Informatii utile despre alimentele bio, suplimente nutritive si produse bio fara gluten

Actualizat: 11 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Alimentele bio, suplimentele nutritive naturale si produsele bio fara gluten se bucura de o popularitate tot mai mare in randul consumatorilor, prin prisma beneficiilor pe care le aduc sanatatii.

Intr-o era a hranei procesate si a solutiilor periculoase la care apeleaza agricultorii, produsele organice vin ca o alternativa salvatoare la alimentele care pot constitui o reala amenintare pentru longevitate.

Produsele bio

Produsele bio, numite si organice sau naturale, se refera atat la culturile crescute fara pesticidele conventionale, fertilizatori cu ingrediente sintetice, bioinginerie sau radiatii ionizante, cat si la produsele de origine animala provenite de la animale crescute fara antibiotice si hormoni de crestere.

Desi pesticidele combat daunatorii plantelor si cresc profitul in agricultura, ele compromit sanatatea consumatorilor finali. Pentru reducerea acestor riscuri, produsele bio vin ca o alternativa preferabila sunt cultivate in conditii ecologice, cu fertilizatori naturali. Alimentele organice includ si fructele, legumele, pestele, lactatele si carnea care sunt procesate sau rafinate.

Produsele bio prezinta numeroase avantaje care le recomanda in defavoarea alimentelor conventionale

- Prevenirea imbolnavirilor. Alimentele organice ajuta la prevenirea cancerului, accidentului vascular cerebral si bolilor cardiace. Cercetatorii au demonstrat ca fructele si legumele organice contin cu circa 40% mai multi antioxidanti decat cele obisnuite, protejand mai bine celulele sanatoase de actiunea nociva a radicalilor liberi. Produsele bio contin si acid salicilic, diminuand riscul instalarii aterosclerozei.

- Calitatea gustului si cea nutritiva. Produsele bio au un gust mai bun si o valoare nutritionala mai ridicata, comparativ cu alimentele obisnuite. Lipsa aditivilor alimentari nu afecteaza aroma naturala a hranei, astfel explicandu-se gustul mai agreabil. Studiile de specialitate au descoperit ca produsele bio contin mai multe saruri minerale si mai multi fitonutrienti importanti, decat cele conventionale. Uniunea Europeana a finantat un studiu prin care a descoperit ca legumele si fructele bio au cu 50% mai multi antioxidanti, vitamine si minerale (fier, zinc etc.), comparativ cu cele obisnuite.

- Reglarea greutatii corporale. Alimentele organice ajuta la controlul greutatii corporale si la eliminarea kilogramelor in plus, intrucat nu contin conservanti si alte substante chimice care favorizeaza ingrasarea, retentia de apa si rata metabolica.

Suplimentele nutritive bio

Suplimentele nutritive bio sunt constituite din elemente naturale, fara coloranti, aditivi si alte substante chimice periculoase. Ingredientele artificiale se pot regasi in numeroase suplimente alimentare care au inscriptionat pe eticheta termenul de natural, fiind nerecomandate din pricina efectului nociv pe care il au asupra organismului.

Suplimentele nutritive organice au in compozitie substante extrase din diferite plante sau minerale, detinand rolul de completare a nutrientilor esentiali de care corpul poate fi privat sau de crestere a concentratiei acestora, in diferite scopuri cresterea maei musculare, arderea tesutului adipos etc.

Principalul beneficiu al suplimentelor nutritive organice este acesta ca nu contin chimicale si pesticide, eliminand pericolele asociate cu ingerarea acestor substante. Aportul nutrientilor (calciu, magneziu etc.) din aceste produse este superior comparativ cu suplimentele alimentare conventionale, au descoperit oamenii de stiinta.

De asemenea, suplimentele nutritive bio au in compozitie cantitati semnificativ mai mici de metale cu potential toxic. In studiile efectuate in acest sens, s-a depistat un nivel inferior de mercur, plumb si aluminiu, a caror actiune poate conduce la dezvoltarea tulburarilor neurologice, scaderea IQ-ului sau cresterea predispozitiei la instalarea sindromului Alzheimer.

Atunci cand doriti sa consumati suplimente nutritive bio, le puteti recunoaste prin numarul cat mai redus de ingrediente. Un alt criteriu este sa puteti recunoaste usor numele ingredientelor sau sa va informati asupra actiunii lor inainte de a achizitiona suplimentul. Cautati ca nutrientii sa fie extrasi din alimente integrale (cereale, fructe si legume). Suplimentele bio sunt preparate din alimente organice, avand aceleasi beneficii ca acestea.

Produsele bio fara gluten

Produsele bio fara gluten (faina, paine, paste, cereale, dulciuri sau bauturi) prezinta aceleasi avantaje ca alimentele organice (gradul redus de contaminare, sustinerea starii de sanatate etc.), insa aduc in plus o caracteristica importanta nu contin gluten, o proteina continuta de grau si alte cereale, ce confera aluatului elasticitate si o textura cremoasa. Dezavantajul glutenului este acela ca nu se digera usor, provocand reactii adverse persoanelor care prezinta o intoleranta alimentara la aceasta proteina.

Alimentele organice fara gluten sunt recomandate in special persoanelor care isi doresc o alimentatie cat mai sanatoasa si care sufera in acelasi timp de boala celiaca. Rolul lor este sa furnizeze nutrientii esentiali organismului in conditiile unui aport scazut de chimicale, dar si de a preveni reactiile neplacute asociate cu intoleranta la gluten.

Specialistii spun ca produsele bio fara gluten pot fi consumate si in absenta unei sensibilitati la aceasta proteina, fiind surse excelente de fier, calciu si complexul vitaminelor B. De pilda, ovazul bio fara gluten are nenumarate beneficii pentru sanatate, de la reducerea nivelului de colesterol, pana la prevenirea bolilor cardiace, intarirea sistemului imunitar si tratarea insomniei, stresului, anxietatii si depresiei.

La fel ca in cazul alimentelor organice, producerea de produsele bio fara gluten este mai ecologica si mai sustenabila, din prisma protectiei mediului inconjurator. Cerealele fara gluten sunt mai rezistente la daunatori si necesita mai putin apa pentru a creste.

Produsele bio fara gluten imbunatatesc digestia, sanatatea generala a organismului, favorizeaza eliminarea kilogramelor in plus si reduc riscul de diabet sau afectiuni cardiace.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Semnificatia informatiilor de pe etichetele alimentelor Alimente bogate in fier Topul alimentelor pentru un par sanatos Zaharul - denumirile sub care se ascunde in alimente Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Ortorexia - dependenta de alimentatia sanatoasa Femeia in violenta domestica Detoxifierea organismului Medicina Anti-Imbatranire, sau cum sa intineresti cu ajutorul HGH Ce efecte are stilul de viata asupra pielii