Grupele de sange se pot converti

Publicat: 03 Aprilie 2007
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

O lucrare aparuta in Nature Biotechnology, coordonata de cercetatori de la de Universitatea din Copenhaga, arata ca grupele de sange pot fi convertite in alte grupe.
Prin aceasta tehnica grupele A, B si AB pot fi convertite in grupa O negativ, grupa de sange care poate fi transfuzata altui pacient cu alta grupa fara sa apara probleme.
Aceasta realizare medicala sprijina sistemul de transfuzii, usurand accesul la transfuzii rapide, deoarece utilizarea unui sange incompatibil la o transfuzie poate chiar pune viata pacientului in pericol.
Celulele sangelui persoanelor cu grupele A si B contin una dintre doua molecule de zahar - cunoscute ca antigen - care pot declansa un raspuns al sistemului imunitar. Persoanele cu grupa de sange AB au ambele tipuri de molecule, pe cand cele cu grupa de sange O nu au nici una dintre acestea. Organismul uman produce anticorpi care sa lupte cu antigenii pe care organismului respectiv nu ii are.
Acest lucru inseamna ca grupele A, B si AB pot fi administrate pacientilor cu grupe de sange compatibil, pe cand sangele de grupa O - atata timp cat are RH negativ - poate fi administrat oricui.
Aceasta noua tehnica actioneaza utilizand enzime din anumite bacterii care indeparteaza moleculele zaharoase din celulele rosii ale sangelui. Dupa cercetarea a 2500 de fungi si bacterii, cercetatorii au descoperit doua bacterii - Elizabethkingia meningosepticum si Bacterioides fragilis - care contin potentiale enzime folositoare. Aceste enzime pot inlocui antigenii A si B din celule rosii ale sangelui.
Rezultate acestei cercetari sunt doar inceputul unei spectaculoase descoperiri care va ajuta foarte mult sistemul medical.


Citeste si despre:

9 reguli pentru o inima sanatoasa Steroizii anabolizanti Fenilcetonuria (PKU) Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara Hipoglicemia Fibrilatia atriala - aritmie cardiaca Alcoolul etilic De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Bolile metabolice congenitale Legea privind dispozitivele medicale Parkinson Histerectomia Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice Uleiul de palmier Artrita reumatoida in legatura cu stresul