Apendicele ne protejeaza de germeni

Publicat: 09 Octombrie 2007

Intr-un studiu recent, cercetatorii de la Duke University Medical Center, USA, au declarat ca apendicele are rol de protectie a organismului fata de germenii nocivi si de protejare a florei bacteriene saprofite (care se gaseste in mod normal in tubul digestiv). Pana in prezent majoritatea medicilor si oamenilor de stiinta credeau ca apendicele este un organ care nu are un rol foarte precis, fiind practic nefolositor.

Dupa ce au incheiat acest studiu, ceretatori au ajuns la concluzia ca bacteriile saprofite din apendice, care ajuta la digestia alimentelor, pot supravietuii unui episod diareic care curata aproape in totalitate intestinul, favorizand repopularea acestuia cu bacterii saprofite in urma episodului diareic.
Apendicele este localizat la locul unde se uneste intestinul subtire cu intestinul gros, este mobil si are lungimea de 3-5 cm.
Rolul lui a fost subiect de dezbateri pentru comunitatea stiintifica multi ani; in ultimul timp fiind demonstrata prezenta la acest nivel a tesutului limfatic din abundenta.
O mare diversitate de bacterii care ajuta sistemul digestiv sa digere alimentele sunt prezente la acest nivel. Tubul digestiv rasplateste aceste bacterii prin hrana pusa la dispozitie si prin protectia impotriva factorilor daunatori. Cercetatorii cred ca celulele sistemului imunitar localizate la nivelul apendicelui au o functie de protectie pentru bacteriile saprofite.

Autorii studiului au declarat ca rezultatele au aratat ca sistemul imunitar protejeaza si hraneste coloniile microbiene din biofilm (un strat subtire care contine bacterii, mucus, celule ale sistemului imunitar si care este localizat la nivelul suprafetei interne a intestinului). Biofilmul este mai dens la nivelul apendicelui iar grosimea sa scade pe masura ce se departeaza de acesta.


Email

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burticaUn copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica

Citeste si despre:

Campania Nationala Zilele V – Protejeaza-ti feminitatea!

Cum sa va feriti de germenii din salile de antrenament

Cum functioneaza apendicele?

Top 10 suprafete unde 'se ascund' germenii de raceala si gripa

Germenii de grau

Importanta Calciului pentru organism

Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I

Dintre secretele articulatiilor: glucozamina si condroitina

Germenii si microbii din baie

Cum sa elimini germenii periculosi din casa

Cum sa te protejezi de germeni in calatorii?

Touch te protejeaza de bacteria E.Coli

Touch te protejeaza in orice situatie