Efectul surprinzator al alcoolului in cazul consumului individual fata de consumul in grup
Publicat: 19 Decembrie 2006
Salveaza articol
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Conform unui raport publicat in Journal of Studies on Alcohol, daca pentru o singura persoana o alegere riscanta este semnificativ mai atractiva dupa consumul de alcool in cantitati moderate, la nivelul unui grup de oameni lucrurile se inverseaza.
Rezultatele studiului condus de Prof. Dominic Abrams, Tim Hopthrow, Lorne Hulbert si Daniel Frings de la University of Kent au demonstrat faptul ca alcoolul consumat in comunitate, in cantitati moderate, furnizeaza pentru gurpul respectiv de oameni un mijloc de monitorizare si autoreglare, care poate sa previna cateva aspecte al „miopiei alcoolice”.
„Pana in prezent, cele mai multe studii s-au concentrat asupra efectelor alcoolului la nivelul persoanelor individuale. De exemplu, dupa ce consuma alcool, o persoana poate sa devina mai agresiva, mai afectiva sau iresponsabila din punct de vedere sexual. Consumul de alcool in grup este omniprezent in societatea moderna. Nu este neobisnuit ca o decizie chiar si una importanta sa fie luata in timp ce se consuma alcool intr-o cantitate moderata, de exemplu la intalniri de afaceri sau la conferinte.” – afirma Prof. Dominic Abrams.
Pentru a se putea compara decizia individuala cu cea luata de un grup, dupa ce li s-a dat alcool sau placebo, participantii la studiu aflati singuri sau in grupuri de patru au fost rugati sa indice atractia fata de un anumit risc.
Studiile preliminare au aratat ca un individ isi asuma riscuri mult mai mari dupa consum moderat de alcool. In schimb, membrii unui grup au devenit mult mai atenti in luarea unei decizii, tocmai pentru a contrabalansa efectul consumului de alcool. Dupa Prof. Dominic Abrams, „aceasta descoperire contrazice stereotipia ca daca oamenii consuma alcool in cantitati moderate, acestia devin mai neastamparati”.
Tim Hopthrow, unul dintre membrii echipei de cercetatori, a mai adaugat: „Cercetarile noastre demonstreaza faptul ca alcoolul are efecte diferite la nivel individual si comunitar, iar in anumite conditii aceste efecte pot sa difere de opinia generala privind influenta negativa a bauturilor alcoolice. Acest nou rezultat este important in ceea ce priveste locul consumului de alcool in viata sociala comparativ cu consumarea acestuia in fiecare zi de catre un individ”.