Consumul de grasimi saturate din lactate este benefic pentru sanatate. Aceasta este concluzia unor studii recente, ce au starnit controverse in randul nutritionistilor din intreaga lume, care blamau pana acum acest tip de grasimi in alimentatie.
Pana in prezent, grasimile saturate au fost asociate de nutritionisti cu cresterea riscului de obezitate si diabet de tip II. Potrivit studiului suedezilor, relatat de publicatia britanica Dailymail.co.uk, grasimile saturate din lactate nu prezinta acest pericole, ci dimpotriva, au efecte profilactice in cazul acestor boli.
Cercetatorii au intreprins studiul pe un esantion de 2500 de voluntari si au descoperit ca persoanele care consumau opt sau mai multe portii de produse lactate bogate in grasimi saturate pe zi prezentau un risc cu 23% mai mic de a suferi de diabet de tip II, comparativ cu cele care consumau aceste alimente in portii limitate sau deloc.
Explicatia consta in faptul ca aceste grasimi ar ajuta la descompunerea zaharului in organism si la prevenirea cresterii nivelului glicemic, asociat diabetului.
Savantii au descoperit si alte beneficii ale consumului de grasimi saturate din lactate precum unt, smantana sau branza: previne obezitatea, scade tensiunea arteriala si, implicit, riscul de boli de inima.