Opt din zece europeni nu ar consuma carne de animale clonate, pentru ca ar putea afecta sanatatea

Publicat: 10 Octombrie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Europenii sunt foarte sceptici in privinta folosirii pentru consum a produselor provenite de la animale clonate, potrivit unui Eurobarometru derulat in iulie si prezentat, joi, de Comisia Europeana (CE), 84% dintre ei motivand ca nu se cunosc efectele pe termen lung asupra sanatatii si sigurantei.

Peste jumatate (58%) din europenii chestionati considera clonarea animalelor pentru consum ca fiind nejustificata, in timp ce 41% dintre ei considera ca ar putea fi utila pentru a creste rezistenta animalelor in fata bolilor, iar 44% cred ca ar putea permite prezervarea speciilor rare de animale.

Aproape 4 din 10 respondenti (38%) au afirmat ca niciunul dintre argumentele prezentate lor ca fiind beneficii economice sau pentru sanatate nu justifica o clonare a animalelor pentru consum. Pe de alta parte, 54% dintre europenii participanti la Eurobarometru au fost de parere ca animalele clonate si folosite pentru consum ar putea rezolva problemele legate de lipsa hranei la nivel global.

Cu toate acestea, peste 12.000 de cetateni din toate statele membre au afirmat ca nici consumatorii, nici fermieri nu vor beneficia de pe urma clonarii animalelor, in schimb, 86% din cele 25.000 de persoane intervievate au indicat industria alimentara drept singurul sector care ar putea avea vreun castig din clonarea animala.

Peste 4 din 10 europeni (43%) au declarat ca "probabil" nu vor cumpara alimente provenite de la animale clonate, iar 41% au precizat ca nu vor cumpara "probabil" nici alimente provenite de la urmasi ai animalelor clonate.

Comisia Europeana a primit, in luna iulie, o opinie stiintifica din partea Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) in care isi exprima ingrijorarile legate de sanatatea si siguranta animelelor, iar anterior reprezentantii de la Bruxelles primisera un punct de vedere oficial din partea Grupului European de Etica, care ridicase probleme morale referitoare la consumul de carne clonata.

Comisarul european pentru sanatate Androulla Vassiliou a apreciat ca, acum, Comisia Europeana are toate datele pentru a lua o decizie legata de cresterea animalelor clonate pentru consum.


Citeste si despre:

7 beneficii ale consumului carnii de miel Durerile de spate pot fi prevenite. Descopera cele mai eficiente remedii! Beneficiile consumului de carne de curcan Riscurile ascunse ale consumului de carne de porc Aflatoxinele din alimente si riscul aparitiei cancerului Consumul redus de fibre - 6 riscuri pentru sanatate Legatura dintre gratar si cancer. Cum prevenim efectele nocive? Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Sfaturi pentru a va mentine sanatosi dupa angioplastie Dieta anti-anxietate Dietele pot afecta imunitatea? Copiii au nevoie atat de mama cat si de tata Alaptarea Beneficiile oferite de ciocolata neagra Obiceiuri care v-ar putea afecta sanatatea