Cercetatorii sustin ca stresul dezilnic poate favoriza depunerea grasimii pe abdomen.
Testele efectutate pe cobai au evidentiat faptul ca perioade lungi de stres asociate cu o dieta necorespunzatoare (bogata din grasimi si zaharuri) stimuleaza apetitul hormonal care duce la depunerea grasimilor pe abdomen. Cercetatorii sustin ca manipularea nivelurilor acestui hormon ar puteaduce la obtinerea controlului asupra grasimii, determinand eliminarea ei de pe abdomen si directionarea catre zonele in care este necesara.
Cercetarea a inceput prin testari simple pe cobai. Acestia au fost impartiti in 4 grupe: 2 grupe au urmat o dieta corespunzatoare si celelate 2 grupe au urmat o dieta bogata in grasimi si zaharuri. Apoi cate o grupa din fiecare dieta, a trebuit sa stea in apa rece timp de o ora in fiecare zi (pentru a simula de exemplu asteptarea autobuzului cu picioarele ude). Grupurile ramase au fost expuse unui mascul agresiv cate 10 minute in fiecare zi (pentru a simula un sef agresiv).
Pentru grupul de cobai care a urmat o dieta corespunzatoare nu s-a semnalat nici o diferenta indiferent daca au fost stresati sau nu; nu au prezentat cresteri in greutate, ba din contra chiar au pierdut in greutate.
Cobaii care au urmat o dieta de tip fast-food si au fost supusi la stres au acumulat in primele 2 saptamani, de doua ori mai multa gasime in abdomen decat cei care nu au fost supusi stresului. Dupa 3 luni deja sufereau de obezitate.
Biopsiile efectutate pe cobaii deveniti obezi au prezentat nivele ridicate ale hormonului care stimuleaza (la nivel cerebral) apetitul si hranirea. De asemenea cercatatorii au descoperit ca acest hormon nu numai ca ajuta la dezvoltarea celulelor cu grasime ci si stimuleaza producerea de noi celule si vase sangvine care sa le transporte.
Acumularea de grasimi pe abdomen este cauza pricipala a sindromului metabolic si creste riscul de diabet si afectiuni cardiace.