Alimente recomandate dupa operatia de apendicita

Actualizat: 02 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Apendicectomia este interventia chirurgicala prin care este eliminat apedincele. Atunci cand se declanseaza apendicita, apendicele se umfla si se umple cu puroi. Interventia chirurgicala de indepartare a apendicelui este cea mai comuna forma de tratament.

Impreuna cu sfaturile pe care chirurgul le va oferi pacientului, dupa apendicectomie, dieta poate ajuta la accelerearea vindecarii si recuperarii.

Regimul alimentar dupa operatia de apendicita

Supe clare

In primele ore dupa operatia de apendicita este posibil ca bolnavul sa nu doreasca sa manance nimic, dar consumul a cantitati mici de alimente poate ajuta la grabirea procesului de recuperare. Supele clare pot fi consumate in siguranta, fara a provoca varsaturi sau greata, contribuind la cresterea apetitului. Acestea vor fi sorbite incet, cu pauze.

Iaurt

Dupa apendicectomie medicul va recomanda consumul de alimente moi si usor de digerat. Iaurtul se incadreaza printre acestea si contine proteine utile pentru stimularea vindecarii.

La inceput, vor fi suficiente doar cateva linguri de iaurt, pentru a va asigura ca organismul va fi capabil sa il digere. Se va mari treptat cantitatea de iaurt, daca stomacul nu-l respinge. Este indicat iaurtul fara zahar intrucat acestea este mai usor de digerat decat cel care contine zhar.

Dovlecel

Dovlecelul este un aliment usor de digerat care poate contribui la o vindecare mai rapida a ranilor rezultate in urma interventiei chirurgicale. De asemenea, acesta este o sursa de vitamina A sau beta-caroten care incurajeaza vindecarea. Dovlecelul bine gatit sau sub forma de piure poate fi adaugat in dieta la scurt timp dupa interventia chirurgicala.

Alte surse alimentare de beta-caroten sunt morcovii si legumele cu frunze verzi. Totusi, morcovul trebuie gatit foarte bine si nu trebuie consumat in cantitati mari dupa apendicectomie pentru a fi digerat usor de organism.

Recuperare

Perioada de recuperare dupa operatia de apendicita poate dura pana la cateva saptamani. In acest timp, medicul poate recomanda:

- evitarea activitatilor fizice intense - Daca apendicectomia a fost facuta laparoscopic, se va limita perioada de activitate intensa cel putin cinci zile dupa operatie. Daca interventia chirurgicala a fost deschisa se va limita perioada de activitate intre 10-14 zile dupa operatie. Adresati-va medicului pentru a va informa cand puteti reveni la activitatea normala.

- sustinerea abdomenul atunci apare tusea - este posibil sa apara dureri abdominale atunci cand tusiti, radeti sau faceti alte miscari similare. Se va aseza o perna peste abdomnen si se va aplica o presiune usoara inainte de a face aceste miscari.

- se va contacta medicul in cazul in care calmantele nu isi fac efectul. Durerea implica un stres suplimentar asupra organismului si incetineste procesul de vindecare.

- reluati activitatile zilnice doar cand va simtiti pregatiti - incepeti lent si cresteti treptat ritmul activitatior, cu plimbari scurte.

- odihniti-va si dormiti atunci cand va simtiti obositi - pe masura ce corpul se vindeca s-ar putea sa va simtiti mai somnolenti ca de obicei. Odihniti-va cand simtiti nevoia.

Cereti sfatul medicului privind reintoarcerea la scoala sau la locul de munca. Copiii se pot reintoarce la scoala la aproximativ o saptamana dupa apendicectomie, desi in cazul acestora trebuie reduse sau evitate activitatile sportive (sau intense) timp de o luna de la interventia chirurgicala.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Ovidius Clinical Hospital
Tel: 0241480400
Constanta, DN 2A, Km 202+880

Citeste si despre:

Apendicectomia - operatia de apendicita Apendicita la copii Apendicita Primele simptome in caz de apendicita Pregatirea pentru interventia chirurgicala Colica biliara - simptome si tratament Dureri abdominale – cauze si remedii Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Simptome manifestate la nivelul stomacului: ce afectiuni pot ascunde Sarcina - Luna a II-a Litiaza renala Operatia de apendicita la copii Durerea abdominala acuta la copii – cand suspectam apendicita? Prim ajutor in durerea abdominala la copil Cum recunoastem simptomele apendicitei?