Ce este anafilaxia? Dr. Claudia Adriana Nicolae: In mod cert, un episod anafilactic poate afecta enorm viata unei persoane sau a familiei sale

Actualizat: 08 Iulie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Claudia Adriana Nicolae
Medic primar Alergologie si Imunologie

Clinica Medicum

Anafilaxia este o reactie alergica de tip imediat cu simptome care pot pune viata in pericol si care afecteaza de obicei diverse organe si sisteme ale corpului. Cand vine vorba despre definitia anafilaxiei exista mici diferente intre diferite tari din intreaga lume.

Ghidul elaborat de Organizatia Mondiala de Alergie propune urmatoarea definitie:

Anafilaxia este foarte probabila atunci cand sunt indeplinite oricare dintre urmatoarele 2 criterii:

1. Debutul rapid al unei boli (minute pana la cateva ore) cu afectarea pielii, a mucoaselor sau a ambelor (de exemplu: urticarie generalizata, mancarime sau inrosire a pielii, umflare a buzei-limbii-luetei/omusorului)

Si cel putin una dintre urmatoarele:

a. Afectare respiratorie (de exemplu, lipsa de aer, respiratie suieratoare care traduce existenta unui spasm bronsic, stridor sau sunet anormal, ascutit, de tonalitate inalta care se aude in ispiratie si care traduce existenta edemului laringian, scaderea functiei pulmonare, scaderea oxigenului in sange)

b. Scaderea tensiunii arteriale sistolice(prima valoare/ maxima TA) cu mai mult de 30% fata de valoarea initiala a persoanei respective sau la mai putin de 90 mmHg) sau simptome asociate afectarii grave a functiei anumitor organe : hipotonie sau scaderea tonusului/fortei musculare (colaps), pierderea starii de constienta, lesin – sincopa, eliminare involuntara a urinei/materiilor fecale (incontinenta)

c. Simptome gastro-intestinale severe (de exemplu, crampe abdominale severe, varsaturi repetitive), in special dupa expunerea la alergeni nealimentari

2. Scaderea tensiunii arteriale sau respiratie suieratoare sau afectare laringiana (modificarea timbrului vocii, stridor, durere la inghitire – odinofagie) cu debut brusc, dupa cateva minute pana la cateva ore de la expunerea la un alergen cunoscut sau foarte probabil pentru pacientul respectiv, chiar si in absenta afectarii tipice a pielii (ex: urticarie, inrosire, mancarime).

Desi anumite simptome asociate anafilaxiei pot implica pe termen lung o afectare puternica a calitatii vietii, experientele subiective ale pacientilor care au suferit un episod anafilactic sunt adeseori subestimate.

Se stie ca in cabinetele de alergologie, pacientii cu istoric de anafilaxie sunt in mod obisnuit foarte atent chestionati in privinta antecedentelor lor alergice. Cu toate acestea, informatii extrem de valoroase care ar putea fi obtinute din descrierile live ale evenimentelor ca si din evaluarile subiective ale pacientilor pot fi pierdute. Iar reactiile anafilactice sunt aproape intotdeauna asociate cu simptome subiective mai mult sau mai putin pronuntate, care preceda sau anunta aparitia acestora si care sunt denumite prodromuri. Dintre acestea au fost deseori mentionate amortelile (paresteziile) limbii, mucoasei bucale, mainilor si picioarelor, perceperea unui gust metalic, neobisnuit, sau asa numita aura care se poate manifesta prin tulburari de vedere, de auz, gustative, de vorbire, de miscare,cu amorteli sau slabiciune musculara si dificultate in receptionarea diversilor stimuli externi.

Dintre simptomele care au fost descrise adeseori de pacientii care au suferit forme foarte severe de anafilaxie putem mentiona: pierderea starii de constienta, edemul de la nivelul cailor respiratorii superioare, respiratia dificila, transpiratia excesiva, eliminarea involuntara a urinii, varsaturile, eruptiile urticariene, pulsul accelerat(tahicardie), scaderea importanta a valorilor tensiunii arteriale, diaree, inrosirea difuza a pielii sau mancarimi severe.

Cand vine vorba despre secventierea aparitiei diferitelor simptome in formele grave de anafilaxie, primele care sunt mentionate de cei mai multi pacienti inca de la debut, sunt cele care apar pe piele, apoi cele din partea aparatului cardiovascular, urmate de cele respiratorii si cronologic mai tarziu sunt mentionate cele digestive. Cu alte cuvinte in cinetica anumitor reactii anafilactice, deci in aparitia si derularea in timp a diferitelor simptome, simptomele cutanate au dominat adeseori debutul, in timp ce simptomele cardiovasculare si respiratorii au aparut doar ca al treilea sau al patrulea simptom. Cu toate acestea exista anafilaxii severe si fara nicio manifestare din partea pielii.

Intre senzatiile tulburatoare descrise de cei care au suferit episoade anafilactice de severitate extrema, care au fost greu resuscitabile, apar: disparitia completa a anxietatii si aparitia unui sentiment foarte placut de liniste, dorinta de a nu se mai intoarce, senzatia de plutire, de a se vedea din exteriorul corpului, trecerea printr-un tunel si cele mai infricosatoare sunt cele legate de participarea la propria inmormantare sau intalnirea cu persoane decedate.

In mod cert, un episod anafilactic poate afecta enorm viata unei persoane sau a familiei sale. In cazul reactiilor alergice severe si mai ales atunci cand au fost experimentate anafilaxii aproape de moarte, persoanele in cauza continua sa sufere de anxietate severa si considera ca ulterior episodului respectiv viata lor de zi cu zi s-a schimbat dramatic .

Deoarece alergiile sunt adesea banalizate si nu sunt recunoscute de catre societate ca fiind conditii medicale severe, este de mare importanta sa subliniem ori de cate ori avem ocazia, caracterul amenintator de viata al anafilaxiei si impactul devastator asociat anxietatii si experientelor de viata negative ale multora dintre pacientii afectati si familiile lor.


Citeste si despre:

Dermatita atopica prin lentila alergologului, Dr. Claudia Adriana Nicolae Alimente cu un nivel scazut de carbohidrati Pansamente si bandaje Evitarea consumului de mercur odata cu carnea de peste Sarea in exces afecteaza sanatatea Autismul Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale 7 moduri prin care puteti sa reduceti intensitatea durerilor cronice Importanta imagisticii in diagnosticare De ce avem nevoie de detoxifiere? Ciclul menstrual – probleme ce pot sa apara Senzatia permanenta de frig si picioare reci poate ascunde anumite boli Riscurile si cauzele anafilaxiei - cum trebuie sa reactioneze parintii?
Cere sfatul medicului ×