Testeaza-ti nivelul fierului si afla daca ai anemie

Actualizat: 30 Martie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Fierul, oligoelement prezent in toate celulele organismului uman, este indispensabil bunei functionari a acestuia si influenteaza multe procese metabolice.

Cel mai important rol al sau este acela de a-i asigura hemoglobinei capacitatea de a purta oxigenul de la plamani catre restul organelor. in plus, fierul ajuta muschii sa stocheze si sa utilizeze oxigenul.

Cand nivelul de fier in organism este scazut – situatie medical numita carenta de fier – apar semnele anemiei, care, in sine, nu este chiar o boala, ci un simptom pentru disfunctionalitati in organism.

Practic este semnalul de alarma care atrage atentia asupra unor posibile afectiuni ce pot aparea daca deficienta de fier este ignorata si care pot fi realmente severe. in fond, anemia face ca oxigenul sa ajunga mai greu la tesuturi.

Simptomele scaderii nivelului de fier din organism nu apar de la debutul declinului, ci abia atunci cand se ajunge la anemie.

In acest stadiu apar starile de oboseala exagerata (fara sa existe motive reale), inflamarea limbii, paloarea fetei, temperatura variabila a corpului si iritabilitate, scaderea performantelor fizice si intelectuale (la scoala sau la locul de munca). Deficienta de fier se manifesta in trei stadii, cu grade diferite de severitate.

In primul stadiu este vorba despre o deficienta usoara a fierului stocat. in cazul acesta, nivelul de feritina este sub 30 micro g/l.

In cel de-al doilea stadiu deficienta devine usoara spre moderata, celulele neprimind suficient fier, si nici rezervele din ficat si splina nu se pot mobiliza repede.

Saturatia de transferina (celalalt compus in care este depozitat fierul intracelular) este in acest stadiu sub 20%. Cel de-al treilea stadiu al deficientei de fier este cel mai grav, in care valorile hemoglobinei sunt sub 10g/dl, caz in care anemia poate fi considerata severa.

Simptomele sunt mai dramatice si includ tulburari de somn, migrene, oboseala, caderea parului si ruperea unghiilor devenite friabile. in aceste conditii, sistemul imunitar este aproape prabusit.

Cauzele deficientei de fier se regasesc in alimentatia saraca in acest mineral, asta incluzand atat malnutritia, cat si stilurile de viata vegetarian sau vegan dar si afectiuni caracterizate de o productie redusa de acid gastric (ulcer gastric, ulcer intestinal, probleme ale mucoasei membranei intestinale, unele tratamente si interventii).

Grupurile vulnerabile la carenta de fier sunt copiii (ca urmare a cresterii rapide), adolescentele (prin menstruatie se poate pierde mult fier), gravidele (din cauza creterii volumului de sange care provoaca o diminuare a cantitaii de globule roii), donatorii de sange si vegetarienii.

Daca femeile sunt expuse carentei de fier din cauza faptului ca il elimina in fiecare luna sau nu au suficiente depozite pentru volumul de sange crescut din timpul sarcinii, la polul opus se afla barbatii. In cazul acestora – in special dupa varsta de 40 de ani – exista riscul de hemocromatoza, adica un exces de fier in sange, la fel de periculos ca si deficitul.

Boala poate aparea ca urmare a faptului ca organismul retine si depoziteaza lent fierul in maduva osoasa, rinichi, ficat, pancreas, tiroida si inima.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Anemia din ciroza hepatica Anemia fetala Anemia prin deficit de vitamina B12 Anemia prin deficit de acid folic Anemia feripriva (prin carenta de fier) Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Anemia aplastica Anemia Anemia hemolitica autoimuna Anemia si sanatatea cardiovasculara Care este legatura dintre starile de oboseala si anemie