Grupele de sange se pot converti

Actualizat: 24 Iulie 2021

O lucrare aparuta in Nature Biotechnology, coordonata de cercetatori de la de Universitatea din Copenhaga, arata ca grupele de sange pot fi convertite in alte grupe.
Prin aceasta tehnica grupele A, B si AB pot fi convertite in grupa O negativ, grupa de sange care poate fi transfuzata altui pacient cu alta grupa fara sa apara probleme.
Aceasta realizare medicala sprijina sistemul de transfuzii, usurand accesul la transfuzii rapide, deoarece utilizarea unui sange incompatibil la o transfuzie poate chiar pune viata pacientului in pericol.
Celulele sangelui persoanelor cu grupele A si B contin una dintre doua molecule de zahar - cunoscute ca antigen - care pot declansa un raspuns al sistemului imunitar. Persoanele cu grupa de sange AB au ambele tipuri de molecule, pe cand cele cu grupa de sange O nu au nici una dintre acestea. Organismul uman produce anticorpi care sa lupte cu antigenii pe care organismului respectiv nu ii are.
Acest lucru inseamna ca grupele A, B si AB pot fi administrate pacientilor cu grupe de sange compatibil, pe cand sangele de grupa O - atata timp cat are RH negativ - poate fi administrat oricui.
Aceasta noua tehnica actioneaza utilizand enzime din anumite bacterii care indeparteaza moleculele zaharoase din celulele rosii ale sangelui. Dupa cercetarea a 2500 de fungi si bacterii, cercetatorii au descoperit doua bacterii - Elizabethkingia meningosepticum si Bacterioides fragilis - care contin potentiale enzime folositoare. Aceste enzime pot inlocui antigenii A si B din celule rosii ale sangelui.
Rezultate acestei cercetari sunt doar inceputul unei spectaculoase descoperiri care va ajuta foarte mult sistemul medical.


Citeste si despre:

9 reguli pentru o inima sanatoasa Steroizii anabolizanti Fenilcetonuria (PKU) Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara Hipoglicemia Solutia ta naturala si intensa pentru candidoza! Dr. Horia Rosianu, aritmolog: Tulburarile de ritm ventriculare, o complicatie la distanta a infarctului miocardic Dr. Ioana Muresan, cardiolog: ”Hipertensiunea poate fi si asimptomatica, fapt care scade complianta pacientilor la tratament Fibrilatia atriala - aritmie cardiaca Alcoolul etilic Legea privind dispozitivele medicale Parkinson Histerectomia