Durerile articulare: cum sa le depistati si cum sa le tratati la domiciliu?

Actualizat: 12 Noiembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Articulatiile sunt formatiunile de legatura dintre oase care va permit sa va miscati. Orice deteriorare a lor, cauzata de leziuni sau de anumite boli, poate pune serioase probleme de miscare si va poate provoca dureri greu de suportat. Exista cateva metode prin care aceste dureri pot fi si prevenite, dar si tratate.

De la ce pornesc durerile?

Una dintre cauzele durerilor articulare o reprezinta bolile reumatice, agravate in special in sezonul rece. Pacientii care se prezinta la medic se plang, in aceasta perioada, in special de dureri de genunchi, de umeri sau de sold, insa aceste dureri se pot instala si la nivelul gleznelor sau al incheieturii mainilor. Iar odata cu inaintarea in varsta, durerile articulare devin din ce in ce mai frecvente.

Osteoartrita, artrita reumatoida si spondiloza anchilozanta sunt trei dintre afectiunile care se manifesta prin dureri articulare. Insa aceste dureri pot aparea si in urma unor infectii sau a unor boli autoimune cum ar fi gripa, varicela, oreionul sau hepatita. Si infectiile uro-genitale determina dureri articulare.

Schimbarile hormonale din preajma menopauzei sunt inca un motiv de inflamare a articulatiilor cu manifestari dureroase, insa si un episod stresant, cum ar fi sustinerea unui examen important, poate duce la inflamarea articulatiilor prin eliberarea de cortizol in exces, un hormon care determina efecte inflamatorii in diferite parti ale organismului.

Suferinta fizica variaza de la persoana la persoana, insa ea poate porni de la usoare furnicaturi pana la inflamatii debilitante.

Intrucat cauzele sunt multiple, cel mai bun si mai sigur diagnostic este cel pus de un medic specialist. Acesta va ca indica felul in care sa tineti sub control aceste dureri, fie cu cu ajutorul medicamentelor, fie prin fizioterapie sau cu tratamente alternative. Scopul comun al acestora este de a reduce durerea si inflamatia si de a permite membrelor sa isi reia functia in totalitate.

4 solutii impotriva durerilor

1. Exercitiile fizice regulate. Miscarea este cea care vindeca cel mai bine durerile provocate de inflamatiile articulare. Exercitiile fizice ajuta la refacerea tonusului muscular si permit o mai buna mobilitate a articulatiilor. Mergeti cat mai mult timp pe jos, practicati inot sau ciclism pentru a mentine articulatiile cat mai mobile.

2. Alimentatia sanatoasa. Vitaminele, calciul si magneziul intretin articulatiile, de aceea o alimentatie bogata in aceste elemente este mai mult decat necesara. Reduceti consumul de zahar si cel al carbohidratilor rafinati si consumati, in schimb, multe fructe si legume proaspete.

Consumati mult peste si faceti o cura cu suplimentele alimentare cu acizi grasi Omega-3 si acizi grasi esentiali.

3. Odihna. Nu neglijati somnul, pentru ca el permite relaxarea articulatiilor, si diminuati pe cat posibil nivelul stresului. Evitati sa stati perioade indelungate in aceeasi pozitie, daca lucrati la birou, si incercati sa tineti picioarele ridicate pe un suport la nivelul soldurilor. Luati pauze regulate si faceti putina miscare, chiar cateva exercitii pentru trunchi si membre.

4. Masajul. Programati-va regulat la sedinte de masaj si de fizioterapie pentru relaxarea, dar si pentru refacerea tonusului muscular si pentru reducerea inflamatiilor articulare.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

MEDINST DIAGNOSTIC
Tel: 0319902
Bucuresti, Strada Sfânta Vineri Nr. 29, Sector 3, București.

Medici

specialist Ioachim Marilena
Ortopedie si traumatologie - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902

Citeste si despre:

Durerile articulare (artralgia) Calitatea lichidului sinovial si reducerea durerilor articulare 6 cauze surprinzatoare ale durerilor articulare Tot ce trebuie stiut despre durerile articulare la copii 5 boli reumatice si problemele pe care le pot crea 7 exercitii pentru maini, care atenueaza durerile articulare 10 exercitii pentru maini care amelioreaza durerile articulare Scapa de matreata si dermatita seboreica – Descopera solutia testata pe toate tipurile de par! Conferinta Anuala Swiss Group 2025: Viziune, Strategie si Puterea unei Echipe Unite Cum sa va mentineti articulatiile sanatoase Cum sa recunoasteti corect simptomele osteoartritei Vremea rece si durerile reumatice Tulburarile endocrine si bolile articulare Anotimpul rece si durerile Osteoartrita juvenila Bolile reumatice (reumatismul)