Asociatia Autism Transilvania cere testarea copiilor de 18 luni pentru riscul de a dezvolta autism

Publicat: 03 Aprilie 2009
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Asociatia Autism Transilvania (AAT) va solicita Ministerului Sanatii Publice sa introduca obligativitatea testarii copiilor la varsta de 18 luni, de catre medicii de familie, pentru depistarea riscului de a dezvolta autism, transmite corespondentul NewsIn.

Presedintele organizatiei non-guvernamentale, Milena Pruna, a declarat, joi, ca depistarea precoce poate determina, in unele cazuri, recuperarea copilului.

"Noi consideram ca cea mai mare problema este lipsa diagnosticarii la timp a copiilor cu risc de a dezvolta autism sau tulburari care implica interactiuni sociale. Ele se depisteaza dupa 3, 4 sau 5 ani, motiv pentru care vom solicia ministerului sa oblige medicii de familie sa efectueze testul M-chat, folosit cu succes in foarte multe tari din lume, la copii cu varsta de 18 luni”, a afirmat Milena Pruna.

Acesta a mai spus ca testul dureaza 15 minute si ca asociatia este dispusa inclusiv sa faca training-uri cu medicii de familie.
Milena Pruna a mai afirmat ca identificarea precoce a autismului ajuta la dezvoltarea copilului, care devine un adult integrat in societate.

In 2 aprilie este Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, ocazie cu care in Cluj-Napoca elevii unei scoli au impartit 2.000 de pliante cu informatii despre autism.

Milena Pruna a afirmat, joi, ca centrul de recuperare pentru copiii cu autism al AAT se ocupa de 38 de copii cu autism, din care 18 merg la scoala sau la gradinita de masa, trei dintre ei chiar fara insotitor.

La nivelul judetului Cluj exista 200 de persoane care sufera de autism.


Citeste si despre:

Testele de sange si urina pentru determinarea nivelului de glicemie Astmul in cazul sugarilor si copiilor mici: simptome, factori de risc si optiuni de tratament Prea multi copii mici sunt tratati cu medicamente antireflux Testarea fertilitatii - Teste de infertilitate Scaunele verzi in cazul copiilor: cand este cazul sa ne ingrijoram? Vaccinul antigripal: mituri Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Ingrijirea copilului Genetica Mastoidita: complicatia infectiei netratate Suptul degetului Screening pentru cancerul de vezica urinara Vaccinarea antihepatita A (vaccinare neinclusa in programul national de imunizari)
Cere sfatul medicului ×