Cercetatorii au descoperit noi metode de diagnosticare timpurie a maladiei Alzheimer

Actualizat: 04 Iulie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Maladia Alzheimer ar putea fi depistata cu mult inainte de debutul simptomelor sau de inceperea declinului cognitiv, prin doua metode noi de diagnosticare, descoperite de un grup international de neurologi si publicate recent in revista medicala britanica Lancet Neurologie.

Dupa noua ani de cercetari si analize ale studiilor anterioare, efectuate cu scopul depistari unei metode de diagnosticare precoce a Alzheimerului, cercetatorii au concluzionat ca maladia se poate depista timpuriu plecand de la doua profile clinice specifice bolii cazurile tipice ( ~ 85% dintre cazuri) si cazurile atipice (~ 20% dintre cazuri).

Potrivit savantilor, exista cate un biomarker specific pentru fiecare dintre aceste doua profile, care poate fi depistat fie printr-o punctie lombara, fie printr-o tomografie cu emisie de pozitroni (PET).

Neurologii sustin ca depistarea precoce a maladiei Alzheimer ar putea oferi pacientilor timp si posibilitate de a-si lua masurile necesare pentru amanarea debutului si imbunatatirea calitatii vietii. In plus, aceasta descoperire faciliteaza cercetarea amanuntita a bolii neurodegenerative, in vederea posibilitatii descoperirii unui viitor tratament.


Citeste si despre:

Alzheimer Cum tratam boala Alzheimer Boala Alzheimer: ingrijirea pacientului 7 mituri despre boala Alzheimer Genele care predispun la boala Alzheimer - ce rol au in preventie si tratament Ghid pentru ingrijirea piciorului diabetic: cum sa previi complicatiile Secretul unui ten impecabil: Cum sa scapi rapid de cosuri si pete Lucruri pe care nu le stiai despre boala Alzheimer Semnele timpurii ale bolii Alzheimer Pierderile de memorie: debut al bolii Alzheimer? Ingrijirea pacientului cu Alzheimer De ce femeile au risc sporit de Alzheimer? Boala Alzheimer, cea mai raspandita boala neurodegenerativa