Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa
Actualizat: 14 Noiembrie 2014
Salveaza articol
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
1) Echilibrarea caloriilor pentru mentinerea greutatii:
- Cititi etichetele produselor;
- Informati-va! Invatati sa recunoasteti alimentele bogate in calorii;
- Schimbati-va comportamentul alimentar si sportiv astfel incat sa va mentineti o greutate normala sau sa slabiti daca este cazul;
- Controlati-va aportul de calorii prin reducerea cantitatii alimentelor care contin grasimi si zahar;
- Mentineti un numar de calorii adecvat pentru fiecare perioada a vietii – copilarie, adolescenta, tinerete, sarcina si alaptare, varsta a 3-a;
2) Consumarea cu moderatie a urmatoarele alimentele si componente alimentare:
- Reduceti aportul de sare sub 5g/zi; daca suferiti de hipertensiune, diabet sau boala cronica de rinichi, reduceti la 3,5g/zi;
- Consumati mai putin de 10% din calorii din grasimi saturate (animale), inlocuindu-le cu grasimi sanatoase (mono si polinesaturate) din uleiuri vegetale, peste, oleaginoase;
- Consumati mai putin de 300mg/zi colesterol (se gaseste in special in produsele animale);
- Reduceti cat puteti de mult (spre de tot) alimentele care contin acizi grasi trans sau ,asa numitele, grasimi hidrogenate care se gasesc in margarine, unt de arahide, etc.;
- Reduceti grasimile solide (unt, untura) si alimentele care contin adaos de zahar;
- Reduceti consumul alimentelor care contin cereale rafinate, cum ar fi anumite tipuri de cereale pentru micul dejun, batoane cu cereale, mai ales daca contin si adaos de zahar si sare;
- Daca obisnuiti sa consumati alcool, trebuie sa fiti moderati – maxim o bautura/zi pentru femei si 2 bauturi/zi pentru barbati ( o bautura = 350ml bere sau 150ml vin, 45ml tarie).
3) Suplimentarea consumului din urmatoarele categorii de alimente:
- Cresteti aportul de legume si fructe;
- Consumati legume variate, in special dintre cele cu frunze verzi inchise la culoare, rosii si portocalii, fasole si mazare;
- Jumatate din cerealele consumate trebuie sa fie integrale;
- Cresteti consumul de lactate degresat si semidegresate precum laptele, iaurtul, branza;
- Consumati proteine din surse diverse, ca de exemplu, fructe de mare, carne slaba, oua, fasole si mazare, soia, fructe si seminte oleaginoase neprajite;
- Consumati frecvent peste si fructe de mare in loc de carne;
- Folositi uleiuri in loc de grasimi solide.
4) Formarea unor obiceiuri alimentare sanatoase:
- Stilul de alimentatie trebuie sa acopere intreaga zi si sa contina un numar potrivit de calorii;
- Uneori puneti seara pe hartie tot ce ati consumat in ziua respectiva si vedeti daca se potriveste cu stilul de viata pe care vi l-ati propus;
- Respectati regulile de igiena alimentara pentru a putea preveni toxiinfectiile si eventualele intolerante alimentare.
Material realizat de doctor Ioana Dima, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice