Suferi de alergii sau intolerante alimentare? Afla cum poti face cozonac fara faina, oua, lapte sau unt!

Actualizat: 08 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cozonacul este un simbol al bucatariei romanesti si este un preparat traditional gatit in special cu ocazia sarbatorilor de Paste sau de Craciun.

Ingredientele principale fiind faina din grau, laptele, ouale, untul, zaharul, drojdia si diferite esente aromate precum: zahar vanilat, coji rase de lamaie sau/si portocale.
Aluatul de cozonac de obicei da emotii gospodinelor datorita faptului ca necesita o framantare riguroasa la mana si de asemenea experienta.

Din punctul de vedere al formei, cozonacii pot fi dreptunghiulari sau rotunzi, simpli sau impletiti, insiropati si/sau umpluti cu nuca si cacao, mac, stafide, cubulete de rahat turcesc, fructe confiate, marmelada sau chiar si branza dulce cu stafide (in cazul pascai).

Nu exista roman caruia sa nu-i placa cozonacul si sa nu isi doreasca mai ales de saratori sa se bucure alaturi de cei dragi de o bucata de cozonac aromat si delicios!

Toate bune si frumoase, dar din pacate, faina din grau ce contine gluten, lactatele ce contin lactoza si cazeina, precum si oul ce contine alpha livetin, ovalbumin si ovomucoid sunt alergenii cei mai comuni ce afecteaza atat copiii cat si adultii.

Ce se poate face in cazul acesta? Cu ce alte ingrediente putem face un cozonac traditional daca conditia de sanatate nu ne permite sau pur si simplu evitam glutenul sau produsele de origine animala?

Iata ca spre surprinderea noastra a tuturor, putem face cozonac din alte ingrediente 100% naturale, hranitoare si fara riscul de a ne pune sanatatea la incercare.
Inca ne putem bucura de orice preparat traditional romanesc, readaptat.

De la paine din ingrediente simple precum hrisca, meiul, orezul brun, quinoa, fulgii de ovaz sau faina de cocos pana la cozonaci, papanasi, gogosi, torturi si prajituri mult mai nutritive, indulcite pe baza de indulcitori naturali nerafinati, in lucrarea Nicoletei Lupu, numita ”Pe taramul lui Fara” veti gasi toate instrumentele si informatiile necesare pentru a prepara oricare din cele peste 400 de retete fara gluten, fara oua sau lactate, in mare majoritate testate si aprobate de o comunitate de suport in alergii alimentare cu peste 20.000 de membrii.

Aluaturile respective nu necesita framantare, se pot efectua atat prin dospire cu drojdie cat si fara dospire cu praf de copt iar gustul si textura sunt asemanatoare celor clasice.

Toate retetele din carte ofera posibilitatea folosirii mai multor ingrediente ce se pot substitui, in asa fel incat indiferent de alimentele la care am putea fi alergici, sa existe o solutie pentru toti.

Putem asadar sa ne bucuram de produse traditionale adaptate chiar daca suntem bolnavi sau pur si simplu alegem un stil alimentar bazat pe ingrediente de origine vegetala.

Una din retetele cele mai apreciate de cozonac fara faina, lapte, unt, oua si zahar este reteta cozonacului ”Dulcinea”din ghidul de gatit hranitor fara alergeni ”Pe taramul lui Fara”.

Iata metoda de preparare inovatoare precum si lista de ingrediente din care, cu mici modificari putem prepara o tocanita hranitoare si delicioasa.

O vom transforma asadar intr-un cozonac ”nevinovat”

Ingrediente necesare pentru un cozonac (aluatul)

Metoda preparare aluat:

Servim cu placere si bucurie alaturi de cei dragi noua.


Umplutura:

Metoda preparare umplutura:

Intr-un tocator vom pune curmalele hidratate cu aromele si le facem pasta. Adaugam putina apa daca este nevoie. Adaugam pudra de cacao si miezul de nuca sau migdale si procesam pana obtinem o umplutura dupa preferinta.

Cartea se poate comanda la: www.nicoletalupu.ro. Folosind codul MEDA, beneficiati de un discount de 50 lei si transport gratuit!

Alatura-te si tu in comunitatii noastre din facebook: https://www.facebook.com/groups/100deani - grupul de facebook in care exista o comunitate de 20.000 de membri, unde se posteaza retete fara alergeni, se dau sfaturi si tot ce ai nevoie pentru un stil de viata sanatos.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Afla cum poti evita aparitia ulcerului gastric Ai pietre la rinichi? Afla cum pot fi eliminate Afla cum poti scapa de acnee Atac de panica sau atac de cord? Cum se face corect diferenta Cum tii dieta daca suferi de gastrita sau ulcer Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Ce alimente trebuie sa eviti daca suferi de alergii de sezon Cum prevenim toxiinfectia alimentara provocata de consumul de oua 7 motive pentru care puteti sa consumati mai multe oua Cate oua este recomandat sa consumi zilnic Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua