli sau inaintarea in varsta. Terapiile din prezent, mai exact medicamentele si interventiile chirurgicale, nu s-au dovedit a fi eficiente in aceste cazuri.

Oamenii de stiinta nu recomanda Stimularea Transcraniana Magnetica persoanelor sanatoase care doresc sa isi imbunatateasca memoria, din pricina posibilelor complicatii care pot sa apara.


Citeste si despre:

Pierderea memoriei - cand ar trebui sa ne ingrijoram? Cerebelul: anatomie, functii, tulburari, profilaxie Mituri si adevaruri despre pierderea memoriei Semnele timpurii ale bolii Alzheimer Memoria si tulburarile de memorie Tulburari emotionale 8 mituri si adevaruri despre prevenirea dementei si a sindromului Alzheimer Medicii urologi actualizeaza modul in care trateaza Infectia urinara – Iata ce trebuie sa stii Papapostolou prezinta tehnologia revolutionara care elimina frica de ace – “Sistemul de injectie fara ac - NFIS” Tulburari neurologice Sfaturi pentru imbunatatirea memoriei Boala Alzheimer: ingrijirea pacientului Leucoaraioza cerebrala: descriere, simptome si tratament Boala Alzheimer, cea mai raspandita boala neurodegenerativa Terapia ocupationala in reabilitarea pacientilor cu afectiuni neurologice 10 beneficii cognitive ale studierii unui instrument muzical