Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, considera ca ar trebui organizata o dezbatere publica pe tema intreruperii de sarcina, pentru a stabili pana la ce varsta de sarcina se pot face avorturi.
Ministrul Sanatatii a facut aceasta declaratie in urma mediatizarii cazului unei fetite de 11 ani din judetul Neamt insarcinata in patru luni si care a ramas gravida dupa ce a fost violata de un unchi. Medicii din Piatra Neamt au recomandat intreruperea sarcinii, insa doctorii din Iasi, unde a fost transferata fata, au decis ca aceasta sa pastreze sarcina.
"Atunci cand s-a creat legea in Romania, nimeni nu s-a gandit ca se poate ajunge si la asemenea situatii. Poate ca ar trebui sa facem o modificare legislativa, in sensul de a se permite legal interventia medicului, in sensul de a intrerupe o sarcina, chiar daca ajunge o forma foarte evoluata, in care fatul poate fi viabil. Ar trebui facuta o dezbatere publica, sa vedem ce zic si cetatenii Romaniei, ce zice Biserica, ce zic politicienii. Toti la un loc trebuie sa participam, sa gasim o solutie. Dar aceasta latura de modificare legislativa trebuie sa fie parte a societatii romanesti, nu a unuia sau altuia”, a declarat ministrul.
Eugen Nicolaescu a precizat ca nu contesta decizia medicilor de la Iasi, care au hotarat ca fetita de 11 ani insarcinata sa duca sarcina pana la capat, si, ca ministru, considera solutia legala. "Am inteles din comentariul comisiei de la Iasi, dar si din interventia domnului Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor pe tara, ca este o decizie care nu poate fi atacata, care respecta strict preceptele medicale si legea penala. Am citit in ziare si pe forum comentariile care contesta decizia medicilor. Noi in aceasta situatie si mai ales eu, ca ministru, nu pot sa vorbesc decat despre lucruri legale. Despre lucruri sufletesti, poate ca ar trebui sa vorbim cu specialisti, psihologi si Biserica. Sa facem o dezbatere”, a afirmat Nicolaescu.
Ministrul a apreciat ca, dupa decizia medicilor de la Piatra Neamt de intrerupere a sarcinii, s-a optat si pentru opinia comisia de la Iasi „deoarece s-a considerat ca aceasta este apta sa emita o decizie concludenta si care sa fie si respectata”.