Anemia feripriva- simptome, cauze si remedii naturale

Actualizat: 09 Iulie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Anemia este o afectiune care se dezvolta din cauza nivelului scazut de hemoglobina in celulele rosii ale sangelui. Hemoglobina este proteina responsabila pentru transportul oxigenului spre toate tesuturile si organele din corp.

Anemia feripriva este cauzata de deficitul de fier din organism si este cel mai frecvent tip de anemie. Fierul este un mineral esential pentru buna functionare a corpului, intrucat el este cel care asigura productia de hemoglobina. O deficiena de fier, inseamna mai putina hemoglobina, mai putin oxigen transportat in organism, astfel ca organele si tesuturile nu se oxigeneaza corect.

Femeile aflate la varsta de reproducere sunt in mod special predispuse la anemie feripriva din cauza menstruatiilor abundente sau a sarcinii, cand aportul de Fier din alimentatia mamei, este directionat catre fat. O dieta precara in nutrienti sau o boala gastrointestinala pot afecta procesul de asimilare a fierului in organism.

Simptomele anemiei feriprive:

Multe persoane nici nu stiu ca sufera de o deficienta de fier care rezulta in anemie feripriva. Este foarte posibil ca o persoana sa se confrunte pe o perioada lunga de timp cu simptomele anemiei feriprive, fara a sti care este sursa problemei.

Simptomele acestei afectiuni pot fi usoare la inceput si confundate cu alte probleme generice, cum ar fi stresul. Tocmai din acest motiv, multe persoane nu se gandesc ca ar putea fi anemice. Iata care sunt cele mai comune simptome:
• Oboseala generala
• Slabiciune fizica
• Paloarea pielii
• Dificultati de respiratie
• Ameteli
• Senzatia de furnicaturi in maini picioare
• Inflamarea limbii
• Maini si picioare reci
• Dureri de cap
• Unghii fragile

Cauzele anemiei feriprive

Cea mai frecventa cauza a anemiei este deficienta de Fier, de unde reiese si numele de anemie feripriva. Exista multi factori care cresc riscul de dezvoltare a anemiei:
Aportul insuficient de Fier din organism:

Lipsa alimentelor bogate in Fier precum: carnea rosie, ficatul, ouale sau legumele frunzoase. Pentru ca fierul este esential in perioadele de crestere, copii si femeile insarcinate pot avea nevoie de un aport suplimentar de Fier.

Sarcina sau pierderile de sange menstruale:

Menstruatiile abundente sau pierderea de sange de dupa nasterea afecteaza negativ nivelul de Fier, crescand riscul de anemie.

Hemoragie interna

Unele afectiuni medicale pot cauza hemoragii interne care duca la declanarea anemiei feriprive. Printre acestea se numara ulcerul la stomac, polipi intestinali sau cancerul de colon. Administrarea excesiva de aspirina sau alte tipuri de calmante, poate cauza sangerari in interiorul stomacului. Toate aceste afectiuni, pot cauza anemie.

Incapacitatea organismului de a absorbi Fierul

Interventiile chirurgicale la nivel intestinal pot afecta ulterior recuperarii, capacitatea corpului de a absorbi nutrienii, inclusiv Fierul. Chiar daca ai un aport suficient de Fier din dieta, boala celiaca sau bypass-ul gastric afecteaza nivelul de Fier absorbit de organism.

Endometrioza

Este o boala specifica femeilor care se manifesta prin formarea de tesut in afara cavitatii uterului, dar se poate extinde si la alte organe din proximitate. Endometrioza poate cauza hemoragii puternice in stadiile avansate, crescand riscul de anemie.

Remedii pentru anemie feripriva:

Anemia feripriva se poate combate prin schimbarea stilului de viata, a alimentatiei sau prin suplimentarea dietei cu Fier.

Alimente bogate in fier sunt:
• Carnea rosie, carne de porc sau de pasare
• Fructele de mare
• Fasolea, lintea sau nautul
• Fructele deshidratate precum stafidele, prunele, smochinele sau caisele
• Legume: spanac, varza kale, salta verde, sfecla rosie etc.

Suplimentarea dietei cu Fier bisglicinat si Feronix

Feronix este o solutie eficienta pentru aportul corect de Fier in organism deoarece contine fier bisglicinat. Acest tip de Fier are o forma superioara care asigura asimilarea ridicata in organism fara a crea efecte adverse precum greata, varsaturi sau diaree. Fierul bisglicinat din Feronix livreaza 30 de mg de Fier, adica dublul necesarului zilnic de Fier, fiind un produs ideal pentru persoanele cu anemie feripriva.

Asocierea de fier bisglicinat cu Vitamina C si Acid Folic maximizeaza absorbtia Fierului in organism si garanteaza eficienta ridicata a produsului fara a crea reactii adverse. in plus, extractele de Ashwagandha si Urzica stimuleaza productia de hemoglobina.

Feronix se poate folosi ca adjuvant in: anemie feripriva, nivel scazut de hemoglobina, oboseala si nivel scazut de energie, probleme de concentrare, dureri de cap, menstruatie abundenta, probleme respiratorii sau recuperarea dupa interventii chirurgicale majore.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Anemia Tot ce trebuie sa stii despre anemie. Afla cand trebuie sa te ingrijorezi Tipuri de anemii, cauze si simptome. Iata cat de periculoase pot fi! Simptome mai putin cunoscute ale lipsei de nutrienti 6 simptome neobisnuite ale carentei de fier. Afla daca suferi de aceasta problema! Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Deficienta de fier si consecintele asupra organismului Boala celiaca (enteropatia glutenica) Arsurile gastrice, hernia hiatala si boala de reflux gastroesofagian (GERD) Trucuri pentru combaterea oboselii 10 remedii naturale pentru matreata