Ce grasimi ajuta la prevenirea bolilor de inima?

Actualizat: 14 Noiembrie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Conform datelor statistice ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii, afectiunile cardiovasculare reprezinta principala cauza de mortalitate pe plan mondial (aproximativ 17 milioane decese in anul 2008).

Important de stiut este faptul ca 80% din aceste decese ar putea fi prevenite daca am reduce sau elimina factorii de risc ce pot fi modificati.


Stilul de viata sanatos are un rol decisiv in preventia bolilor cardiovasculare, iar in cadrul acestuia, un loc important il ocupa alimentatia, exercitiul fizic practicat in mod regulat si renuntarea la fumat.


"O alimentatie bazata pe legume, fructe, cereale integrale, lactate degresate/semidegresate, carne alba si leguminoase uscate, seminte, nuci, alune si un consum redus de sare, reprezinta o alegere adecvata, care va proteja sanatatea inimii si a vaselor de sange. Este important sa subliniem consumul de acizi grasi esentiali Omega 3, al caror rol in prevenirea afectiunilor cardiovasculare este cunoscut deja.

Aceste grasimi se gasesc in pestele gras de tipul somon si macrou, in alimente de origine vegetala (nuci, alune, migdale, seminte de in), in uleiuri vegetale precum uleiul de rapita, cel de in, struguri, soia sau in margarine soft preparate din aceste uleiuri, care nu au in compozitia lor grasimi hidrogenate. Consumul a doua portii de peste gras pe saptamana (circa 200g) si al unei portii zilnice de nuci, migdale, seminte, alune asigura o cantitate optima de acizi esentiali Omega 3 pentru protectia cardiovasculara." explica dr. Maria Nitescu, medic primar igiena alimentatiei si nutritiei.


Este recomandat ca alimentele de origine animala bogate in grasimi saturate (carne grasa de porc, de vita, de oaie, branzeturi grase, etc), precum si produsele care contin grasimi vegetale hidrogenate, sa fie evitate, cunoscandu-se ca aceste grasimi cresc colesterolul total si colesterolul rau-LDLc si in felul acesta, cresc riscul de a dezvolta boli de inima.


Inlocuirea alimentelor bogate in grasimi saturate cu variante ale lor cu continut redus de grasime sau cu variante in care predomina grasimile polinesaturate bogate in Omega 3 reprezinta o cale de a reduce grasimile saturate din alimentatia noastra zilnica si in felul acesta de a reduce si riscul de a ne imbolnavi de boli ale inimii.


Citeste si despre:

Sfaturi pentru prevenirea bolilor cardiovasculare Depistarea si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala Prevenirea bolilor declansate de muscaturile de capuse Prevenirea bolilor de inima la femei Cum pot fi prevenite bolile cu transmitere sexuala Rolul educatiei sanitare in prevenirea bolilor Beneficiile medicale ale condimentelor si mirodeniilor Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Efectele merisorului in prevenirea si tratarea infectiilor urinare la femei Cum sa urmati corect un regim alimentar vegetarian Beneficiile pentru sanatate ale consumului de usturoi Imunoglobulinele Usturoiul - produs natural pentru slabit 4 mituri despre colesterol Beneficiile cerealelor integrale
Cere sfatul medicului ×